Κοροναϊός: Αυτό είναι το νέο όνομα – Τι αποφάσισε ο ΠΟΥ (pics+vids)
Ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων, εξαιτίας του κοροναϊού, συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρη την Κίνα, με τους νεκρούς στη χώρα να ξεπερνούν τους 1.000.
Η ονομασία «Covid-19» δόθηκε στον νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (11/02) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι το "Covid-19"», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τεντρός Αντχανόμ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, σύμφωνα με το AFP.
Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορόνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).
Περίπου 400 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο συμμετέχουν από σήμερα στη διήμερη συνάντηση, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, με στόχο την εντατικοποίηση της μάχης εναντίον της ασθένειας αυτής.
Ο Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε κατά την καθημερινή πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος». Εκτίμησε ωστόσο ότι «υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε» την εξάπλωση του νέου ιού.
«Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακόλουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», πρόσθεσε. «Αν ο κόσμος δεν θέλει να ξυπνήσει και να θεωρήσει τον ιό ως τον δημόσιο εχθρό υπ' αριθμόν 1, δεν νομίζω ότι θα μάθουμε από τα μαθήματά μας», προειδοποίησε.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 1.017 θάνατοι, σύμφωνα με τον Τέντρος.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Γουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές», επεσήμανε ο Τέντρος.
«Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών», υπογράμμισε.
«Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο τις πληροφορίες», πρόσθεσε.
Εφιαλτικές προβλέψεις
Η επιδημία του νέου κοροναϊού μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί, προειδοποιεί επιδημιολόγος δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.
Έπειτα από την πρόσφατη παραδοχή του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους ότι «δεν βλέπουμε ίσως παρά την κορυφή του παγόβουνου», ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουνγκ (Gabriel Leung) επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σημαντικότερο θέμα είναι ο υπολογισμός του μεγέθους και του σχήματος του παγόβουνου.
Από τη στιγμή που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι κάθε άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2,5 άλλους ανθρώπους, αυτό ανεβάζει το ποσοστό του κινδύνου μετάδοσης σε 60%-80%.
Ακόμη και αν το ποσοστό θνησιμότητας τοποθετηθεί στο 1%, δεδομένου ότι στις παρούσες επίσημες εκτιμήσεις δεν υπολογίζονται τα ηπιότερα κρούσματα της νόσου, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε τεράστιους αριθμούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Απόκοσμο θέαμα: Η θάλασσα βάφτηκε με... αίμα - Εικόνες φρίκης