Ο «κατάσκοπος» του Σαρκοζί

«Ο κατάσκοπος του προέδρου» είναι ο τίτλος του βιβλίου τριών Γάλλων δημοσιογράφων, στο οποίο «φωτογραφίζουν» τον επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας ως «όργανο» του Νικολά Σαρκοζί.

Ο «κατάσκοπος» του Σαρκοζί
1'

Οι δημοσιογράφοι Ολιβιά Ρεκασάν, Ντιντιέ Ασού και Κριστόφ Λαμπέ συνθέτουν το πορτρέτο του Μπερνάρ Σκαρσινί, του προϊστάμενου της Κεντρικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI) η οποία ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου Σαρκοζί.

Βάσει ανώνυμων κυρίως πληροφοριών υποστηρίζουν ότι ο Σκαρσινί βρίσκεται στην «υπηρεσία» του προέδρου, καθώς και ότι η DCRI έχει «παρεκκλίνει» από την αποστολή της.

Την Τετάρτη ο ίδιος ο Σκαρσινί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε ότι «δεν είναι κατάσκοπος κανενός». Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει αγωγή για δυσφήμιση σε βάρος των συγγραφέων, της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Mediapart και του ιδρυτή της, δημοσιογράφου Εντί Πλενέλ.

Ο Πλενέλ δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι το εν λόγω βιβλίο δείχνει με λεπτομέρειες πώς η DCRI μετατράπηκε, «υπό τη διεύθυνση αυτού του αστυνομικού που είναι πλήρως αφοσιωμένος στον Νικολά Σαρκοζί» σε ένα όργανο «εκτέλεσης αποστολών της πολιτικής εξουσίας και πιο συγκεκριμένα της προεδρίας της δημοκρατίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κλοντ Γκεάν, στον οποίο υπάγεται η DCRI, διέψευσε κατηγορηματικά ότι η υπηρεσία είναι «πολιτικό όργανο στην υπηρεσία της εξουσίας», καθώς και ότι υπάρχει ειδική ομάδα που διαθέτει μικρόφωνα και εισβάλλει σε πληροφοριακά συστήματα παραβιάζοντας κάθε νόμιμο πλαίσιο, όπως υποστηρίζεται στο βιβλίο.

Ο Σκαρσινί πάντως (ή «σκυλόψαρο»), είχε κατηγορηθεί τον Οκτώβριο του 2011 για την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας Le Monde.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή