Κορονοϊός - Ισπανία: Άνεργοι μετανάστες στοιβάζονται σε παραγκουπόλεις
Οι περιορισμοί στον αριθμό των επιβαινόντων ανά αυτοκίνητο που εφαρμόστηκαν στα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο του πλέγματος των αυστηρών μέτρων που εφάρμοσε η χώρα, σημαίνει ότι πολλοί μετανάστες δεν μπορούν να φθάσουν στα χωράφια για τη συγκομιδή.
Οι επιστάτες συνήθως προσλαμβάνουν εποχικούς εργαζόμενους από τις παρακείμενες πόλεις για να τους μεταφέρουν στα χωράφια, όμως τώρα οι οδηγοί πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να μεταφέρουν με αυτοκίνητο, ειδάλλως αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα από την αστυνομία.
«Δεν υπάρχει χώρος για να τους παίρνουν όλους, και τα αφεντικά περιορίζονται στο να πάρουν μόνον έναν, ή δύο», τονίζει ο Αντάμα, ένας μετανάστης από το Μάλι που πέρασε στην Ισπανία με βάρκα πριν από 12 χρόνια.
«Έχουμε μείνει πολύ καιρό χωρίς δουλειά - σχεδόν δύο μήνες. Μένουμε στο σπίτι χωρίς δουλειά, χωρίς τίποτα», πρόσθεσε, στέκοντας μπροστά στο αυτοσχέδιο σπίτι του.
Η Ισπανία πρόσφατα είδε τα ποσοστά των μεταναστών να αυξάνονται, καθώς κατέγραψε μία σχετική αύξηση στην οικονομική της ανάπτυξη και δεδομένου ότι ο γεωργικός τομέας στον εύφορο νότο βασίζεται εδώ και πολλά χρόνια στα εργατικά χέρια των μεταναστών για τις καλλιέργειες.
Στον δήμο Νιχάρ στην Αλμερία, οι μετανάστες - κυρίως από το Μαρόκο και την υποσαχάρια Αφρική - παρατάσσονται σε σειρά στην άκρη μίας πολυσύχναστης αρτηρίας για τους μετρήσουν τη θερμοκρασία. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, μερικές φορές χρησιμοποιώντας τη μητρική ορισμένων μεταναστών γαλλική γλώσσα, τους ζητούν να σταθούν σε δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον στην ουρά.
Λίγο πιο πέρα, ένας άλλος εργαζόμενος σε ΜΚΟ, φορώντας μία προστατευτική μάσκα προσώπου και γάντια τους μοιράζει λάδι και γάλα. Στους παρακείμενους οικισμούς, οι πρόχειρες κατοικίες έχουν κατασκευασθεί με ξύλινα πλαίσια και μουσαμά.
«Οι Medicos del Mundo συνήθως δεν διανέμουν φαγητό. Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, δεν έχουμε άλλη επιλογή», τονίζει ο Βλαδιμίρ Μοράντε, συντονιστής των φιλανθρωπικών οργανώσεων για την Ανδαλουσία.
Έως 6.000 μετανάστες ζουν σε αυτούς τους πρόχειρους καταυλισμούς, τονίζει η φιλανθρωπική οργάνωση. Η Medicos del Mundo έχει αυξήσει τις δραστηριότητες και το έργο της κατά τη διάρκεια του lockdown, διανέμοντας σχεδόν 3,5 τόνους τροφίμων μόνον τις τελευταίες δύο ημέρες. Μοιράζουν επίσης μάσκες και χλωρίνη.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν στήσει τραπέζια με πρόχειρα διαχωριστικά τζάμια για να ενημερώνονται για την υγεία των μεταναστών και να τους ενημερώνουν με τη σειρά τους για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, όπως η κοινωνική απόσταση.
Μολαταύτα, το ζητούμενο είναι πώς να κατορθώσει κανείς να τηρήσει αυτά τα ζωτικής σημασίας μέτρα, όταν πρέπει να ζει σε τόσο ασφυκτικές συνθήκες, να μοιράζεται την ίδια, ανεπαρκή, στέγη με τόσους πολλούς ανθρώπους.
«Η δυνατότητα τήρησης αυτών των μέτρων είναι πρακτικά αδύνατη. Ζουν εντελώς ο ένας πάνω στον άλλο, είναι αδύνατο να διατηρηθεί μια ασφαλής απόσταση», διαπιστώνει ο Μοράντε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» για τον Ερντογάν