Κορoναϊός – ΟΟΣΑ: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί εξαιτίας της επιδημίας
Η Κίνα, η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, φέτος θα δει την ανάπτυξή της να μειώνεται κατά 0,8 της μονάδας και να πέφτει στο 4,9%, παρασέρνοντας έτσι και όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, στο 0,8%. Η Ιταλία, η μεγαλύτερη εστία του Covid-19 στην Ευρώπη, θα καταγράψει μηδενική ανάπτυξη.
Οι ΗΠΑ αντιστέκονται καλύτερα, καθώς εκτιμάται ότι θα χάσουν μόνο 0,1 της μονάδας ενώ το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 1,9%.
«Ο περιορισμός της παραγωγής στην Κίνα είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που μαρτυρά την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού και στις αγορές πρώτων υλών», εξήγησε ο Οργανισμός.
Η πρόβλεψη περί απώλειας μισής μονάδας στην παγκόσμια ανάπτυξη βασίζεται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στην Κίνα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 και ότι στις άλλες χώρες θα είναι πολύ πιο περιορισμένης έκτασης. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί επίσης ότι μια επιδημία μεγαλύτερης διάρκειας που θα εξαπλωνόταν στην Ασία, τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και στο μισό την προβλεπόμενη παγκόσμια ανάπτυξη. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, «οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν τη μετάδοση και την εξάπλωση» και «να διατηρήσουν τα εισοδήματα των κοινωνικών ομάδων και των πιο ευάλωτων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας», κατέληξε.
Δύο ακόμα νεκροί στη Γαλλία
Δύο ασθενείς πέθαναν από τον νέο κοροναϊό στη βόρεια Γαλλία, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα στους τέσσερις, ανέφερε η εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενο τον δήμαρχο της πόλης Κομπιέν και άλλες πηγές.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτω, υπήρξαν άλλοι δύο θάνατοι στο νοσοκομείο της Κομπιέν», φέρεται να είπε ο δήμαρχος Φιλίπ Μαρινί.
Με βάση τον χθεσινό, επίσημο απολογισμό, τα κρούσματα στη Γαλλία ανέρχονται στα 130. Το υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα για διευκρινίσεις όσον αφορά τους νέους θανάτους.
Ο πρόεδρος Μακρόν ματαιώνει επισκέψεις του
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τροποποίησε το πρόγραμμά του, ακυρώνοντας μια επίσκεψη και ματαιώνοντας τη συμμετοχή του σε μια εκδήλωση, προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κοροναϊού.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ο πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Τετάρτη στη νοτιοδυτική Γαλλία ενώ αύριο Τρίτη δεν θα παραστεί στο ετήσιο δείπνο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Γαλλίας (CRIF).
«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος απομονώνεται, γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι διαθέσιμος για να διαχειριστεί την κατάσταση», σημείωσε ένας αξιωματούχος.
Αναβαθμίστηκε σε «υψηλός» ο κίνδυνος στην ΕΕ
Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κοροναϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιν.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό σήμερα ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό». Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 2.100 κρούσματα του Covid-19 σε 18 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και ότι 38 Ευρωπαίοι πολίτες πέθαναν από την ασθένεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων (35) στην Ιταλία. Υπάρχουν επίσης δύο νεκροί στη Γαλλία και ένας στο Σαν Μαρίνο.
«Οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημία του Covid-19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι ίδια με τις άλλες», τόνισε. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τα κρούσματα στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 1.700.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ θέλουν να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με αφορμή την επιδημία αυτήν.
Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη μια ταχεία ανάκαμψη μετά το πέρας της επιδημίας. «Θα εξετάσουμε τα αιτήματα για δημοσιονομική ευελιξία», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη απέναντι στους κινδύνους που θέτει ο Covid-19.
Σχολιάζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η επιδημία στην κινεζική οικονομία, είπε ότι ίσως να είναι «σημαντικές» και παραδέχτηκε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί.
Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και Υγείας της ΕΕ
Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, στο πλαίσιο εκτάκτων συνεδριάσεων που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και των 27 χωρών θα συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης με τηλεδιάσκεψη για «να συντονίσουν τις αντιδράσεις» των χωρών τους απέναντι στην επιδημία.
Θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, η δεύτερη φέτος, για το ίδιο θέμα.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι την ίδια ημέρα ενδέχεται να συνεδριάσουν εκτάκτως και οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το μεταναστευτικό, ώστε να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των συνόρων όχι μόνο με αφορμή την επιδημία, αλλά και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός - Βόμβα από ΠΟΥ: Εξοπλιστείτε με συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης
Διέρρευσε εμπιστευτική αναφορά της Frontex για το μεταναστευτικό: Πρόβλεψη - ΣΟΚ για την Ελλάδα