Πιο διαλλακτικό το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Aλί Ακμπάρ Σαλεχί ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.
2'


«Γίνονται διαπραγματεύσεις για τον τόπο και την ημερομηνία των συνομιλιών», δήλωσε ο Σαλεχί κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία, αναφέροντας ως πιθανότερο τόπο διεξαγωγής τους την Κωνσταντινούπολη. «Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα», ανέφερε ο ίδιος.

Φυσικά δεν παρέλειψε να πει ότι ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου είναι σε επαφή με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κ. Άστον και τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κ. Γιαλιλί ώστε να καθορίσουν το μέρος αλλά και την ημερομηνία των συναντήσεων.

Μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη είχε πραγματοποιηθεί και ο τελευταίος, αποτυχημένος γύρος συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της αποκαλούμενης ομάδας των P5+1 υπό την Άστον.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με κυρώσεις το Ιράν, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου με σκοπό να εμποδίσει τη χώρα να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Εχθές μάλιστα, η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δανία κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία προβλέπει μποϋκοτάζ στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου, δίνοντας στις χώρες της ΕΕ εξάμηνη «περίοδο χάριτος» μέχρι να λήξουν τα τρέχοντα συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου.

Βεβαίως το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, όπως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σημειωθεί πως αν εφαρμοστεί εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, αυτό θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα και στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι καλύπτει αυτή τη στιγμή το 35% με 40% των πετρελαϊκών της αναγκών μέσω εισαγωγών από το Ιράν. Οι αγορές από άλλες χώρες έχουν περιοριστεί, διότι οι εξαγωγείς απαιτούν από τους Ελλάδα υψηλότερες εξασφαλίσεις εξαιτίας της κρίσης χρέους στη χώρα.