Κορονοϊός - Ρωσία: Θετικός στον Covid-19 ο εκπρόσωπος του Πούτιν

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό, αλλά διευκρίνισε ότι έχει να συναντηθεί διά ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν περισσότερο από ένα μήνα.
AP PHOTOS
3'

«Ναι, νόσησα και κάνω θεραπεία», ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε αν πράγματι διαγνώσθηκε με κορονοϊό.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι έχει να συναντηθεί διά ζώσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «περισσότερο από μήνα».

Πρόσφατα με κορονοϊό είχε διαγνωσθεί ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο επικεφαλής του υπουργείου Κατασκευών Βλαντίμιρ Γιάκουσεφ και η υπουργός Πολιτισμού Όλγα Λιουμπίμοβα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός βρίσκεται από τις 30 Απριλίου υπό ιατρική παρακολούθηση σε κρατικό νοσοκομείο της Μόσχας, ενώ οι γιατροί δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται θετικά.

Η χώρα αίρει σταδιακά το lockdown παρά τα πολλά κρούσματα

Η Ρωσία αρχίζει σήμερα μια προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες, βασιζόμενη στην χαμηλή θνητότητα που εμφανίζει ο νέος κορονοϊός στη χώρα, παρόλο που καταγράφηκαν και πάλι σήμερα εκεί περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα Covid-19.

Με 232.243 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, από τα οποία 10.899 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, η Ρωσία είναι μεταξύ των τριών ή τεσσάρων χωρών που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα.

Από την αρχή του Μαΐου, καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί επικαλούμενη την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχει κάνει περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Η θνητότητα παραμένει πάντως επισήμως πολύ χαμηλή, με 2.116 νεκρούς (107 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο), σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία ή ακόμη και η Γερμανία, που συχνά αναφέρεται ως πρότυπο για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση.

Η Ρωσία, η οποία επλήγη αργότερα από την πανδημία, εξηγεί αυτή τη χαμηλή θνητότητα λέγοντας πως άντλησε τα διδάγματα από την εξέλιξη της επιδημίας στη δυτική Ευρώπη, κλείνοντας γρήγορα τα σύνορά της, αναδιοργανώνοντας πλήρως το νοσοκομειακό της σύστημα και προχωρώντας σε μαζική ιχνηλάτηση για να απομονώσει τα ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα κρούσματα της Covid-19.

Επίσης επέβαλε κατ' οίκον περιορισμό στους ευάλωτους πληθυσμούς, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν πως η Ρωσία έχει υποβαθμίσει κατά μερικές χιλιάδες τη θνητότητα και υποπτεύονται πως οι αρχές αποδίδουν σε άλλες αιτίες θανάτους ασθενών με Covid-19.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή για μια βραδεία και προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες σε όλη τη Ρωσία, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο αδειών μετ' αποδοχών για τους εργαζομένους, που ισχύει από τα τέλη Μαρτίου.

Κάθε περιφέρεια μπορεί έτσι να άρει σιγά-σιγά από σήμερα ορισμένους περιορισμούς --ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα κλπ.-- ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και με των αριθμό των κλινών εντατικής και των αναπνευστήρων που είναι διαθέσιμοι.

Η Μόσχα, κύρια εστία της επιδημίας με 121.301 διαπιστωμένα κρούσματα, χρειάσθηκε να παρατείνει μέχρι τις 31 Μαΐου το lockdown που ισχύει στην πόλη.

Η μοναδική χαλάρωση που έγινε στην πρωτεύουσα είναι η επαναλειτουργία από σήμερα βιομηχανιών και εργοταξίων, τομέων που αντιπροσωπεύουν μισό εκατομμύριο εργαζομένους. Κατά συνέπεια η μάσκα και τα γάντια προστασίας κατέστησαν υποχρεωτικά στις δημόσιες συγκοινωνίες και τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως στα σουπερμάρκετ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός, ξενοδοχεία και διακοπές: Ρεσεψιόν με πλέξιγκλας, υπαίθριο check in και πισίνα με βάρδιες

Σχετικές ειδήσεις