Κορονοϊός - Εμβόλιο της Οξφόρδης: Ασφαλές και παράγει αντισώματα κατά του ιού

Ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως γεννούν οι ανακοινώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού.
3'

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca.

Όπως αναφέρει το BBC, τα αποτελέσματα των δοκιμών σε 1,077 ανθρώπους έδειξαν ότι το εμβόλιο την ονομασία AZD1222 είναι ασφαλές και δεν προκάλεσε καμία σοβαρή παρενέργεια.

Το 70% των ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκε παρουσίασαν πυρετό ή πονοκέφαλο, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την χορήγηση παρακεταμόλης.

Επίσης, παρήγαγε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορονοϊό, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου Covid-19.

Τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει πλήρως τον οργανισμό μας από τον φονικό ιό. Για το λόγο αυτό γίνονται κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

«Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2», πρόσθεσε.

Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για την COVID-19 και να συνεχίσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.

«Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πώς δρα το εμβόλιο

Το εμβόλιο παρασκευάζεται με πρωτόγνωρες ταχύτητες.

Αποτελείται από έναν γενετικά σχεδιασμένο ιό, ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει υποστεί μεγάλες παραλλαγές, έτσι ώστε να μην προκαλεί μολύνσεις στους ανθρώπους, και να «συμπεριφέρεται» όπως ο κορονοϊός.

Οι επιστήμονες το «κατάφεραν» μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες της πρωτεΐνης του κορονοϊού, που είναι και το κρίσιμο «εργαλείο», για να εισβάλλει ο ιός στα κύτταρά μας.

Ο Τζόνσον συγχαίρει τους επιστήμονες της Οξφόρδης και της AstraZeneca

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ θετικά νέα» τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα.

«Αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Ένα τεράστιο μπράβο στους λαμπρούς, παγκοσμίως κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές μας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, δίνοντας και μια παραπομπή στη μελέτη αυτή για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί και θα χρειαστεί (να γίνουν) περαιτέρω δοκιμές. Αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορονοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πως να του επιτίθεται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Μενεγάκη «ανέβασε» αυτή τη φωτό με μαγιό στα 51 της - Δείτε τι προκάλεσε!