Κορονοϊός - Καθηγητής: Έτσι θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα - Οι καθοριστικοί παράγοντες
Απαντήσεις για το πότε και πώς θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό δίνει οDr. Adam Kucharski, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine
To ΒΒC αναλύει μερικές παραμέτρους, σε σχέση βέβαια πάντα με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Βρετανία. Ωστόσο, καθώς το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, είναι δόκιμη η προσέγγισή τους και από άλλες χώρες.
Σύντομα θα έρθει η ώρα που οι κυβερνήσεις θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το πώς και πότε πρέπει να ενεργήσουν, ποιους περιορισμούς θα μπορέσουν να άρουν, πώς να περιορίσουν τον ιό και πώς να εξισορροπήσουν σήμερα τις ζωές που σώζονται με τις μακροπρόθεσμες βλάβες στην κοινωνία.
«Ουσιαστικά έχουμε πολλές όχι πολύ καλές επιλογές... Δεν θα έρθει μια μέρα και όλα θα αλλάξουν, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν λίγο διαφορετικά», δήλωσε ο Dr. Adam Kucharski, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Γιατί απλά δεν κάνουμε άρση των περιοριστικών μέτρων;
Δεν μπορούμε απλά να επανέλθουμε στο φυσιολογικό μετά από μια κορύφωση κρουσμάτων ή ακόμα και αφού μειωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι στη μόλυνση. Αν τα lockdown αρθούν ή χαλαρώσουν, τότε μια άλλη έκρηξη είναι αναπόφευκτη.
Οι θεμελιώδεις αρχές του ιού δεν έχουν αλλάξει: ένα άτομο που έχει μολυνθεί, χωρίς να υπάρχουν μέτρα, θα κολλήσει άλλους τρεις κατά μέσο όρο.
Η μείωση αυτών των λοιμώξεων κατά 60-70% είναι αυτό που χρειάζεται για να συγκρατήσουμε τα κρούσματα. Προς το παρόν, αυτό σημαίνει να μειώσουμε την ανθρώπινη επαφή μας σε αυτό το ποσοστό. Αν χαλαρώσουν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, τότε πρέπει να έρθει κάτι άλλο να τα αντικαταστήσει για να καταστείλει τον ιό ή τουλάχιστον για να εμποδίσει τους ανθρώπους να καταλήγουν στις ΜΕΘ.
Γιατί δεν κάνουμε περισσότερους ελέγχους;
Η μαζική αύξηση τεστ επιτρέπει μια στρατηγική που ονομάζεται «seek (αναζητώ) and destroy (καταστρέφω)».
Αυτό σημαίνει πως εντοπίζουμε τα κρούσματα. Γίνονται τεστ σε όλους όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και οι θετικοί απομονώνονται, πριν αρχίσουν να μολύνουν άλλους. Είναι εντυπωσιακά παρόμοια μέθοδος με την προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά την έναρξη της επιδημίας, όταν παρατηρήθηκαν σχετικά λίγα εισαγόμενα κρούσματα.
Αν αυτό γίνει αρκετά επιτυχώς, θα μειώσει την ικανότητα του ιού να εξαπλωθεί και θα σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε τόσο σκληρά μέτρα περιορισμών στην καθημερινή ζωή.
«Αυτή τη στιγμή χρειάζεστε, κατά μέσο όρο, μείωση κατά 60-70% των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων για να σταματήσουμε την αύξηση της εστίας», δήλωσε ο Δρ Kucharski.
«Αν μπορούμε να το φτάσουμε κάτω από το 30% θα έχουμε πολλές δυνατότητες». «Αλλά ακόμη και τα μαζικά τεστ δεν θα επαναφέρουν τη ζωή στο φυσιολογικό«, σημειώνει το άρθρο του BBC.
Θα χρειαστούμε άλλα μέτρα για να διατηρήσουμε την ασθένεια υπό έλεγχο και αυτά θα πρέπει να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, καθώς τα βασικά στοιχεία (ένας ιός που εξαπλώνεται και ένας ευάλωτος πληθυσμός) δεν θα αλλάξουν. «Είναι μια πιο μετριοπαθής εκδοχή του πώς είμαστε τώρα», δήλωσε ο Δρ. Kucharski.
Η ενισχυμένη θωράκιση
Μια άλλη στρατηγική ονομάζεται «ενισχυμένη θωράκιση».
Αντί να προσπαθούμε να νικήσουμε τον κορωναϊό σε κάθε τμήμα της κοινωνίας, προσπαθούμε να σταματήσουμε εντελώς την απειλή για όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ηλικία και οι άλλες ιατρικές καταστάσεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19.
Τα περιοριστικά μέτρα εμποδίζουν το να γεμίζουν οι ΜΕΘ, αλλά μια εγγύηση ότι οι ευάλωτες ομάδες δεν θα μολύνονται, θα μπορούσε να επιτύχει τον ίδιο στόχο, ακόμα και αν τα κρούσματα εξαπλώνονταν ευρύτερα στους νέους και τους υγιείς.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
- Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την καραντίνα
- Ανήθικοι και απάνθρωποι Τούρκοι: Βρώμικο σχέδιο για να στείλουν μετανάστες με κορονοϊό στην Ελλάδα
- Κορονοϊός: Tα φάρμακα και τα εμβόλια που εξετάζονται - Παγκόσμια κινητοποίηση για τη θεραπεία
Ο καθηγητής Mark Woolhouse, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Είναι πολύ σκληρό για το 80% από εμάς που δεν είμαστε ευάλωτοι. Είναι ένας δυσάρεστος ιός, είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, αλλά δεν θα συντρίψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Δεν κλειδώνουμε την κοινωνία. Αν πραγματικά ενισχύσουμε αυτή την θωράκιση, χτίζουμε μια πολύ ισχυρή ασπίδα και αυτό θα μας δώσει πολύ περισσότερο χώρο και μπορεί να σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε μερικά μέτρα μόνιμα».
Για να προστατευθούν ήδη οι ευάλωτοι τους ζητείται να παραμείνουν στο σπίτι για 12 εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι όλο το προσωπικό σε νοσοκομεία, γηροκομεία και επιχειρήσεις που εμπλέκονται με ηλικιωμένους, κάνουν συχνά τεστ για να βεβαιωθούμε ότι είναι απαλλαγμένοι από τον ιό.
Πηγή: BBC
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Προσοχή! Μεγάλη απάτη - Έτσι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας