Forbes: Τα κινητά – κατάσκοποι στην υπηρεσία των κρατών για την παρακολούθηση πολιτών
Το άρθρο έχει ως βασικό συμπέρασμα ότι με πρόσχημα την καταπολέμηση του κορονοϊού, σε αρκετές χώρες χρησιμοποιούνται από τις μυστικές υπηρεσίες, εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για να ελέγχουν που βρίσκονται οι πολίτες.
Ο αρθρογράφος του Forbes αναφέρει χώρες όπως το Ισραήλ, το Ιράν και την Κίνα.
Όπως αναφέρει το άρθρο:
«Όλα τα μέσα θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού», δήλωνε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 14 Μαρτίου, «συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών μέσων, των ψηφιακών μέσων και άλλων μέσων που μέχρι σήμερα απέφυγα να χρησιμοποιήσω τον άμαχο πληθυσμό».
Όπως ανέφερε ο ιστότοπος του Ισραήλ Haaretz , αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα αποδεσμεύσει την τεχνολογία του κυβερνοχώρου «που συνήθως χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» για να παρακολουθεί τις καραντίνες και να ελέγξει τις κινήσεις των ανθρώπων που εμφανίζονται θετικοί στον ιό.
Μετά την ανακοίνωση, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας «ενέκρινε τη χρήση κυβερνητικών μέτρων για την παρακολούθηση των τηλεφώνων των ασθενών», δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στην Shin Bet, την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, για να παρακολουθεί ενεργά τους πολίτες με τη γεωγραφική τοποθέτηση των κινητών τηλεφώνων τους και, φτιάχνοντας μια βάση δεδομένων για το που βρίσκονται κάθε στιγμή. Η ίδια πληροφορία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί «για να προσδιοριστεί ποιος άλλος βρισκόταν κοντά σε έναν επιβεβαιωμένο ασθενή σε ένα χρονοδιάγραμμα, καθορίζοντας πιθανές λοιμώξεις…».
Είναι προφανές ότι τέτοιες πρακτικές ακόμα κι αν γίνονται στο πλαίσιο της υγειονομικής ασφάλειας του πληθυσμού, δημιουργούν περίεργους συνειρμούς στους πολίτες.
Το άρθρο του forbes.com είναι εξόχως αποκαλυπτικό:
«Και ακριβώς επειδή το Ισραήλ ακολουθεί το Ιράν και την Κίνα στην ανάπτυξη κρατικών εργαλείων συλλογής πληροφοριών για την παρακολούθηση του πληθυσμού του, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την έξοδο από την επιδημία του κορονοϊού. Τα τηλέφωνα με σύστημα εντοπισμού παρουσίας είναι μια απλή τεχνολογία σε συνδυασμό με τους μεταφορείς, όπου όμως η ευκρίνειά του μπορεί να είναι αρκετά ακριβής σε αστικές περιοχές. Το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως εργαλείο πληροφορικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποδεικνύει ότι είναι κάτι περισσότερο από μια βασική εφαρμογή σε επίπεδο αστυνόμευσης, κάτι περισσότερο από ένα απλό geofencing».
Τι είναι το geofencing θα αναρωτηθείτε…
Με τη τεχνολογία geofencing, οι επιχειρήσεις συγκεκριμένα μπορούν να στοχεύσουν καταναλωτές με βάση την γεωγραφική τους περιοχή, δηλαδή ως μέρος μιας μικρής γεωγραφικής ακτίνας. H τεχνολογία Geofencing ουσιαστικά είναι ένα τοπικά βασισμένο πρόγραμμα. Σε αυτό το πρόγραμμα οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις στέλνουν διαφημιστικές ειδοποιήσεις σε χρήστες smartphone μιας δεδομένης γεωγραφικής περιοχής.
