Μπορέλ: Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα - Η Ελλάδα ζητά κυρώσεις

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
ASSOCIATED PRESS
5'

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» σημείωσε ο κ. Μπορέλ. Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

«Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη», επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ τονίζοντας ότι «ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ μετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνέντευξή του, την Κυριακή, στον "Σκάι", είπε ότι θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Τόνισε πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Ελλάδα θα ζητήσει κυρώσεις για την Τουρκία

Ο διπλωματικός μαραθώνιος ξεκινά για την Αθήνα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και στόχος είναι να αναδειχθεί το εύρος της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στη σκιά της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει πρόγευση των επόμενων κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και περιλαμβάνει στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα.

Τον τόνο του εύρους, αλλά και της έντασης της αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης έχει δώσει από το βράδυ της Παρασκευής ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Και βεβαίως, η ( επιλογή της τουρκικής ηγεσίας) επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου συντάσσεται η Γαλλία, η οποία αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα και να στηρίξει το αίτημα για κυρώσεις. Η Ελλάδα, όπως δήλωσε χθες ο Νίκος Δένδιας, θα ζητήσει να υπάρχει έτοιμος κατάλογος ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Κεντρική θεώρηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η παγκοσμίου εμβέλειας προσβολή της μετατροπής του φάρου της Ορθοδοξίας σε τζαμί οδηγεί την Τουρκία σε κατάσταση απομόνωσης από τον Δυτικό κόσμο με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σχετική της θέση στο περιφερειακό ισοζύγιο ισχύος.

Πληροφορίες πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τονίζουν πως υπάρχει εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, καθώς, εκτιμούν πως στο φόντο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ο Ερντογάν καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνος.

Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών ξεκινά ο Μητσοτάκης

Γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους επικεφαλής των θεσμών και ομολόγους του αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δ

εδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Ανάλογες επαφές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν με τους ηγέτες των ισχυρών κρατών της Ένωσης όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ.

Στους συνομιλητές του αναμένεται να επιμείνει στην άποψη ότι δεν μιλάμε πλέον για ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά για ζήτημα ευρωτουρκικών σχέσεων. Την Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συζητήσει όλες τις εξελίξεις με τον κ. Μητσοτάκη και οι δύο χώρες να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Μοιρασιά ζητά ο Ερντογάν για τους υδρογονάνθρακες

Την ώρα που η Ελλάδα κινείται σε δύο ταμπλό αφενός αναδεικνύοντας τις τουρκικές προκλήσεις και αφετέρου διεθνοποιώντας το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς ο Ερντογάν καλούσε σε μοίρασμα των φυσικών πόρων της Μεσογείου.

Αφού πρώτα υπεραμύνθηκε της απόφασής του για το εμβληματικό μνημείο κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο περιοδικό Kriter για τη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται και στις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «δεν θέλει την ένταση στην περιοχή».

«Το λέω καθαρά και δυνατά. Δεν θέλουμε την ένταση στη Μεσόγειο, που έχει αποτελέσει λικνο διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποτελούν μια ευκαιρία για όλη την περιοχή» λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους σε αυτή τη βάση», τόνισε ζητώντας επί της ουσίας ξανά μοιρασιά των φυσικών πόρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνεις για αυτοκίνητο; ΕΔΩ θα βρεις με 150 ευρώ - Όλη η λίστα (pics)