ΕΕ: Συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών - Η Ελλάδα ζητάει κυρώσεις για την Τουρκία
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Βερολίνο το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Η ατζέντα της συνόδου που θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, περιλαμβάνει την αναταραχή στη Λευκορωσία, τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας, και την ελληνοτουρκική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνάντηση ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατους αρμοστής της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις θα παρουσιάσει έναν κατάλογο με ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία. Από τη μεριά του ο Χάιο Μάας, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, θα αναλύσει τα αποτελέσματα των επισκέψεων του σε Αθήνα και Άγκυρά που είχαν σαν στόχο την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ωστόσο, η συνάντηση δεν πρόκειται να πάρει κάποια απόφαση λόγω του άτυπου χαρακτήρα της.
Επίπονη διαδικασία
Βασικός στόχος του Νίκου Δένδια και του του Κύπριου ομολόγου του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι να προωθηθούν οι αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε ότι: «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης, καθώς η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τις διεθνείς αξίες και τη διεθνή τάξη στη βάση αρχών και αξιών, ενώ «η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι αληθινή και ουσιαστική.»
Χτες στην ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει λόγο για μια επίπονη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία. Συγκεκριμένα είπε:
«Όταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για κυρώσεις, δεν είναι της αποκλειστικής μας επιλογής οι κυρώσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο μας προσφέρεται και είναι στη δυνατότητά μας να το πάρουμε ή να μην το πάρουμε. Είναι μια επίπονη διαδικασία, εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, η οποία συνιστά μακρόχρονη προσπάθεια και της κυπριακής και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.»
Προσέθεσε ότι:
«Και δε θ’ αποφασισθεί στο Gymnich (το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ) διότι το Συμβούλιο είναι άτυπο. Όσοι γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά το γνωρίζουν αυτό. Το λέω για να μην υπάρξει οποιαδήποτε απογοήτευση της κοινής γνώμης. Αποτελεί option paper μελλοντικής επιβολής κυρώσεων, που όμως έχουμε ζητήσει να είναι “crippling” -χρησιμοποιώ την αγγλική έκφραση- δηλαδή να είναι βαρύτατες εις βάρος του συνόλου της τουρκικής οικονομίας. Ποιοτικά διαφορετικό και εκ τούτου εξαιρετικά δυσχερές.»
Κυρώσεις που «δαγκώνουν»
Από τη μεριά του, ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο στον Σκάι για κυρώσεις που δαγκώνουν.
Στο briefing o κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί:
«Είναι πολύ ξεκάθαρο το mandate που έχει ο κ. Μπορέλ, από το προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και η εντολή αυτή που έχει λάβει περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω και να πω συγκεκριμένες κυρώσεις, πριν παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ την πρότασή του. Μετά, τα κράτη-μέλη, προφανώς, έχουν δικαίωμα να επανέλθουν και να συζητήσουν το θέμα αυτό. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το σημερινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις.»
Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το εξής σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Πέτσα:
«Από τις 11.12.2019 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε αναδείξει την αδράνεια της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα, είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα, όταν θα είναι πια αργά».
Με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους και την Τουρκία να έχει αποθρασυνθεί τελείως, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εγείρουν πλέον το θέμα των κυρώσεων για την τουρκική επιθετικότητα, στο πλαίσιο της ΕΕ.
Αντί για μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης για δήθεν «κυρώσεις που θα δαγκώνουν», περιμένουμε από την κυβέρνηση απτά αποτελέσματα: Σαφείς ισχυρές κυρώσεις στο τραπέζι και την Ελλάδα πρωταγωνίστρια - όχι απούσα - στον ευρωτουρκικό διάλογο.»
Επιφυλακτική η Γερμανία
Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική. Είναι ενδεικτικές οι σημερινές, πολύ προσεκτικές, δηλώσεις του Χάικο Μάας. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο:
«Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που υπάρχουν εκεί. Στις συνομιλίες μου στην Αθήνα και στην Άγκυρα ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μην φθάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση.»
Ο κ. Μάας προσέθεσε ότι: «Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.
Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες.
Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε ερώτηση για αν οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν», συμπληρώνοντας ότι «πιθανόν -και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός- να τα επιλύσουν τα αρμόδια Δικαστήρια. Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας).
«Ούτως ή άλλως προβλέπεται να γίνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα της Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και είμαι βέβαιος ότι μέχρι τότε πρέπει να βρεθεί μια λύση για την διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», συνέχισε ο Χάικο Μάας και προειδοποίησε ότι «αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό για τον διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας». Για αυτό, κατέληξε, «προσπαθούμε έως τότε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να βρούμε μια διπλωματική λύση για την κρίση που υπάρχει εκεί».
Πηγή: Cnn.gr