Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στην Μέρκελ για τις εξελίξεις στην αν. Μεσόγειο
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Πέμπτης (13/08), την ώρα που συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis στο Αιγαίο.
Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για περιφερειακά θέματα.
Κατά τις ίδιες πηγές ο Τούρκος πρόεδρος είπε στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον διάλογο.
Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε το μεσημέρι της Πέμπτης (13/08), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Την επικοινωνία των δύο ηγετών γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς.
Σημειώνεται ότι η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
«Παράφρων» ο Ερντογάν: Ζητά λύση win - win, αλλά συνεχίζει τις έρευνες με το Oruc REIS
Μιλώντας νωρίτερα στην Άγκυρα στη συνδιάσκεψη των επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος του ο «σουλτάνος» εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά εμπρηστικός.
Σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε επίσης ότι «κανείς δεν πρέπει να κοιτάει το είδωλό του σε μεγεθυντικό καθρέφτη. Μιλάω ανοικτά και ξεκάθαρα, δεν πρέπει ούτε να προσπαθεί να κάνει επίδειξη».
Προσέθεσε ακόμη ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμία τα δίκαια των άλλων, αλλά δεν επιτρέπει να καταπτήσουν και τα δικά της δίκαια.
O Tούρκος πρόεδρος είπε πως κατά τη διάρκεια των επαφών με την κ. Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.
«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική "kazan-kazan" (win-win, που θα είναι όλοι κερδισμένοι), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών» τόνισε ο Ερντογάν, διαμηνύοντας παράλληλα πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.
«Η στάση της Ελλαδας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι κακόβουλη. Δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση με την κοινή λογική η απαίτηση για δικαιοδοσία επί του θαλάσσιου χώρου μέσω του Καστελόριζου, το οποίο απέχει από τις τουρκικές ακτές δύο χιλιόμετρο και από την ηπειρωτική Ελλάδα 580 χιλιόμετρα» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση της Τουρκίας.
Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε και κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή αυτή τη φορά για τη γαλλική παρουσία στο Λίβανο μετά την έκρηξη στη Βηρυτό.
«Το θέμα μας δεν είναι να βγάλουμε φωτογραφίες και να κάνουμε επίδειξη μπροστά στις κάμερες. Είμαστε στον Λίβανο επειδή αυτό επιτάσσει η ισχυρή και αιώνια φιλία μας. Οι σύντροφοί μας δεν πήγαν εκεί σαν τον Μακρόν. Αντιθέτως πράξαμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον».
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πάντως αφιερωμένο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της γειτονικής χώρας.
Αναφέρθηκε στην πορεία του ιδίου και του κόμματος τα τελευταία 19 χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εξέγερση του πάρκου Γκεζί, στις αποκαλύψεις του 2013 για οικονομικές ατασθαλίες που άγγιξαν μέλη της οικογένειάς του, το Κουρδικό και την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016.
Παράλληλα, επιτέθηκε σφοδρά κατά του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας υπόνοιες εις βάρος του σε σχέση με το πραξικόπημα του 2016.
«Ο πρόεδρος του CHP, τέσσερα χρόνια μετά, ακόμη δεν μας είπε γιατί ο οι πραξικοπηματίες του άνοιξαν το δρόμο για να περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr