Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με την υγεία του Μπόρις Τζόνσον – Η επίσημη ανακοίνωση της Downing Street

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις:Ένα τέλος στις φήμες για την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον που νοσηλεύεται με κορονοϊό σε μονάδα εντατικής θεραπείας επιχειρεί να βάλει η Downing Street με ανακοίνωσή της.

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με την υγεία του Μπόρις Τζόνσον – Η επίσημη ανακοίνωση της Downing Street
ASSOCIATED PRESS
8'

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Downing Street είναι «σταθερή η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, 20 ώρες μετά την απόφαση να μπει στην Εντατική. Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται θεραπεία με οξυγόνο αλλά δεν έχει διασωληνωθεί ούτε και έχει πνευμονία».

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας τονίζει πως ο Τζόνσον δεν έχει πνευμονία, ούτε κάνει χρήση αναπνευστήρα. «Ο πρωθυπουργός είναι σε σταθερή κατάσταση και παραμένει σε καλή διάθεση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι γιατροί δηλώνουν σύμφωνα με τη Daily Mail πως για να εισαχθεί κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σημαίνει ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου «Reading University, Σίμον Κλαρκ δηλώνει ότι, ένα κρεβάτι στην Εντατική δίνεται μόνο σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

Ο υπουργός Michael Gove σε συνέντευξή του νωρίτερα στο BBC δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον «δεν ήταν σε αναπνευστήρα» αλλά είχε «λάβει υποστήριξη οξυγόνου». Είπε στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4 ότι ο Τζόνσον «έλαβε την καλύτερη φροντίδα» στο νοσοκομείο του Αγίου Θωμά στο Λονδίνο, αφού έλαβε την εντατική φροντίδα στις 7 μ.μ. τοπική ώρα (2 μ.μ. ET) τη Δευτέρα.

Όπως μετέδωσε το BBC την Δευτέρα εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε:«Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, η κατάσταση του πρωθυπουργού επιδεινώθηκε και, με συμβουλή της ιατρικής ομάδας του, μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου. Ο πρωθυπουργός λαμβάνει εξαιρετική φροντίδα και ευχαριστεί όλο το προσωπικό του NHS για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους».

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν οι TIME, ο Τζόνσον απαιτούσε περίπου τέσσερα λίτρα οξυγόνου παρά τα 15 λίτρα που χρησιμοποίησε ένας μέσος ασθενής COVID-19 στη ΜΕΘ.

Σε ότι αφορά την παραμονή του στην ΜΕΘ, κανείς δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται. Ορισμένοι ασθενείς μένουν μόνο για μία ημέρα και άλλοι πάνω από τρεις εβδομάδες, όπως αναφέρουν γιατροί.

Οι φωτογραφίες του μέρα- μέρα πριν τη νοσηλεία του

Η εισαγωγή του Τζόνσον στην εντατική κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου

Η εισαγωγή του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

H εφημερίδα TIMES επικαλείται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στις ΜΕΘ. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον «σοκαριστική» στιγμή.

Η εφημερίδα Independent αναφέρει ότι τα νέα για την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού συνέπεσαν με τη δήλωση του Ράαμπ ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό για 48 ώρες. Στον τίτλο της γράφει «Ο πρωθυπουργός στην εντατική» και επισημαίνει στον υπότιτλο ότι ο υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ιού». Δημοσιεύει μεταξύ άλλων δηλώσεις του καθηγητή του UCL Ντέρεκ Χιλ, ο οποίος σημειώνει πως «κατανοούμε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με μια μέθοδο που ονομάζεται Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (Continuous positive airway pressure, CPAP), η οποία χρησιμοποιείται πιο συχνά στην θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εμπειρία από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με COVID-19, τουλάχιστον αρχικά», ωστόσο «πολλοί ασθενείς» τελικά «χρειάζονται διασωλήνωση».

Αγωνία στο πολιτικό σύστημα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ θα έχει την διακυβέρνηση της χώρας για όσο διάστημα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει στην εντατική και οποιαδήποτε απόφαση για την άρση των μέτρων του lockdown για τον κορονοϊό δεν θα καθυστερήσει, διαβεβαίωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ.

