Μπαν Κι-Μουν: Δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό

Δεν είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό η επικείμενη συνάντηση στο «Γκρίντρι» του Λονγκ Άιλαντ στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί (σσ. ο διάλογος) κατ' αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, μιλώντας σήμερα το πρωί (σσ. ώρα Ελλάδας) σε δεξίωση της Ένωσης Ανταποκριτών, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, με την ευκαιρία της νέας χρονιάς.
1'

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η κοινή συνάντηση στο «Γκρίντρι» στο τέλος του μήνα θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα. Αλλά», είπε «έχω καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος πρόκειται να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια χρόνου».

Ακολούθως, ο Μπαν Κι-μουν τόνισε: «Ως εκ τούτου, κάλεσα τους δύο ηγέτες να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερα και να συμφωνήσουν σε όσο το δυνατό περισσότερα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στις 23 και 24 Ιανουαρίου στο «Γκρίντρι» και να σκεφτούν το ενδεχόμενο να κινηθούν προς τη Διεθνή Διάσκεψη, η οποία είχε ανακοινωθεί από εμένα κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής μας την περασμένη χρονιά. Ελπίζω ότι πριν έρθουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση -αντιλαμβάνομαι ότι (έως τότε) πρόκειται να συναντηθούν ξανά στις 9 Ιανουαρίου- θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση κάτω από ποιές προϋποθέσεις τα Ηνωμένα Έθνη θα εγκαταλείψουν την ειρηνευτική διαδικασία, ο κ. Μπαν ανέφερε ότι «αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να αξιολογηθεί σε κατοπινό στάδιο».