Ο αρθρογράφος του Forbes συνεχίζει:
«Κάποιος μπορεί επίσης να υποθέσει ότι θα υπάρξουν και άλλες μορφές ψηφιακής επιτήρησης... Εάν θέλετε να απελευθερώσετε τα εργαλεία Intel για να παρακολουθήσετε μια λίστα ατόμων και να χρησιμοποιήσετε πολύπλευρες αναλύσεις δεδομένων για να καθορίσετε μοτίβα και βάσεις δεδομένων για μολυσμένους από τον ιό, έχετε πολλές επιλογές. «Αυτό είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον εντοπισμό του ιού και την απομόνωσή του», εξήγησε ο Netanyahu, «αντί να απομονώσει ολόκληρη τη χώρα».
Σαν να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα ταυτοποίησης αυτών των μοτίβων, κατασκευάζοντας ένα σύνολο δεδομένων από συνδεδεμένα άτομα βασισμένα στα τηλέφωνά τους, η ιστοσελίδα Haaretz αναφέρει ότι αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας Shin Bet αρνήθηκε ότι αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των ασθενών μεμονωμένα «αλλά δεν αρνήθηκε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άτομα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένους ασθενείς/κρούσματα».
Κατά ειρωνική σύμπτωση, η άλλη χώρα η οποία χρησιμοποιεί smartphones για την παρακολούθηση πολιτών είναι το Ιράν. Στις 7 Μαρτίου, ο Ιρανός ερευνητής Νάριμαν Γκάριμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ώθηση των πολιτών να κατεβάσουν μια εφαρμογή η οποία υποτίθεται ότι θα βοηθούσε στη διάγνωση του κορονοϊού. Αντ 'αυτού, η εφαρμογή «παγίδευε» τη συσκευή, συλλέγοντας στοιχεία επικοινωνίας και τοποθεσίας».
Μπορείτε να δείτε και το tweet του Ιρανού ερευνητή:
Κατά περίεργο τρόπο όπως αναφέρει το Forbes συνέβησαν τα ακόλουθα:
«Η Google κατάργησε την εφαρμογή από το Play Store στις 9 Μαρτίου και μετά μια μέρα αργότερα ο Gharib ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας του Ιράν είχε απορρίψει την εφαρμογή, κατηγορώντας το Υπουργείο Τεχνολογίας για την ανάπτυξή της εφαρμογής, ενώ παράλληλα διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό καθησύχασαν τον πληθυσμός του Ιράν».
Αμέσως μετά, ο κύριος Νικόλαος Χρυσαϊδος επικεφαλής ασφαλείας μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών αντιμετώπισης ιών στο ίντερνετ της Avast επιβεβαίωσε την ανάλυση του Gharib για την συγκεκριμένη «κατασκοπευτική» εφαρμογή σε blogpost.
«Εκτός από τις ακριβείς τοποθεσίες του χρήστη, η εφαρμογή αποστέλλει επίσης πληροφορίες που εισήγαγε ο χρήστης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού του κινητού, του φύλου, του ονόματος, του ύψους και του βάρους, πίσω στο διακομιστή του προγραμματιστή».
Ο κ. Χρυσαϊδός αποκάλυψε επίσης ότι «οι ενδείξεις που βρέθηκαν στον κώδικα αποκαλύπτουν ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ίδια ομάδα που δημιούργησε τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων Talagram και Hotgram - και οι δύο ανέπτυξαν πληροφορίες για την ιρανική κυβέρνηση, η οποία προώθησε τη χρήση των εφαρμογών αγγελιοφόρων ως εναλλακτική λύση στο τηλεγράφημα».
Το συμπέρασμα του Forbes είναι ότι τέτοια μέτρα θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες και για άλλους σκοπούς. «Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι μπορείτε να περιμένετε κάποιες μορφές αυτής της τεχνολογίας να έρχονται σε κάποιο σημείο κοντά σας κάποια στιγμή αρκετά σύντομα - αν δεν χρησιμοποιείται ήδη, φυσικά», αναφέρει το άρθρο.