Σε ερώτηση του BBC σχετικά με το αν ο Ντόμινικ Ράαμπ έχει το έλεγχο των κωδίκων των πυρηνικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μάικλ Γκόουβ απάντησε ότι «ισχύουν ακριβή πρωτόκολλα. Απλώς, δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφαλείας».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις επίσημες πυρηνικές δυνάμεις. Διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D5 που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Διαθέτει επίσης περί τις 215 πυρηνικές κεφαλές, από τις οποίες οι 120 είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες.

Μόνο ο βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να διατάξει πυρηνικό πλήγμα. Μία τέτοια εντολή διαβιβάζεται σε ένα από τα πυρηνικά υποβρύχια μέσω ειδικού συνδυασμού κωδίκων.

Ποιός είναι ο Ντομινίκ Ραάμπ

Ο Ντόμινικ Ρένι Ράαμπ γεννημένος στις 25 Φεβρουαρίου 1974 είναι κατέχει τις θέσεις του Αρχιγραμματέα του Κράτους και του Υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτειακών Υποθέσεων από τον Ιούλιο του 2019. Ο Ράαμπ υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξόδου της ΗΒ από την ΕΕ από τον Ιούλιο ως το Νοέμβριο του 2018. Ως μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, εκλέγεται βουλευτής από το 2010 ως αντιπρόσωπος της εκλογικής περιφέρειας Ήσερ και Γουόλτον.

Ο Ράαμπ διορίστηκε ως Κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 12 Μαΐου 2015. Όταν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σχημάτισε την πρώτη της κυβέρνηση, έναν χρόνο αργότερα, επέστρεψε στα βουλευτικά έδρανα. Μετά τις γενικές εκλογές του 2017, διορίστηκε ως Υπουργός Δικαιοσύνης. Το 2017, μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, μετακόμισε στο Υπουργείο Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τον Ιούλιο του 2018, η πρωθυπουργός Μέι προώθησε τον Ράαμπ στον πρώτο του ανώτατο ρόλο στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελώντας τον Υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για την Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο Ράαμπ παραιτήθηκε από το υπουργείο στις 15 Νοεμβρίου 2018, όταν βρέθηκε σε αντίθεση με το Σχέδιο Συμφωνίας για την Αποχώρηση από την Ένωση.

Στις 24 Ιουλίου 2019 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτειακών Υποθέσεων και Αρχιγραμματέας του Κράτους από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ο διορισμός του συνέβη έπειτα από την παραίτηση του Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος εγκατέλειψε την κυβέρνηση όταν έχασε στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Μηνύματα στήριξης από Μέι και Κάμερον

«Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου βρίσκονται με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την οικογένειά του καθώς συνεχίζει να λαμβάνει φροντίδα στο νοσοκομείο», δήλωσε με tweet της η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Αυτός ο φρικτός ιός δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι μπορεί να μολυνθούν. Όλοι μπορεί να τον μεταδώσουν», τόνισε.

Ο Ντέβιντ Κάμερον έγραψε με τη σειρά του: «Οι σκέψεις μας στον Μπόρις Τζόνσον και την οικογένειά του απόψε. Ταχεία ανάρρωση. Είσαι σε εξαιρετικά χέρια και όλοι σε θέλουμε να γίνεις καλά και να επιστρέψεις στην Downing Street».

«Προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση του πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter o δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, τονίζοντας ότι «δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε πιο ασφαλή χέρια» αφού το νοσοκομείο Σεντ Τόμας έχει «κάποιο από το καλύτερο ιατρικό προσωπικό στον κόσμο».

«Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», ήταν η πρώτη αντίδραση της υπουργού Εμπορίου Λις Τρας.

«Τρομερά θλιβερά νέα. Όλες οι σκέψεις της χώρας είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του σ’ αυτήν την απίστευτα δύσκολη περίοδο», είπε ο νέος ηγέτης των Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ροζ Πανσέληνος: Το μοναδικό φαινόμενο που θα συμβεί απόψε

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή