Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε συνεδριάζουν σήμερα για τα πυρηνικά του Ιράν
Να σημειωθεί πως οι κυρώσεις έρχονται έπειτα από την ψήφιση του νόμου για τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων από την αμερικανική κυβέρνηση την πρωτοχρονιά και θα έχουν κυρίως στο στόχαστρό τους τον πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος αντιστοιχεί στο περίπου 90% των ιρανικών εξαγωγών στην ΕΕ. Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα.
«Θέλουμε εκείνοι να σκεφτούν 'Η κατάσταση γίνεται πολύ, πολύ σοβαρή τώρα», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, αλλά η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
Ανεξάρτητα από το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, τα μέτρα της ΕΕ θα αφορούν και την επιβολή κυρώσεων κατά της ιρανικής κεντρικής τράπεζας καθώς και την απαγόρευση στις συναλλαγές χρυσού με την κυβέρνηση, δήλωσαν διπλωμάτες.
Οι κυρώσεις της ΕΕ θεωρείται δε θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις ζητώντας μία μακρά περίοδο χάριτος για να περιορίσουν το δικό τους οικονομικό κόστος.
Όσον αφορά στην Ελλάδα εξαρτάται πολύ από το ιρανικό πετρέλαιο αφού σχεδόν το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισάγει προέρχεται από το Ιράν και έχει ζητήσει χρόνο ώστε να εξασαφαλίσει εναλλακτικές πηγές.
Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες αναμένεται να συμφωνήσουν στην σταδιακή εφαρμογή του εμπάργκο επιτρέποντας την ισχύ των υπαρχόντων συμβολαίων για πολλούς μήνες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης.
Διπλωμάτες της ΕΕ δηλώνουν ότι η περίοδος χάριτος ενδεχομένως να λήξει την 1η Ιουλίου,ωστόσο οι υπουργοί θα συζητήσουν ακόμη την ιδέα να αναθεωρήσουν εκ των προτέρων τον αντίκτυπο και το κόστος του εμπάργκο. Επίσης, σύμφωνα με το Ρόιτερς, θα διαβεβαιώσουν την Αθήνα ότι θα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο με λογικούς όρους και μετά την έναρξη εφαρμογής του εμπάργκο.