Συμβούλιο ΥΠΕΞ: «Πόντιος Πιλάτος» η ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία - Θα αποφασιστούν από Σεπτέμβριο

Στην προτροπή προς την Τουρκία να μην προχωράει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αρκέστηκαν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις κυρώσεις να έρχονται... σε δεύτερο χρόνο, αν και το Oruc Reis συνεχίζει να «αλωνίζει» την Αν. Μεσόγειο εδώ και τρεις εβδομάδες.

Συμβούλιο ΥΠΕΞ: «Πόντιος Πιλάτος» η ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία - Θα αποφασιστούν από Σεπτέμβριο
Associated Press
5'

Mε επίκληση της ανάγκης για διάλογο και διπλωματία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις.

Παρά τις επιδιώξεις της Αθήνας, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να επεξεργαστούν περαιτέρω τις επιλογές σε σχέση με το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και να παραπέμψουν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Μπορέλ - Μάας: «Η Τουρκία να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο

Ανέφερε επίσης πως τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πώς υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Η Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ, ότι πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μπροστά στην τουρκική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις τις οποίες μπορεί να υποστεί η Τουρκία θα είναι ευρείες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε μεμονωμένα άτομα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων, στην καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, σε κυρώσεις που θα αφορούν στις πωλήσεις τις και τις προμήθειες υλικού αναφορικά με τις έρευνες στον τομέα της ενέργειας, καθώς και «πάγωμα» δανεισμού από ευρωπαϊκές τράπεζες σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες της Τουρκία, αλλά και απαγόρευση ταξιδιών («travel ban») σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η νέα αυτή λίστα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου προς υιοθέτηση.

Μέρκελ: Οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα στη διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο εστάλη, ωστόσο, με ιδιαίτερα διπλωματικό τρόπο.

«Παρόλα αυτά, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Μάλιστα, η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να μιλήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Υπάρχει όμως τακτική επαφή» δήλωσε η ίδια.

«Έχω συζητήσει τη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας εντατικά με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν» είπε επίσης η κυρία Μέρκελ.

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Πιθανό τηλεφώνημα Μέρκελ - Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται πως το Βερολίνο κάνει τις τελευταίες ημέρες διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, να ταξιδεύει στην Αθήνα και στην Άγκυρα για επαφές με τους ομολόγους του.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα, Παρασκευή, και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο ανάλογης επαφές του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στόχος είναι η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης, καθώς η γερμανική προεδρία της ΕΕ ασκεί πιέσεις, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος με την Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες και με απειλές δεν μπορεί να γίνει.

Η ΕΕ έχει λάβει από καιρό τη βασική απόφαση να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «συνεχιζόμενες πολωτικές και προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τα κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις συνεχιζόμενες, πολωτικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μακάλιστερ προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει ως παρατηρητής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για το θέμα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής επανέλαβε ότι «η βασική απόφαση ως ΕΕ να στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει ληφθεί εδώ και καιρό και αυτό σίγουρα οι υπουργοί θα το υπογραμμίσουν σήμερα εκ νέου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Το «χουνέρι» του Στρατηγού Φλώρου στους Τούρκους: Η κίνηση - ματ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή