Κοροναϊός: Πόσες μέρες επιβιώνει στον αέρα και πόσο στις επιφάνειες
Πανικό προκαλεί σε ολόκληρο τον πλανήτη ο νέος κοροναϊός που πλέον σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει χαρακτηριστεί πανδημία. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύει το LiveScience.com αναφέρει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα έως και 3 ώρες, στο χαλκό έως και 4 ώρες, στο χαρτί έως και 24 ώρες, στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι από 2 έως 3 μέρες.
Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων preprint medRxiv την Τετάρτη 11 Μαρτίου, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.
Ο ιός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής και αναπνευστικών σταγονιδίων από βήχα και φτάρνισμα που μπορεί να προσγειωθεί στο στόμα ή στη μύτη ενός κοντινού ατόμου, σύμφωνα με το CDC.
ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση
- Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
- Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
Στα 99 πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα
Σε 99 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορoναϊού στη χώρα μας, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει 10 νέους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, πρόκειται για 95 Έλληνες και 4 υπηκόους ξένων χωρών.
Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, στη ΜΕΘ εισήχθη και ένας ακόμη ασθενής στο ΑΧΕΠΑ.
Όλοι οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται.
Σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και Μυτιλήνης παραμένουν 29 ασθενείς ενώ 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.
Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι συνολικά τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι των νοσοκομείων ανά τη χώρα έχουν τεθεί σε καραντίνα. Επιπλέον και, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και συνεπώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές. Η απομόνωση των επαγγελματιών Υγείας σε αυτες τις απαιτητικές συνθήκες μέσα στο σύστημα υγείας δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση αλλα και κενά στις παρεχόμενες παροχές υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία
Ως πανδημία χαρακτηρίζει πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κορoναϊό.
«Παρακολουθούμε την πορεία του ιού», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom, σε συνέντευξη Τύπου του, σημειώνοντας πως «ανησυχούμε ιδιαιτέρως και από τα επίπεδα της εξάπλωσής και της σοβαρότητάς του και από τα ανησυχητικά επίπεδα της απραξίας».
«Αποφασίσαμε λοιπόν να κηρύξουμε τον Covid – 19 πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός: Τι σημαίνει πανδημία