Ο Φρανσουά Ολάντ παρουσίασε το πρόγραμμά του
Ο Φρανσουά Ολάντ παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμά του σε συνέντευξη Τύπου και μιλώντας σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου προσπάθησε να πείσει ότι είναι εφαρμόσιμο.
Σε αντίθεση με την ομιλία του την Κυριακή, δεν αναφέρθηκε στο "όνειρο" που θέλει να προσφέρει στους Γάλλους. Δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "βρίσκομαι μπροστά σας διότι θέλω να πω στους Γάλλους αυτό που θέλω για τη Γαλλία τα επόμενα πέντε χρόνια".
Διευκρίνισε πως πρόκειται να βασιστεί αρχές για τη διαχείριση της προεδρίας του. Αυτές είναι η Αντικειμενικότητα, η Θέληση, η Δικαιοσύνη, η Σαφήνεια.
- Η αντικειμενικότητα και η διαύγεια αφορά στο εύρος των δυσκολιών στην Ευρώπη καθώς και στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που έχει η Γαλλία.
«Η Ευρώπη είπε είναι αντιμέτωπη με μια κρίση από την οποία δεν έχει ακόμα βγει. Τη στιγμή που σας μιλάω η κατάσταση της Ελλάδας δεν έχει διευθετηθεί. Η ΕΚΤ παρεμβαίνει μόνο για τις τράπεζες και όχι για τα κράτη και ο μηχανισμός στήριξης συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή του».
Όσον αφορά στην εικόνα της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε "ύφεση" -- λέξη που μονίμως αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ο Νικολά Σαρκοζί. Αμέσως μετά όμως υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργεί φόβο, ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη που η δεξιά τον κατηγορεί ότι με το πρόγραμμά του ζημιώνει.
«Όλα τα μέτρα είναι προς όφελος της μεσαίας τάξης", υπογράμμισε, "της μεγάλης πλειοψηφίας των Γάλλων. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά για τους Γάλλους που επωφελήθηκαν πολύ από τη φορολογία, που έχουν τα πιο υψηλά εισοδήματα, τους οποίους σέβομαι βέβαια, αλλά που θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια αλληλεγγύης».
Με στόχο να φανεί φερέγγυος και να αποδείξει ότι το πρόγραμμά του είναι υλοποιήσιμο, ο Φρανσουά Ολάντ απέφυγε τις μεγάλες υποσχέσεις.
Έτσι από το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει το σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο βασιζόταν σε μια ανάπτυξη 2,5% που θεωρείται σήμερα αβάσιμη , υιοθέτησε μόνο ό,τι θεωρεί εφικτό.
Το δικό του πρόγραμμα βασίζεται σε μια πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% το 2012 που μπορεί να ανέβει διαδοχικά στο 1,7% το 2013 και ίσως στο 2% το 2014.
- Η Θέληση για την ανάκαμψη θα εκφρασθεί με το "Σύμφωνο παραγωγικότητας που προτείνουμε", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Στο Σύμφωνο δίνεται ιδιαίτερη θέση στην ανάπτυξη και στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι και για τη Γαλλία η κύρια πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Για τη στήριξη της παραγωγικότητας προβλέπει τη δημιουργία μιας Κρατικής Τράπεζας Επενδύσεων.
Την αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος των ΜΜΕ με σταδιακή μείωση για τις μικρότερες.
Ακόμη είναι αντίθετος με το σύστημα του "κοινωνικού ΦΠΑ" που θέλει να επιβάλλει η νυν κυβέρνηση, με απαλλαγή της εργοδοσίας από τις κοινωνικές κρατήσεις των εργαζομένων και αντιστάθμιση με αύξηση του ΦΠΑ.
Ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να αντιδράσει με επενδύσεις στην καινοτομία και στήριξη στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που όμως διατηρούν την παραγωγή τους στη Γαλλία, μειώνοντας τη φορολογία τους ώστε οι τιμές των προϊόντων τους να γίνουν ανταγωνιστικές.
Η μεταρρύθμιση του γαλλικού τραπεζικού συστήματος θα είναι επίσης μια από τις προτεραιότητες με πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους, ώστε τα χρήματα των καταθέσεων να μην είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται για τις κερδοσκοπικές συναλλαγές.
Η Εκπαίδευση και η Νεολαία, είναι ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της "Θέλησης" του Ολάντ και "επείγουσα προτεραιότητα", υπογράμμισε. Απέδειξε με νούμερα ότι είναι δυνατόν η δημιουργία 12.000 νέων θέσεων κατ' έτος, ήτοι 60.000 στην πενταετία, θέση που σφυροκοπά αμείλικτα η δεξιά ως μη εφικτή.
- Τη Δικαιοσύνη ο Φρανσουά Ολάντ τη θέλει για πολλούς τομείς :
Κατ' αρχάς για την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, στον τομέα της στέγασης, στις συντάξεις στα 60 για όσους έχουν καλύψει τα απαιτούμενα χρόνια. Δικαιοσύνη στον τομέα ισότητας των φύλων. Αναβάθμιση των εγκαταλελειμμένων προαστίων.
Επίσης ανεξαρτητοποίηση της εισαγγελίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
- Σαφήνεια τέλος, στο χρονοδιάγραμμα των δράσεων και στις χρηματοδοτήσεις.
Η πενταετία της προεδρίας Ολάντ θα χωρισθεί σε δύο φάσεις :
Αρχικά θα είναι η φάση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με τα επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, όπως αυτά που αφορούν τα σχολεία.
Στη δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί "αναδιανομή", με πιθανές αυξήσεις ή κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Τα συνολικά ποσά όπως τα παρουσίασε ο Ολάντ τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της χώρας αλλά και της υλοποίησης των μέτρων που σκοπεύει να πάρει ανέρχονται σε 49 δισ. ευρώ.
Τα 29 δισ. είναι το ποσό που και η νυν κυβέρνηση έχει υπολογίσει για την εξυγίανση των δημόσιων λογαριασμών, τα δε υπόλοιπα 20 για την εφαρμογή του προγράμματός του.
Τα 29 δισ. σκοπεύει να τα συγκεντρώσει κυρίως με την αναπροσαρμογή της φορολογίας των πλουσιότερων οικογενειών (11,8 δισ.) και από τις μεγάλες επιχειρήσεις με κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των υπερωριών που έχει υιοθετήσει η νυν κυβέρνηση.
Για τα 20 δισ. που χρειάζεται στην εφαρμογή του προγράμματός του, ο Φρανσουά Ολάντ παρουσίασε λίστα πηγών και αναδιατάξεων, την οποία μελετούν επισταμένα οικονομικοί συντάκτες και αναλυτές προκειμένου να διαπιστώσουν "τη φερεγγυότητά της".
Ανάμεσά τους και ο υπουργός εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ο οποίος αποδέχθηκε να αντικρούσει σήμερα το βράδυ σε προεκλογική "μονομαχία" τον Φρανσουά Ολάντ στο κρατικό κανάλι France2 η οποία θα είναι και η πρώτη της σειράς.