Αποκάλυψη - «βόμβα»: Ένα βήμα πριν τον... γκρεμό ο Ερντογάν

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απευθύνει έκκληση σε ξένους συμμάχους σε μια επείγουσα αναζήτηση χρηματοδότησης, όπως ανέφεραν τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς προετοιμάζει άμυνα ενάντια σε αυτό που οι αναλυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι μια δεύτερη νομισματική κρίση. Αυτό καταγράφει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters.
3'

Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη δημιουργία γραμμών συναλλάγματος και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων διευκολύνσεων, ανέφεραν στο Reuters οι ίδιες πηγές.

Ο Σεβντέτ Γιλμάζ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP για εξωτερικές υποθέσεις, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία επιδιώκει συμφωνίες ανταλλαγής.

«Έχουμε διαπραγματεύσεις με διαφορετικές κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες ανταλλαγής», είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης, προσθέτοντας: «Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες».

Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Η ανάγκη δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η τουρκική λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας την ικανότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματά της και τις μεγάλες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε στο Reuters ότι η Τουρκία αισθάνεται σιγουριά μετά τις συνομιλίες. Αλλά δεν ήταν σαφές πόσο κοντά μπορεί να είναι η εξασφάλιση οποιωνδήποτε συμφωνιών, καθώς η πανδημία του κορονοϊού στριμώχνει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες όπως ποτέ άλλοτε.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την επέκταση των ανταλλαγών με την Άγκυρα.

Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλυτές λένε ότι κινδυνεύει σε καθοδικό σπιράλ ανάλογο με εκείνο του 2018, όταν η τουρκική λίρα έχασε παροδικά το μισό της αξίας της σε μια κρίση που συγκλόνισε τις αναδυόμενες αγορές.

Αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την πτώση της τουρκικής λίρας σε «εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία μας, να βάλουν δεσμούς στα πόδια μας, να μας βάλουν στη γωνία χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό».

Στο… βάθος ΔΝΤ ή capital controls;

Η διπλωματική προσπάθεια έρχεται τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσει ύφεση. Και υποδεικνύει - συνεχίζει το Reuters - ότι η Τουρκία κοιτάζει πέρα από την προτιμώμενη πηγή χρηματοδότησής της, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ίσως χρειαστεί να εξετάσει αυστηρότερες αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια ή τις επιλογές που έχει απορρίψει, όπως τη βοήθεια του ΔΝΤ ή τα capital controls.

«Οι συνομιλίες είναι σε καλύτερη θέση ειδικά με το Κατάρ, την Κίνα και τη Βρετανία», δήλωσε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα παρασχεθεί ένα ορισμένο ποσό πόρων», συμπλήρωσε.

Οι δύο άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία επικοινώνησε με τους Ιάπωνες εκπροσώπους για πιθανή χρηματοδότηση, ενώ ένας πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν για να εξασφαλιστεί μια πιστωτική γραμμή συναλλάγματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Τοπαλούδη: Η ώρα της απόφασης για τη δολοφονία της Ελένης - Το μεσημέρι η ανακοίνωση

Σχετικές ειδήσεις