Κορονοϊός: Πότε ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση» στην Ιταλία; Ο ιός εξαπλωνόταν και...δεν είχαν ιδέα!

Τις τελευταίες μέρες μόνο ο θάνατος «βασιλεύει» στην Ιταλία καθώς η εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού στη γειτονική χώρα φαίνεται να είναι ασταμάτητη. Πότε όμως ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση»;
Associated Press
4'

Οι νεκροί, μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου (21/03), έφτασαν τους 4.825 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 σε 53.578, με 6.072 άνθρωποι να έχουν ιαθεί. Μέσα σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 793 ασθενείς -αριθμός-«ρεκόρ»- και καταγράφηκαν 6.557 νέα κρούσματα, ενώ μόλις 923 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Δυστυχώς, πλέον η Ιταλία μετρά περισσότερους νεκρούς ακόμα και από... την Κίνα, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε ο φονικός ιός.

Ιταλοί μοριακοί βιολόγοι, προσπαθώντας να ξετυλίξουν το κουβάρι αυτής της καταστροφής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα κρούσματα από τον Covid-19 σημειώθηκαν στην επικράτεια της Ιταλίας στα τέλη Ιανουαρίου. Μερικές εβδομάδες πριν γίνει η διάγνωση του πρώτου ασθενούς. «Τα στοιχεία που συλλέξαμε παραπέμπουν στο ότι ο ιός SARS-CoV-2 (είναι ο ίδιος ο νέος κορονοϊός) διείσδυσε στην επικράτεια της Βόρειας Ιταλίας στο διάστημα μεταξύ του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή πολύ πιο πριν από την στιγμή που ξεκίνησε η αναχαίτιση του. Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ότι ο ιός μπήκε στην Ιταλία αμέσως ακολουθώντας αρκετές διαδρομές» γράφουν στα συμπεράσματα της έρευνας τους, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική επιστημονική βιβλιοθήκη medRxiv.

Και... μεταλλάξεις του ιού στην Ιταλία;

Οι μοριακοί βιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου και γιατροί από νοσοκομείο Λουίτζι Σάκκο στο πλαίσιο της έρευνας τους αποκωδικοποίησαν γονιδιώματα δειγμάτων του ιού, τα οποία πήραν από τρία πρώτα θύματα του Covid-19 στην Λομβαρδία. Εν συνεχεία τα συνέκριναν μεταξύ τους, καθώς και με δείγματα SARS-CoV-2 από άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Τα δείγματα του ιού από τους Ιταλούς ασθενείς ήταν συγγενικά και έμοιαζαν με εκείνα τα στελέχη του SARS-CoV-2 που οι γιατροί απομόνωσαν από τον οργανισμό των πρώτων θυμάτων του Covid -19 στην Γερμανία το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, είναι ότι παρόλο που οι γιατροί πήραν και τα τρία δείγματα του ιού από σώματα των Ιταλών ασθενών την ίδια ημέρα, στα γονιδιώματα τους παρατηρήθηκαν κάποιες μεταλλάξεις.

Το κίνημα «Μένουμε Σπίτι»

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, ο Αντριάνο Τρεβίζαν, συνταξιούχος οικοδόμος από το χωριό Βο, πεθαίνει σε νοσοκομείο της Πάντοβα. Ήταν το πρώτο θύμα του φονικού ιού στην Ιταλία και συγχρόνως το πρώτο στην Ευρώπη.

Αμέσως μετά, ξεκινούν οι περιορισμοί στον ιταλικό Βορρά, κυρίως στο Κοντόνοο, κοντά στο Λόντι, και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καθησυχάζει τους συμπατριώτες του δηλώνοντας ότι: «Όλα είναι υπό έλεγχο».

Σημείο καμπής για τους μετέπειτα χειρισμούς της ιταλικής κυβέρνησης αποτέλεσε το σαββατοκύριακο της 7ης και 8ης Μαρτίου καθώς σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην βόρεια Ιταλία, και κυρίως στην Λομβαρδία. Η επόμενη κίνηση των Αρχών ήταν η επιβολή περιοριστικών μέτρων στις πληγείσες περιοχές, μέτρα που «άγγιζαν» περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Χιλιάδες -σε κατάσταση πανικού- άρχισαν να μετακινούνται προς τον Νότο, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι πιθανοί φορείς του φονικού ιού.

Το βράδυ της 9ης Μαρτίου, σε ανακοίνωσή του, ο Ιταλός πρωθυπουργός επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την επικράτεια. Κλείνουν καταστήματα, περιορίζονται οι μετακινήσεις μόνο για μετάβαση στην δουλειά, την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών και οι συναθροίσεις απαγορεύονται, ανάμεσά τους και οι θρησκευτικές λειτουργίες. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε δύο εβδομάδες, προαναγγέλλει ο Τζουζέπε Κόντε.

Οι επόμενες μέρες για την γειτονική χώρα μόνο «σκοτεινές» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Κάθε μέρα οι απολογισμοί, κρουσμάτων και νεκρών, είναι όλο και πιο μεγάλοι.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, τριάντα μέρες μετά τον πρώτο νεκρό. Η Ιταλία θρηνεί 4.825 ανθρώπους και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 φθάνει σε 53.578.

Τα περιοριστικά μέτρα, αρχικά ισχύος μέχρι τις 3 Απριλίου, όπως φαίνεται θα παραταθούν. Ενδεχόμενο που βρίσκει πάρα πολλούς υποστηρικτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της La Repubblica.

«Μένω στο σπίτι»: Ένα σύνθημα που ξεκίνησε από την Ιταλία και πλέον φτάνει -και πρέπει να φτάσει- σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Από τις 10 Μαρτίου οι Ιταλοί βγαίνουν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει καθημερινά «μάχη» με ό,τι μέσα διαθέτει για να σώσει όσους περισσότερους μπορεί.

ΚΟΡΟΝOΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι ασθενείς στην Ελλάδα - Πόσοι νοσούν σε κάθε νομό (Χάρτες & πίνακες)