Βρετανία: «Το σχέδιο χρειάζεται σαφείς οδηγίες εάν θέλουμε να ολοκληρώσουμε το ταξίδι με ασφάλεια»
Μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα μετά την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, απηύθυνε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιέρ Στάρμερ, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι απέτυχε να είναι σαφής και να δώσει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται.
Στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, όπου ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το αναλυτικό του σχέδιο, ο Κιέρ Στάρμερ, τόνισε ότι τα μέτρα, όπως παρουσιάστηκαν αρχικά χθες προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση και ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σαφήνεια και διαβεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, ζήτησε διευκρινίσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, αλλά και στις μετακινήσεις τους, για την φροντίδα των παιδιών και την επιστροφή τους στο σχολείο, την εφαρμογή του σχεδίου καραντίνας στις αφίξεις και για το εάν οι αλλαγές αφορούν τελικά μόνο την Αγγλία.
Αργότερα, σε δικό του ξεχωριστό μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω του BBC, επανέλαβε την ίδια τοποθέτηση ότι το σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει μετά τους περιορισμούς, θα πρέπει να περιλαμβάνει «σαφείς οδηγίες». Και σε αυτό το μήνυμα, ο επικεφαλής των Εργατικών επεσήμανε ότι όλοι όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα είναι ασφαλείς, ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα με τον προστατευτικό εξοπλισμό, ότι αντιμετωπίζονται τα θέματα στα κέντρα φροντίδας, ότι όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ κ.α.
Επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κυβέρνηση προς το εθνικό συμφέρον και ότι μετά το τέλος της κρίσης, των απωλειών και των θυσιών, δεν θα πρέπει να υπάρξει «επιστροφή στα συνηθισμένα».
Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή έξοδο από το lockdown
Ακολουθούν τα κύρια σημεία του 51σέλιδου εγγράφου.
Πόσο γρήγορα;
Δεν πρόκειται για μία βραχυχρόνια κρίση. Είναι πιθανόν ότι η Covid-19 θα κυκλοφορεί στην κοινότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας, πιθανώς, περιοδικές επιδημίες. Στο εγγύς μέλλον δεν μπορούν να αποφευχθούν μεγάλα επιδημικά κύματα χωρίς την εφαρμογή ορισμένων μέτρων.
Βραχυπρόθεσμα, δεν μπορούμε να κάνουμε δραστικές αλλαγές, προειδοποιεί η κυβέρνηση.
Οι ευάλωτοι
Οι εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνονται να προφυλάσσονται για ορισμένο διάστημα.
Πίσω στην δουλειά;
Στο ορατό μέλλον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και όχι στον κανονικό χώρο εργασίας, όταν είναι δυνατόν.
Ολοι οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργασθούν από το σπίτι θα πρέπει να μεταβαίνουν στις εργασίες τους, εάν οι χώροι εργασίας είναι ανοικτοί.
Σχολεία
Τα σχολεία θα πρέπει να προετοιμασθούν να ανοίξουν για περισσότερα παιδιά από την 1η Ιουνίου. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι όλα τα παιδιά του δημοτικού να επιστρέψουν στο σχολείο πριν από το καλοκαίρι για έναν μήνα, εάν γίνει δυνατόν.
Μεταφορές
Ολοι, περιλαμβανομένων των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, θα πρέπει να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπου είναι εφικτό. Κινηθείτε με τα πόδια ή με ποδήλατο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στα δημόσια μέσα μεταφοράς πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά.
Διεθνείς μετακινήσεις
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους ταξιδιώτες που θα φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός λίγων εξαιρέσεων, να αυτοαπομονώνονται για δεκατέσσερις ημέρες. Ολες οι μετακινήσεις εντός της Κοινής Περιοχής Μετακινήσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν και Αγγλονορμανδικές νήσοι) θα εξαιρούνται επίσης από τα μέτρα αυτά.
Αυτά τα διεθνή ταξιδιωτικά μέτρα δεν θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Μαΐου, αλλά θα εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατόν. Περαιτέρω λεπτομέρειες και οδηγίες θα εκδοθούν σύντομα και ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα ενημερώνεται τακτικά.
Διευρυμένα νοικοκυριά
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να διευρύνουν την ομάδα προσώπων του νοικοκυριού τους για να περιλάβουν ακόμη ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία.
Μη αναγκαία καταστήματα
Τα μη αναγκαία καταστήματα θα ανοίξουν σταδιακά από την 1η Ιουνίου.
Μετά τις 4 Ιουλίου θα μπορέσουν να ανοίξουν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται τα καταστήματα προσφοράς προσωπικής φροντίδας (κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής) και επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, παμπ και ξενοδοχεία), δημόσιοι χώροι (όπως χώροι θρησκευτικής λατρείας) και χώροι ψυχαγωγίας (όπως σινεμά).
Μάσκες
Η κυβέρνηση συνιστά στους ανθρώπους να φορούν καλύμματα προσώπου σε κλειστούς χώρους, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι πάντα εφικτή.
Εξοδοι
Οι άνθρωποι μπορούν να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι άνθρωποι θα μπορούν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους όσες φορές θέλουν κάθε μέρα. Μπορούν να οδηγούν ανεξαρτήτως κοινωνικών αποστάσεων.
Συμμόρφωση
Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, όπως έχει να δει να γίνεται σε πολλές άλλες χώρες.
Κόστος
Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είναι εξαιρετικά δαπανηρά και δεν μπορούν νε εφαρμοσθούν για μεγάλη χρονική περίοδο. Καθώς η κυβέρνηση προσαρμόζεται στα παρόντα περιοριστικά μέτρα η κυβέρνηση θα χρειασθεί να μειώσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις εργασίες τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Στους 152 οι θάνατοι στην Ελλάδα - Κατέληξε 80χρονος στο Σωτηρία