ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ: Οι τρεις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσει ο Ερντογάν

Θετικό κρίνεται το momentum της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, αφού οι ειδήσεις που προκύπτουν από την συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελαριο, Άνγκελα Μέρκελ σε συνάρτηση με το «κάζο» Ερντογάν στις Βρυξέλλες δημιουργεί αισιοδοξία στην Αθήνα.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ: Οι τρεις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσει ο Ερντογάν
ASSOCIATED PRESS
8'

Στη συνάντηση του Βερολίνου, η οποία «πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα», σύμφωνα με όσα ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η κυρία Μέρκελ συμφώνησε, κατά πληροφορίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ανέλαβε να διαπραγματευθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια νέα συμφωνία για το Μεταναστευτικό ανάμεσα στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνοντας στο Βερολίνο «κράταγε μικρό καλάθι». Η σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν και η καλύτερη, ειδικά μετά τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στην διάσκεψη για τη Λιβύη. Ωστόσο η χώρα μας κατάφερε και αποκόμισε οφέλη απέναντι στην Τουρκία.

«Δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ στις δημόσιες δηλώσεις της στο φόρουμ δημιουργώντας ένα καλύτερο κλίμα στην επίσκεψη. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφος της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, ένα στοιχείο αναγνώρισης του «βάρους» που τραβάει η Άγκυρα.

Η καγκελάριος πάντως επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στην δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται πως συζήτησαν επί της βάσεως τριών πυλώνων τους οποίους θα πρέπει να υλοποιήσει η Τουρκία.

Αν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, -μία δήλωση που ο ίδιος κατεδάφισε- τώρα του δίνεται η ευκαιρία να προβεί σε μία σειρά κινήσεων.

  • Να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο.
  • Να πάψει να τους υποκινεί διασπείροντας fake news και προπαγάνδα.
  • Να δεχθεί πίσω με γρήγορες, συνοπτικές διαδικασίες όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε, επίσης, ότι στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις. Όπως π.χ. κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Και βέβαια, οι επιστροφές όσων παρανόμως, περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία να γίνονται πλέον, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από πλευράς του, τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή των τουρκικών Αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται πως συμφώνησαν, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο το χρονικό διάστημα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και συζήτησαν την ανάγκη βελτιώσεων στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ενδεικτικά, έγινε αναφορά σε κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι ροές, καθώς και στην πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations, παραβρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε πάνελ διαλόγου και απάντησε στις ερωτήσεις που δέχτηκε από το κοινό και τα μέλη του φορέα που έλαβαν μέρος στη συζήτηση.

Το θέμα ήταν η ανάκαμψη της Ελλάδας, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο ρόλο της.

«Μέσα σε 10 χρόνια περάσαμε μια διπλή κρίση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίζοντας την προηγούμενη δεκαετία στην περίοδο πριν και μετά το 2015. «Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο για άλλες χώρες της Ευρώπης» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν ανήκω σε αυτούς που δίνουν υπερβολικό βάρος στις δημοσκοπήσεις (…) αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης εμφανίζονται σήμερα υψηλότερα από τότε που αναλάβαμε την εξουσία -και ήδη έχουν περάσει 8 μήνες» ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πάγια θέση της κυβέρνησης πως παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, έχει σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία με δεδομένες τις προκλήσεις που θέτει ο κορονοϊός. «Από οικονομικής άποψης, το 2020 μπορεί να πρέπει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το βασικό μέλημα είναι να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Λάβαμε τη σωστή απόφαση να προστατεύσουμε τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τα τελευταία γεγονότα, τονίζοντας την αλλαγή πολιτικής στο σημείο αυτό σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση. «Περάσαμε πολλές άγρυπνες νύχτες» τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε, και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια.

«Αντιμετωπίσαμε μια ασύμμετρη απειλή. Πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στα σύνορα πήραν εντολές ή αναγκάστηκαν να πάνε εκεί» τόνισε.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

«Γιατί ξοδεύουμε τόσα στην Άμυνα; Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία, όχι η Δανία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Γι΄αυτό ξοδεύουμε τόσα για εξοπλισμούς. Θα προτιμούσα να ξοδεύω 1%. Δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι Δανία» ανέφερε υπό το χειροκρότημα των παριστάμενων στην αίθουσα.

«Ήμουν πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας του τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα η υπογραφή της Συμφωνίας με τη Λιβύη ήταν ιδιαίτερα προκλητική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε μια ουσιαστική διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη Διεθνή Δικαιοδοσία»

«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες έκανε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο δύσκολες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ελλάδα κρατεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας: «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση».

«Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και καυτηρίασε τα fake news που διοχετεύονται με οργανωμένο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ευχαρίστησε δημόσια το λιμενικό σώμα για το γεγονός ότι έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές από το 2015 μέχρι και σήμερα.

«Επρεπε να είμαστε παρόντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Είμαστε δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι δεν ήμασταν προσκεκλημένοι» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Η κυβέρνηση Σάρατζ υπεγραψε μια συμφωνία με τη Λιβύη που είναι απολύτως άκυρη και παραβιάζει θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Οι εξελίξεις στη Λιβύη αφορούν την Ελλάδα».

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του German Council on Foreign Relations, Dr Thomas Enders και η Γενική Διευθύντρια, Dr Daniela Schwarzer ενώ πριν από τη συζήτηση με το κοινό και τα μέλη του φορέα είχαν μια σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: «Βόμβα» για τη δημόσια υγεία τα ορφανά κρούσματα -Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή