Ομαδικός τάφος στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας
Η πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατοικείται στην πλειοψηφία της από Κούρδους.
Στην τοποθεσία αυτή βρισκόταν η τοπική έδρα της στρατιωτικής αστυνομίας ως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Σύμφωνα με ενώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οστά αυτά ανήκουν σε Κούρδους πολίτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
«Εδώ βρέθηκαν κρανία και άλλα ανθρώπινα οστά (...). Βάσει αυτού που διαπιστώθηκε, αυτά είχαν στοιβαχτεί σε ένα μικρό μέρος (...) Όπως φαίνεται πετάχτηκαν σε αυτό το μέρος, χωρίς να γίνει θρησκευτική τελετή», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή.
Τα πρώτα οστά είχαν βρεθεί νωρίτερα τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών που γίνονται στο Ιτς Καλέ, στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, κοντά στα ερείπια παλατιού του 13ου αιώνα. Εκεί αναμένεται μετά τις ανασκαφές και τις εργασίες αποκατάστασης των ευρημάτων να ανεγερθούν ένα μουσείο και ένα πολιτιστικό κέντρο.
Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) του Ντιγιάρμπακιρ και 36 οικογένειες, οι συγγενείς των οποίων εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990, κατέθεσαν σήμερα αγωγή κατά των αρχών εκείνης της εποχής και ζήτησαν να γίνουν τεστ DNA για την αναγνώριση των νεκρών.
Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη δεκαετία του 1980 στη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 190 σοροί σε 29 ομαδικούς τάφους σε περισσότερες από 10 επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σημειώνει η IHD.
Η ένωση πιστεύει ότι συνολικά περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί σε 224 ομαδικούς τάφους σε ολόκληρη την περιοχή.