Κορονοϊός - Ιταλία: ΣΟΚ! 475 θάνατοι σε μία μέρα
Χθες, το σύνολο των κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 31.506 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.503 άνθρωποι.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 475 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.207 νέα κρούσματα.
Άλλα 1084 άτομα βγήκαν αρνητικά στον ιό.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση
- Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
Την ίδια ώρα, 2.257 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική μονάδα θεραπείας.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 4.525 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 458. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.214, με 94 νεκρούς.
Μπρέσια, το νέο επίκεντρο της επιδημίας
Όταν πρέπει να επιλέγεις ανάμεσα στους ασθενείς... Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Μπρέσια, στην βόρεια Ιταλία, που πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού, το ιατρικό προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί απέναντι στον κατακλυσμό των ασθενών.
Στην καρδιά της Λομβαρδίας, η Μπρέσια κατέγραψε χθες την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε 24 ώρες, 382, σε σύνολο 3.300 κρουσμάτων.
Δείτε την gallery:
«Το νοσοκομείο μας νοσηλεύει αυτήν την στιγμή 300 ασθενείς προσβεβλημένους από τον κορονοϊό, 51 από αυτούς βρίσκονται στην Εντατική», εξηγεί ο διευθυντής του νοσοκομείου Poliambulanza Αλεσάντρο Τριμπόλντι, την ώρα που εξαντλημένοι γιατροί γύρω του εξετάζουν ασθενείς.
Νοσηλευτές καλυμμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια με προστατευτικές στολές σπρώχνουν σιωπηλά στους διαδρόμους φορεία. Δεν φαίνεται παρά ο λαιμός και τα αυτιά τους.
Παντού ακούγονται τα «μπιπ» σε τρεις νότες που εκπέμπουν οι ιατρικές συσκευές, ενώ το βοηθητικό προσωπικό τοποθετεί στα κρεβάτια τους νεοαφιχθέντες ασθενείς τυλιγμένους σε κουβέρτες επιβίωσης. Οσοι βρίσκονται σε σοβαρότερη κατάσταση, διασωληνώνονται και η αγωγή σταλάζεται σταγόνα σταγόνα στο αίμα τους.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται κατευθείαν από τα σπίτια τους στα Επείγοντα και βρίσκονται ήδη σε σοβαρή κατάσταση», εξηγεί με σφιγμένο λαιμό ο Τζουζέπε Ναταλίνι, διευθυντής της Εντατικής. «Δεν καταφέρνουν να αναπνεύσουν, έχουν κομμένη ανάσα και καθόλου οξυγόνο στο αίμα, γι' αυτό χρειάζονται ταχεία φροντίδα».
Αξιολόγηση πιθανοτήτων
Στην Ιταλία, ο κορονοϊός χτύπησε πρώτα την Λομβαρδία, όπου σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένα 16.000 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.640.
Αν και η γειτονική πόλη Μπέργκαμο έχει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ο ιός μοιάζει να μεταδίδεται ταχύτερα στην Μπρέσια.
Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και όλοι σκανάρονται με την άφιξή τους στην Poliambulanza. Ετοιμα στρωμένα κρεβάτια πλημμυρίζουν τους διαδρόμους, έτοιμα να υποδεχθούν νέο κύμα ασθενών.
Το νοσοκομείο υποδέχεται ασθενείς κάθε ηλικίας, αλλά «οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενες νόσους είναι στην σοβαρότερη κατάσταση». «Είναι οι ασθενείς που δεν τα καταφέρνουν», λέει ο Τόνι Σαμπατίνι, διευθυντής του τμήματος Γενικής Ιατρικής.
Εδώ, και οι σειρήνες των ασθενοφόρων που μεταφέρουν ασθενείς δεν σταματούν ποτέ, ο μεγάλος αριθμός των περιστατικών υποχρεώνει τους γιατρούς να κάνουν επιλογές.
«Ορισμένες φορές πρέπει να αξιολογηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας δεδομένης της κατάστασης του ασθενούς», παραδέχεται ένας γιατρός από το τμήμα των Επειγόντων, με τα προστατευτικά του γυαλιά ανεβασμένα στο μέτωπο και το κεφάλι κατεβασμένο . «Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για όλους, κάνοντας παράλληλα λίγο περισσότερο για όσους έχουν περισσότερες πιθανότητες» να τα καταφέρουν.
Εξω από τους τοίχους του νοσοκομείου, ο ιός συνεχίζει αόρατος την σιωπηλή του πορεία στην Μπρέσια.
Ενα κοντινό γηροκομείο, στο Κιντσάνο, ανακοίνωσε σήμερα ότι 18 από τους φιλοξενούμενούς του έχουν πεθάνει από την έναρξη της επιδημίας. Οι πέντε τις τελευταίες 24 ώρες.
Δραματική έκκληση των Αρχών - «Σε λίγο δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε όσους νοσούν»
Σε νέα έκκληση προς τους πολίτες της περιοχής του προχώρησε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα: «Μείνετε σπίτι, σε λίγο δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε όσους νοσούν. Δυστυχώς τα νούμερα των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλά», τόνισε.
«Το λέω ευγενικά αλλά σε λίγο, αν δεν καταλάβετε, ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τόνο και να γίνουμε πιο επιθετικοί, θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση ισχυρές μεθόδους», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.
Εξήγησε δε ότι «δεν είναι μια άσκοπη θυσία, αλλά με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, χθες το 40% των κατοίκων της Λομβαρδίας μετακινήθηκε σε ακτίνα μεγαλύτερη των τριακοσίων μέτρων. Ένα ποσοστό που οι ειδικοί θεωρούν ακόμη πολύ υψηλό. Από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, οι μετακινήσεις των κατοίκων της Λομβαρδίας μειώθηκαν συνολικά κατά 60%.
Σε νέα έκκληση προς τους πολίτες της περιοχής του προχώρησε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα: «Μείνετε σπίτι, σε λίγο δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε όσους νοσούν. Δυστυχώς τα νούμερα των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλά», τόνισε. «Το λέω ευγενικά αλλά σε λίγο, αν δεν καταλάβετε, ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τόνο και να γίνουμε πιο επιθετικοί, θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση ισχυρές μεθόδους», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.
Εξήγησε δε ότι «δεν είναι μια άσκοπη θυσία, αλλά με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, χθες το 40% των κατοίκων της Λομβαρδίας μετακινήθηκε σε ακτίνα μεγαλύτερη των τριακοσίων μέτρων. Ένα ποσοστό που οι ειδικοί θεωρούν ακόμη πολύ υψηλό. Από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, οι μετακινήσεις των κατοίκων της Λομβαρδίας μειώθηκαν συνολικά κατά 60%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πήγε στον γιατρό και διαγνώσθηκε με κορονοϊό – Δεν φαντάζεσθε τι αποκαλύφθηκε (pics)
Κορονοϊός: Πόσοι έχουν τα συμπτώματα στην Ελλάδα – Δείτε αναλυτικούς χάρτες