Κοροναϊός: Νεκρός ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ουχάν - 1.868 τα θύματα στην Κίνα
Ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της μεγαλούπολης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, υπέκυψε σήμερα (18/02), μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.
Ο Λιου Τζιμίνγκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου Γουτσάνγκ της Ουχάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό, υπέκυψε στις 10:30, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πρόκειται για τον δεύτερο εξέχοντα Κινέζο γιατρό που πεθαίνει από τον covid-19. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο πέθανε ο Λι Ουενλιάνγκ, ο γιατρός που πρώτος είχε ενημερώσει τις αρχές για τον νέο ιό, αρχικά χωρίς αποτέλεσμα.
Όπως και με τον θάνατο του Λι, χθες Δευτέρα το βράδυ υπήρξε σύγχυση στους κινεζικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Λιου.
Αρχικά η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Χουμπέι ανήρτησε στο Διαδίκτυο ότι ο Λιου πέθανε. Λίγο αργότερα όμως, σε νέα ανάρτηση, έγραψε ότι είναι ακόμη ζωντανός.
«Σύμφωνα με συγγενείς του Λιου, οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν τα πάντα για να τον σώσουν», τόνιζε η επιτροπή στη δεύτερη ανάρτηση, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη λανθασμένη πληροφορία προήλθε από έναν καλό φίλο του Λιου που δεν γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις.
Η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας δεν έχει κάνει καμία άλλη ανάρτηση μετά την ανακοίνωση σήμερα το πρωί από την κρατική τηλεόραση για τον θάνατο του γιατρού.
Ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι 1.716 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό και έξι από αυτούς έχουν πεθάνει.
Καθησυχάζουν οι ειδικοί
Περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κοροναϊός SARS-COV-2, είναι σχετικά ήπια, με τους ηλικιωμένους και όσους έχουν κάποια προϋπάρχουσα ασθένεια, καθώς επίσης το ιατρικό προσωπικό, να κινδυνεύουν περισσότερο, όπως προκύπτει από την μεγαλύτερη έως τώρα κινεζική μελέτη. Η έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), που δημοσιεύθηκε στο Κινεζικό Περιοδικό Επιδημιολογίας, μελέτησε 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα, καθώς επίσης ύποπτα περιστατικά, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν». Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:
- Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα. Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).
- Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%. Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.
- Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%). Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.
- Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).
- Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.
- Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.
Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.
Στους 1.868 οι νεκροί στην Κίνα
Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 1.868 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αυξημένος κατά 98 από την Κυριακή, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας το πρωί της Τρίτης (18/2).
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, όπου αναφέρθηκαν 93 νεκροί, οι 72 εκ των οποίων στη μεγαλούπολη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε ο COVID-19 το Δεκέμβριο.
Σε όλη την επικράτεια, εντοπίστηκαν 1.886 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, αριθμός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων στην Κίνα μέχρι στιγμής σε 72.436.
Εκτός της Χουμπέι, οι κινεζικές αρχές κατέγραψαν τρεις θανάτους στην επαρχία Χενάν και από έναν θάνατο στις επαρχίες Χεμπέι και Χουνάν.
Αυτές είναι οι χώρες που έχει «χτυπήσει» ο κοροναϊός
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού εκτός της Χουμπέι μειώθηκε για 14η συνεχόμενη ημέρα σε 79, ενώ την 3η Φεβρουαρίου για παράδειγμα είχαν καταγραφεί 890.
Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.900 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκτός ηπειρωτικής Κίνας.
Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, όπου έχουν μολυνθεί σχεδόν 72.500 πολίτες, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 900 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της αφρικανικής ηπείρου. Ένας πρώτος θάνατος εκτός της Ασίας και του Ειρηνικού καταγράφηκε την Παρασκευή 14η Φεβρουαρίου στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία.
Κίνα
Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας αυξήθηκε σε 1.886 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας, ενώ σχεδόν 72.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο).
Στην πλειονότητά τους οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.
* Ένας άνθρωπος πέθανε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 58 κρούσματα.
* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.
Νότια Κορέα: 30 κρούσματα
Ιαπωνία: 65 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Συν τουλάχιστον 454 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί. Πολλοί Αμερικανοί απομακρύνθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο και επιβιβάστηκαν σε πτήση προς τη χώρα τους, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Ταϊβάν: 20 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο
Καμπότζη: Ένα κρούσμα
Μαλαισία: 22 κρούσματα
Φιλιππίνες: Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο ο οποίος καταγόταν από την Ουχάν. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 εκτός Κίνας.
Σιγκαπούρη: 77 κρούσματα
Ταϊλάνδη: 35 κρούσματα
Βιετνάμ: 16 κρούσματα
Ινδία: Τρία κρούσματα
Νεπάλ: Ένα κρούσμα
Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα
Αυστραλία: 15 κρούσματα
Καναδάς: Οκτώ κρούσματα
ΗΠΑ: 29 κρούσματα. Ένας αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.
Γερμανία: 16 κρούσματα
Γαλλία: 12 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Επρόκειτο για τον πρώτο νεκρό λόγω του COVID-19 εκτός Ασίας.
Ιταλία: Τρία κρούσματα
Ισπανία: Δύο κρούσματα. Οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
Βέλγιο: Ένα κρούσμα
Φινλανδία: Ένα κρούσμα
Σουηδία: Ένα κρούσμα
Ηνωμένο Βασίλειο: Εννέα κρούσματα
Ρωσία: 2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Εννέα κρούσματα
Αίγυπτος: Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου ότι επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα του COVID-19, το πρώτο στην Αφρική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
«Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια κακοποίηση» - Φρικιαστική περιγραφή του ιατροδικαστή για το νεκρό βρέφος
Πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας: Ο Πούτιν απειλεί να διαλύσει τον Ερντογάν