NASA: Αστεροειδής πέντε φορές μεγαλύτερος από τον ουρανοξύστη Burj Khalifa πλησιάζει τη Γη
Το τελευταίο διάστημα έχουμε αντιληφθεί πόσο ευάλωτος είναι ο πλανήτης μας και ο πληθυσμός της. Αυτή την φορά η απειλή έρχεται από το διάστημα…
Ο απρόσκλητος επισκέπτης, ο πελώριος αστεροειδής 1998 OR2, ευτυχώς για εμάς, θα μας πλησιάσει κρατώντας απόσταση ασφαλείας 6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 16πλάσια απόσταση από αυτή μεταξύ Γης και Σελήνης.
Πρόκειται σύμφωνα με τη NASA για τον μεγαλύτερο αστεροειδή που θα προσεγγίσει τη Γη φέτος και, φυσικά, οι αστρονόμοι δεν τον αφήνουν από τα μάτια τους καθώς ταξιδεύει στο Διάστημα με ταχύτητα 31.320 χλμ./ώρα.
Δείτε την gallery:
Ο αστεροειδής 1998 OR2, που θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνος», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Ιουλίου 1998 από το αστεροσκοπείο Καλεακάλα της Χαβάης. Υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο περίπου δύο έως τεσσάρων χιλιομέτρων και ανήκει στην κατηγορία αστεροειδών Αμόρ.
Πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, η πρόσκρουση ενός τέτοιου αστεροειδούς έφερε το τέλος των δεινοσαύρων, που κυριαρχούσαν στον πλανήτη για περισσότερο από 180 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή τη θεωρία πρότειναν το 1980 ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός Λουίς Βάλτερ Αλβάρεζ και ο γεωλόγος γιος του, Βάλτερ, αναλύοντας διαστρωματώσεις πηλού, πλούσιου σε ιρίδιο, στον κρατήρα Τσιξουλούμπ της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού, θεωρώντας ότι είναι μαρτυρίες της πρόσκρουσης αστεροειδούς που προκάλεσε απόλυτη καταστροφή και τον αφανισμό όλων των δεινοσαύρων οι οποίοι δεν πετούσαν καθώς και πολλών άλλων ζώων. Παρότι αρχικά η θεωρία των Αλβάρεζ αμφισβητήθηκε, σήμερα είναι η επικρατέστερη ερμηνεία του μεγάλου αφανισμού της Μεσοζωικής περιόδου. Ο αστεροειδής υπολογίζεται ότι είχε διάμετρο 10 έως 15 χιλιομέτρων, ενώ ο κρατήρας που δημιούργησε με την πρόσκρουσή του είχε διάμετρο 150 χλμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πέτσας: Την Τρίτη στις 18:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων