ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σύνοδος Κορυφής: Το μπρα ντε φερ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα «στρατόπεδα» των χωρών

Μαραθώνιες είναι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό με τα κράτη – μέλη να έχουν χωριστεί σε μπλοκ.
ASSOCIATED PRESS
5'

Με διμερείς διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέρασε όλη η νύχτα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με στόχο να επιτραπεί στον Σαρλ Μισέλ να παρουσιάσει την Παρασκευή στους ευρωπαίους ηγέτες μία νέα συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της EE. Οι ηγέτες συγκεντρώνονται ξανά στις 12 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να ακούσουν την ανανεωμένη πρόταση του Σαρλ Μισέλ και να κρίνουν αν αυτή τους φέρνει πιο κοντά σε μια συμφωνία ή αν οι διαφωνίες παραμένουν.

Οποιαδήποτε συμφωνία της συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό πρέπει να στην συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρά τις επαφές που έκανε ο Σαρλ Μισέλ, το χάσμα μεταξύ των χωρών παρέμενε. Στο τραπέζι βρισκόταν η πρότασή του για έναν προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 1,07% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όλοι ήταν εναντίον όλων στην διαπραγμάτευση.

Τα μπλοκ των διαφωνούντων

Η πιο «συγκροτημένη» ομάδα είναι οι frugal 4 όπως λέγονται, οι δυνατές χώρες του Βορρά που είναι καθαροί συνεισφορείς στην ΕΕ. Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία δε θέλουν να δώσουν παρά το 1% του ΑΕΠ τους στην ΕΕ. Ωστόσο η «τρύπα» που έχει αφήσει το Brexit απαιτεί αναπλήρωση του κενού. Το ίδιο και οι νέες προκλήσεις της ΕΕ, όπως το μεταναστευτικό. Εκεί λοιπόν, οι 4 λένε περικοπές των παραδοσιακών πολιτικών, όπως η Αγροτική Ανάπτυξη και η Συνοχή.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με την σειρά της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ήταν δεύτερη στην σειρά μετά τον Κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς. Ακολούθησαν ο πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ο σλοβένος Μάριαν Σάρετς και ο γάλλος Εμανουέλ Μακρόν.

Κάθε ένας εξέθεσε τις προτεραιότητες και τις κόκκινες γραμμές του, καθώς και τα περιθώρια υποχώρησης κατά την διάρκεια αυτών των κατ' ιδίαν διαβουλεύσεων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν να φανούν οι διαφωνίες τους από την έναρξη χθες της έκτακτης συνόδου κορυφής.

«Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δέχθηκε επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ιδιαίτερα», έγινε γνωστό από την πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Περί τις δεκαπέντε χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πολωνία , η Ελλάδα, που ανήκουν στην ομάδα των «φίλων της σύγκλισης» αρνούνται μείωση των πόρων που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης.

Οι επιστροφές που απολαμβάνουν σήμερα πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) αποτελεί άλλο σημείο τριβής. Οι επιστροφές αυτές ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά οι χώρες που τις λαμβάνουν τελούν υπό την πίεση των εθνικών τους κοινοβουλίων, όπου οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι εύθραυστες.

Άλλες χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, θα ήθελαν την κατάργηση των επιστροφών με την ευκαιρία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία και επέβαλε την πρακτική αυτή το 1984.

Τι διακυβεύεται

Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική.

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.

Το Brexit περιπλέκει την διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται κάθε επτά χρόνια. Εξαιτίας του διαζυγίου, από τον προϋπολογισμό 2021-2027 θα απουσιάζει η βρετανική συμβολή (60-70 δισεκατομμύρια ευρώ σε 7 χρόνια), που ήταν ο δεύτερος χρηματοδότης μετά την Γερμανία.

Οι παραδοσιακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κοινή Αγροτική Πολιτική και Πολιτική Σύγκλισης (βοήθεια προς τις μειονεκτούσες περιοχές της Ενωσης) απορροφούν περί το 60% του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την πρώτη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, προβλέπεται μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων που προορίζονται για τους δύο αυτούς φακέλους της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η θέση της Ελλάδας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα διεκδικεί το καλύτερο που μπορεί να έχει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα», όταν πήρε το λόγο ενώπιον των 17 αρχηγών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως υπάρχουν στην πρόταση Σαρλ Μισέλ, απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δις ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών. Παρόλο που τα χρήματα για το προσφυγικό στην πρόταση Μισέλ διπλασιάζονται, η πρόταση της Κομισιόν που είχε προηγηθεί προέβλεπε περισσότερα κονδύλια για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Πολιτική Συνοχής δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς». Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μυστηριώδες μήνυμα σε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα (pics)

Σχετικές ειδήσεις