Γερμανικό χάπι για την Γαλλία προτείνει ο Σαρκοζί

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται σήμερα στην τακτική του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να χρησιμοποιήσει τις άριστες σχέσεις του με την Μέρκελ για τις επερχόμενες εκλογές στην Γαλλία.
2'


Μάλιστα το Βερολίνο έχει ανακοινώσει ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα εμφανιστεί μαζί με τον Σαρκοζί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του τελευταίου.

«Αμέτρητες φορές τα τελευταία δύο χρόνια έχει σταθεί ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δίπλα στην καγκελάριο Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι δύο ισότιμοι ηγέτες προσπαθούν από κοινού να σώσουν το ευρώ» αναφέρουν οι FT.

Στην 70λεπτη τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Κυριακή, ο γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε με εντυπωσιακή ειλικρίνεια ότι από οικονομική άποψη η χώρα του υστερεί της Γερμανίας και, αν θέλει να ανακτήσει την οικονομική της ισχύ, πρέπει να καταπιεί το γερμανικό χάπι.

Ο Σαρκοζί, που διατηρούσε αποστάσεις από το Βερολίνο όταν ανέλαβε την εξουσία, έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό να λέει ότι η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας αν θέλει να αναζωπυρώσει την οικονομία της.

Η υπερβολική έμφαση όμως σε μια χώρα που ήταν κάποτε εχθρός της Γαλλίας αποτελεί ένα τολμηρό πολιτικό στοίχημα τις παραμονές των εκλογών.

Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να περικοπεί το εργατικό κόστος και να υπάρξει μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία.

Δύο φορές εξήρε τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που τώρα προτείνει ο ίδιος να εφαρμοστούν στη Γαλλία. «Η γερμανική οικονομία επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στις δουλειές, τις δουλειές, τις δουλειές», τόνισε.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να προτείνει ο γάλλος πρόεδρος μεταρρυθμίσεις που οι οικονομολόγοι και η βιομηχανία έχουν κρίνει αναγκαίες εδώ και χρόνια. Η κίνηση αυτή, λένε, είναι μια απελπισμένη - και ριψοκίνδυνη - προσπάθεια να ανακτηθεί η πρωτοβουλία από τον Ολάντ.

Συνεχίζει να προηγείται ο Ολάντ παρά τις ανακοινώσεις Σαρκοζί

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διηύρυνε το προβάδισμά του έναντι του Νικολά Σαρκοζί παρά τη σειρά μέτρων που ανακοίνωσε ο συντηρητικός πρόεδρος με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση που διενήργησαν οι εταιρίες IFOP/Fiducial καταδεικνύει ότι ο Ολάντ αύξησε το προβάδισμά του όσον αφορά τον πρώτο γύρο, ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί την 22α Απριλίου, στις 6,5 εκατοστιαίες μονάδες από 4 μονάδες πριν από δύο εβδομάδες, με ποσοστό 31% έναντι 24,5% του Σαρκοζί.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, ο Ολάντ προβλέπεται ότι θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου με 58% έναντι 42% του Σαρκοζί, με το ποσοστό του πρώτου να είναι αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν.