Ελλάδα - Τουρκία: Ο πόλεμος των drones πάνω από το Αιγαίο
Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «νικηφόρα» αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στη στρατιωτική κινητοποίηση της Ελλάδας, ενώ σε δηλώσεις του στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Şafak» ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί ακόμη και για χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ.
Σε δηλώσεις του στη «Yeni Şafak», ο Τζεμ Γκιουρντενίζ αναφέρει ότι την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018 αλλά επειδή τότε δεν είχε ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη τελικά η έρευνα δεν έγινε. Ο απόστρατος αντιναύαρχος υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 και ότι επειδή η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει ούτε δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με την «Yeni Şafak», η Τουρκία κατέβηκε στην Ανατολική Μεσόγειο με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16, καθώς ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, που κυκλοφορεί με τίτλο «Το προστατεύουν 15 πλοία», επισημαίνει ακόμα ότι τα τουρκικά μαχητικά έκαναν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω στο Καστελόριζο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «Oruc Reis», το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι όλο το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης και κυνηγιού, αφού οι Τούρκοι χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Πόλεμος των drones
Η Τουρκία με τη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας προσπαθεί με σχετικά οικονομικό τρόπο να συλλέξει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Η εκτέλεση αποστολών στο Αιγαίο πραγματοποιείται από το Τουρκικό Ναυτικό με συστήματα UAV, ενώ το Ελληνικό Ναυτικό χρησιμοποιεί επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το ANKA τύπου S / UAV που παράγεται από την Turkish Aviation and Space Industry Inc. (TUSAŞ) και το Bayraktar TB2 S / UAV που παράγονται από την Baykar Defense λειτουργούν ενεργά στο απόθεμα του Τουρκικού Ναυτικού που έχει στήσει ολόκληρες βάσεις με drones στα τουρκικά παράλια.
Τα πρώτα συστήματα UAV Bayraktar TB2, τα οποία εισήλθαν στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αναπτύχθηκαν στο Çanakkale και ξεκίνησαν την πρώτη τους αποστολή στο Αιγαίο τον Δεκέμβριο του 2018. Το Τουρκικό Ναυτικό χρησιμοποιεί ενεργά τα συστήματα ANKA και Bayraktar TB2 UAV στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δείτε φωτογραφίες από την κατασκοπεία των Τούρκων που δημοσιεύουν site της γείτονος.
Την ίδια ώρα, η «Hurriyet» έχει ως τίτλο «Μάθημα μαθηματικών από την Άγκυρα στην Αθήνα», ενώ υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα αλλά κοντά στην Τουρκία.
Η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» κάνει λόγο για την ένταση της Navtex και ότι θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει 20 πλοία του τουρκικού ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση του Άκσαζ για την περιοχή. Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα εξέδωσε 2 νέες Navtex στην ίδια περιοχή.
Αντίστοιχα, η «Cumhuriyet» έχει ως τίτλο «O πόλεμος των Navtex. Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σε επιφυλακή για τις τουρκικές προκλήσεις: Οι Ένοπλες Δυνάμεις επί ποδός για το Oruc Reis