Αυστηρό μήνυμα Μακρόν σε Τουρκία: Σταματήστε τις μονομερείς ενέργειες για πετρέλαιο
Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εξακολουθεί να πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, έστειλε αυστηρό μήνυμα το βράδυ της Τετάρτης στην Άγκυρα, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ανάρτηση που έγινε στο προφίλ του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο twitter, ο Μακρόν αναφέρει:
«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα εκμετάλλευσης πετρελαίου προκαλούν εντάσεις».
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας του στη Μεσόγειο τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η εξέλιξη αυτή αυτή έρχεται στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τετάρτης.
Το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο ήρθε αμέσως μετά το αυστηρό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς την Τουρκία, μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προσγειωθεί στον αερολιμένα της Πάφου, στην Κύπρο, δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, συνοδεία ενός μεταγωγικού αεροσκάφους της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, τα δύο γαλλικά μαχητικά πέταξαν στον εναέριο χώρο και πάνω από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν συγκεκριμένο στόχο: Τη άμεση ενεργοποίηση όλων των στρατηγικών «παικτών» (Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος) στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.
Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τους δύο ηγέτες να χαρακτηρίζουν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως στο Ισραήλ, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
Μετά τις χθεσινές συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr