ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Στιβ Τζομπς: «Ο μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής»
Ένας ιδιοφυής αμερικανός επιχειρηματίας και οραματιστής, ο Στιβ Τζομπς ήταν ο συνιδρυτής μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Apple, που έφερε επανάσταση στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών με τη δημιουργία των πρώτων υπολογιστών Apple και στη συνέχεια του θρυλικού Mac. Υπήρξε, ακόμη, εμπνευστής των καινοτόμων προϊόντων iPod (2001), iPhone (2007) και iPad (2010).
Ο Στίβεν Πολ Τζομπς γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Φυσικοί του γονείς ήταν δύο φοιτητές στις ΗΠΑ την δεκαετία του '50, ο Συρολιβανέζος Αμπντουφατάχ αλ Τζανταλί και η Ελβετίδα Τζόαν Σίμπλε. Οι γονείς της Σίμπλε, πιστοί Καθολικοί, δεν ενέκριναν την σχέση της με έναν μουσουλμάνο και έτσι το νεαρό ζευγάρι έδωσε το παιδί που είχε αποκτήσει για υιοθεσία στον Πολ Τζομπς, μηχανικό της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και την σύζυγό του Κλάρα.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του ο Στιβ Τζομπς προτιμούσε να κάνει παρέα με μεγαλύτερούς του. Ένας από αυτούς, εξοικειωμένος με τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα τον έφερνε σε επαφή με έναν νέο μαγικό κόσμο. Το 1972 ο Τζομπς γράφτηκε στο Κολέγιο Ριντ του Όρεγκον, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές ύστερα από έξι μήνες για να δουλέψει για λίγο στην Atari ως σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύντομα τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε για την Ινδία, όπου εντρύφησε στον Βουδισμό προκειμένου να βρει το νόημα της ζωής.
Το 1974, επέστρεψε στην Καλιφόρνια, όπου είχε την ιδέα της εμπορικής εκμετάλλευσης μιας εφεύρεσης του φίλου και συνομήλικου του Στιβ Βόζνιακ, που εργαζόταν στην Hewlett-Packard (HP). Την Πρωταπριλιά του 1976, οι δυο φίλοι ίδρυσαν την εταιρεία Apple, με σήμα το δαγκωμένο μήλο, και κατάφεραν να κάνουν προσιτή και αποδεκτή τη νέα τεχνολογία των προσωπικών υπολογιστών, με τον Apple I, στην αγορά και τις επιχειρήσεις.
Στη σχέση τους βρίσκει κάποιος την πλήρη εφαρμογή του φυσικού κανόνα ότι τα αντίθετα έλκονται. Τον Βόζνιακ από πολύ μικρό, το μόνο που τον ενδιέφερε και του γέμιζε τη ζωή ήταν η ενασχόλησή του με τη δημιουργία ηλεκτρονικών μηχανών και συσκευών παντός είδους. Δεν τον ενδιέφερε καθόλου να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του και αυτά που έφτιαχνε. Τον ικανοποιούσε από μόνη της η πρόκληση για τη δημιουργία και την εξέλιξη και μεγαλύτερη πληρωμή από την επιτυχία της κάθε προσπάθειάς του δεν μπορούσε να φανταστεί.
Από την άλλη πλευρά ο Στίβεν Τζομπς ήταν ο ορισμός του χαρισματικού μάρκετινγκ μάνατζερ. Το τρομερό εμπορικό δαιμόνιο αλλά και το επικοινωνιακό χάρισμα που διέθετε, σε συνδυασμό με την ιδιοφυία του και τις απίστευτες ικανότητες του Βόζνιακ οδήγησαν την Apple στην κορυφή και τους δύο φίλους στη λίστα των πολυεκατομμυριούχων προτού καν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια.
Τη στιγμή της απόλυτης δόξας όμως ο Τζομπς οδηγείται από τους μετόχους της Apple σε υποχρεωτική έξοδο από την εταιρεία με τον ίδιο να συνεχίζει μόνος του να ασχολείται και να ρισκάρει πάνω σε νέες τεχνολογίες. Ήταν το 1985, όταν ο Τζομπς εγκατέλειψε την Apple. Πούλησε όλες τις μετοχές του κρατώντας συμβολικά μόνο μία. Ο Στιβ Βόζνιακ επέλεξε έναν άλλο δρόμο, αφού το 1985 εγκατέλειψε και αυτός την Apple. Σταμάτησε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και άρχισε να ασχολείται με φιλανθρωπίες και δωρεές σχετικές με το αντικείμενό του.
Το 1997, οι μέτοχοι της Apple προ της διαφαινόμενης καταστροφής κάλεσαν τον Τζομπς να επιστρέψει την εταιρεία για να την σώσει. Βλέποντας αυτός ότι το δημιούργημά του κινδυνεύει με εξαφάνιση από τον βιομηχανικό χάρτη, άφησε πίσω του τα παλιά και επιστρέφει χωρίς δεύτερη σκέψη. Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του η Apple απέφυγε τη χρεοκοπία, ανέκαμψε εντυπωσιακά και μέσα σε τρία μόλις χρόνια έγινε ξανά μια υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο των υπολογιστών. Δεκαπέντε χρόνια χρόνια αργότερα έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε χρηματιστηριακή αξία.
O Τζομπς είχε την πρώτη και την τελευταία λέξη όσον αφορά το σχεδιασμό των συσκευών και την αίσθηση που δίνουν, πιστεύοντας ότι «η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί». Το 2001 παρουσίασε τον μικρό μουσικό αναπαραγωγέα iPod, το 2007 έφερε επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία με το iPhone και το 2010 επέβαλε τα τάμπλετ με το iPad. Δικό του υπήρξε και το επιτυχημένο κινηματογραφικό στούντιο, Pixar, το οποίο αγόρασε από τον Τζορτζ Λούκας, το ανέδειξε και το πούλησε αργότερα στην Disney.
Από το 2004, ο Τζομπς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας που οδήγησαν στο θάνατό του επτά χρόνια αργότερα. Την χρονιά αυτή υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση νευροενδοκρινικού όγκου στο πάγκρεας, ενός αδένα που βρίσκεται στο συκώτι και μεταξύ άλλων παράγει ινσουλίνη. Ο Τζομπς διαβεβαίωνε τότε ότι ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί και δεν θα απαιτούσε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.
Παρέμεινε όμως πολύ αδύνατος και το 2009 αποχώρησε αιφνιδιαστικά σε αναρρωτική άδεια λόγω μιας «ορμονικής διαταραχής». Ο Τζομπς φέρεται να υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος το 2009 για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μία θεραπεία που είναι πιθανό να οδήγησε σε επιπλοκές.
Τον Αύγουστο του 2011 παραιτήθηκε από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, παραδίδοντας τα ηνία της εταιρείας στον άμεσο συνεργάτη του Τιμ Κουκ. Ο οραματιστής και χαρισματικός Στιβ Τζομπς έφυγε από την ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2011, σε ηλικία 56 ετών. Ήταν παντρεμένος από το 1991 με την οικονομολόγο και επιχειρηματία Λορίν Πάουελ (γ. 1963), με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Από μια προηγούμενη σχέση του με την συγγραφέα Κριζάν Μπρένερ απέκτησε μια κόρη.
Όταν το iPhone μπήκε στη ζωή μας
Ο Steve Jobs παρουσίασε το iPhone, το πρώτο smartphone της Apple, γράφοντας ιστορία.
Η πρώτη αυτή έκδοση του iPhone, έφερε επανάσταση στην αγορά των «έξυπνων κινητών», αφού έδειξε πράγματα που μέχρι τότε δεν είχαν ξαναπαρουσιαστεί.
Το iPhone συγκαταλέγεται στην κατηγορία των έξυπνων κινητών (smartphones), συσκευών που συνδυάζουν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, φωτογραφική μηχανή/βιντεοκάμερα και κινητό τηλέφωνο με ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ στις 29 Ιουνίου 2007. Έχει κυκλοφορήσει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Ιαπωνία. Διαθέτει χωρητική οθόνη πολυαφής και ελάχιστο υλικό διεπαφής (καθόλου φυσικό πληκτρολόγιο). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες διαδικτύου περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φυλλομετρητή ιστοσελίδων με δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματο δίκτυο Wi-Fi.
Πηγή πληροφοριών: Sansimera.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός - Ιταλία: Σκηνές χάους! Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ
Καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Θέμα χρόνου να έρθει ο κοροναϊός στην Ελλάδα