Κορονοϊός: Η «bat woman» που φίμωσε το Πεκίνο - Τι είχε ανακαλύψει για το φονικό ιό

Μια από τις καλύτερες ιολόγους του πλανήτη φέρεται να έπεσε θύμα της κινεζικής Κυβέρνησης.
3'

Την λένε Shi Zengli και έχει το προσωνύμιο «Bat woman», καθώς ασχολείται με την ανακάλυψη κορονοϊών που προέρχονται από τις νυχτερίδες, έχοντας ανακαλύψει δεκάδες παρόμοιους ιού με τον SARS.

Η Zhengli, σύμφωνα με τη Mirror, δεν φεύγει από το εργαστήριό της και με την ομάδα της εργάζεται προκειμένου να βρουν τη θεραπεία. Με τις έρευνες που κάνουν έχουν ανακαλύψει πώς ο κορονοϊός προσβάλει τους πνεύμονες και ψάχνουν να βρουν τα κατάλληλα φάρμακα για να τον εμποδίσουν, ενώ προσπαθούν να βρουν ένα εμβόλιο και να το δοκιμάσουν στους ανθρώπους.

Με εμπειρία 16 ετών στο να κυνηγά ιούς σε σπηλιές, η Shi , ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), διαπίστωσε ότι ο ιός SARS προέρχεται από νυχτερίδες. Σύμφωνα με τη South China Morning Post, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Shi και την ομάδα της, επανήλθαν στο Εθνικό Εργαστήριο Βιοασφάλειας με έδρα την Ουχάν.

H ομάδα της 55χρονης, εντόπισε ότι ο «κορονοϊός ήταν ένας άμεσος απόγονος ενός άγριου στελέχους που συνέλεξαν από τα περιττώματα ενός είδους νυχτερίδας (fruit bat) στην επαρχία Γιουνάν. Το νέο στέλεχος είχε το 96% των γονιδίων».

Η σπουδαία ανακάλυψη που έκρυψε το Πεκίνο

Ανακάλυψε τον γενετικό κώδικα του νέου κορονοϊού, που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων και εμβολίων. Για να τα καταφέρει, χρειάστηκαν μόλις τρεις ημέρες.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Scientific American, η Shi παραδέχεται ότι όταν κλήθηκε πίσω στο εργαστήριο από μια διάσκεψη για να ερευνήσει τη νέα ασθένεια, αναρωτήθηκε αρχικά αν ένας κορoνοϊός θα μπορούσε να είχε «αποδράσει» από τη μονάδα της.

Στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών από ιούς που προέρχονται από τις νυχτερίδες, ωστόσο, όπως λέει η ίδια, δεν περίμενε ένα τέτοιο ξέσπασμα να σημειωθεί στην Ουχάν, στο κέντρο της Κίνας, δεδομένου ότι οι μελέτες της υποδείκνυαν υψηλότερο κίνδυνο σε υποτροπικές περιοχές στα νότια της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κέντρο Ιολογίας της Ουχάν, είναι μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από την αγορά που πιστεύεται ότι είναι το επίκεντρο του κορονοϊού.

Η φίμωση της «bat woman»

Μιλώντας στην Daily Mail, ο Κινέζος δημοσιογράφος Gao Yu, δήλωσε ότι συνάντησε την ιολόγο, η οποία αποκάλυψε ότι της κρατούσαν το στόμα κλειστό οι κινεζικές Αρχές.

«Μάθαμε αργότερα ότι το ινστιτούτο της ολοκλήρωσε την αλληλουχία γονιδίων και τα συναφή τεστ, ήδη από τις 2 Ιανουαρίου, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει», αποκάλυψε ο δημοσιογράφος. Οι πληροφορίες σχετικά με την αλληλουχία των γονιδίων δεν δημοσιοποιήθηκαν μέχρι μια εβδομάδα αργότερα.

Την ημέρα που χαρτογραφήθηκε η γενετική πληροφορία, λέγεται ότι η Yanyi Wang, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, διέταξε το προσωπικό να μην αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με την ασθένεια. Επίσης, όπως αναφέρεται, η Wang με το ηλεκτρονικό μήνυμα της προειδοποίησε ότι «ακατάλληλες και ανακριβείς πληροφορίες προκαλούσαν “γενικό πανικό”».

«Η Εθνική Επιτροπή Υγείας απαιτεί κατηγορηματικά οι δοκιμές, τα κλινικά δεδομένα, τα αποτελέσματα των δοκιμών και τα συμπεράσματα σχετικά με την επιδημία δεν θα δημοσιεύονται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και ούτε θα αποκαλύπτονται σε οποιαδήποτε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων κυβερνητικών μέσων, ούτε θα αποκαλύπτονται στα συνεργαζόμενα ιδρύματα-εταίρους», έγραφε το mail της Wang.

Μια εβδομάδα αργότερα, ερευνητική ομάδα στη Σαγκάη δημοσίευσε μια ακολουθία σε μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης αφού μελέτησε δείγματα από μολυσμένο ασθενή.

Το εργαστήριο τους έκλεισε για «διόρθωση» δύο ημέρες αργότερα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αριθμοί-σοκ: «Ίσως 100.000 με 200.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα»

Σχετικές ειδήσεις