Κορονοϊός - Εμβόλιο της Οξφόρδης: Αυτή είναι η Σάρα Γκίλμπερτ που θέλει να νικήσει τον ιό
Ελπίδες να ξεπεραστεί η πανδημία του κορονοϊου δίνουν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της κλινικής δοκιμής ανάπτυξης του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.
Όπως δήλωσε ο Επικεφαλής της 'Ερευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της Astra Zeneca, η εταιρεία σκοπεύει να εξετάσει δύο υψηλές δόσεις του πειραματικού της εμβολίου κατά του κορονοϊού στις δοκιμές τελικού σταδίου παρά να εστιάσει στην έγκριση για μονές ή χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου.
«Τώρα, το ασφαλές είναι να πάμε με δύο δόσεις, και τότε θα αρχίσουμε να διερευνούμε τις μονές δόσεις ή τις χαμηλότερες δόσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, που είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca στον τομέα των Βιοφαρμάκων. «Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο» συνέχισε ο κ. Πάγκαλος.
Στο μεταξύ στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, και σχετίζονται με το σκέλος της κλινικής δοκιμής που έλαβαν μέρος 1.077 υγιείς εθελοντές (η ηλικία τους ήταν από 18-55) σε πέντε νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας, από το τέλος Απριλίου μέχρι και το τέλος Μαΐου, το AZD1222 συντέλεσε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.
Σημειώνεται ότι προσωρινά αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη Φάση Ι/ΙΙ της δοκιμής COV001, υπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό. «Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2, πρόσθεσε ακόμη».
Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για την COVID-19 και να συνεχίσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ήσσονος σημασίας παρενέργειες πιο συχνά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά ορισμένες μπορεί να περιοριστούν με τη χορήγηση παρακεταμόλης, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο.
Τι έλεγε στο «Έθνος της Κυριακής» η Σάρα Γκίλμπερτ
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Μαρτίου 2020 η Σάρα Γκίλμπερτ μίλησε στο «Έθνος» της Κυριακής. Όπως εξηγούσε τότε η ίδια «οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάζονται με την οφειλόμενη ταχύτητα αλλά και φροντίδα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό. Η δημιουργία του εμβολίου είναι στα τελικά στάδια και είναι πιθανό να ξεκινήσουν δοκιμές στα τέλη Μαΐου. Αν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα δημιουργήσει μια στρατηγική εξόδου από την πανδημία και θα σώσει ζωές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι - Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα