Τουρκία: Την επαναφορά της θανατικής ποινής ζητά ο Μπαχτσελί

Το θέμα της επαναφοράς στην Τουρκία της θανατικής ποινής άνοιξε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
AP PHOTOS
3'

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» διατυπώνει αυτό αίτημα, ωστόσο αποκτά ιδιαίτερη σημασία που το επαναφέρει, καθώς αποτελεί τον βασικό πολιτικό παράγοντα, μετά το κυβερνών κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δημόσια συζήτηση που γίνεται επί του θέματος τα τελευταία χρόνια -η οποία αναζωπυρώθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016- αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη της αναδίπλωσης που σημειώνεται στη γειτονική χώρα όσον αφορά στα δημοκρατικά δικαιώματα και την ολίσθησή της σε μία αυταρχική μορφή διακυβέρνησης.

Αναφερόμενος σε περιπτώσεις δολοφονιών γυναικών και παιδιών, που συγκλόνισαν το τελευταίο διάστημα την τουρκική κοινή γνώμη, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής στη νομοθεσία μας, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στα ειδεχθή και πρωτόγονα εγκλήματα».

Ο ίδιος ζήτησε το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση όταν ξεκινήσει η νέα της περίοδος την 1η Οκτωβρίου. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης δεν έχει εμμονή με τη θανατική ποινή. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος και επιλογή στη φάση που βρισκόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε επιτυχία την καταπολέμηση εγκλημάτων και εγκληματιών που σκορπούν τον φόβο, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» ανέφερε.

Το θέμα, ωστόσο, αν και παρουσιάζεται από τον Μπαχτσελί με αναφορές στο ποινικό έγκλημα, έχει πολιτικές διαστάσεις.

Οι Γκρίζοι Λύκοι και προσωπικά ο Μπαχτσελί ζητούν παγίως να εκτελεστεί η θανατική ποινή που έχει επιβληθεί στον ηγέτη του κουρδικού κινήματος ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί - φυλακή της Προποντίδας Ιμραλί, και του οποίου η θανατική καταδίκη μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη υπό συνθήκες απόλυτης απομόνωσης.

Η απαίτηση για επαναφορά της θανατικής ποινής ετέθη στο δημόσιο λόγο με ιδιαίτερη έμφαση, όχι μόνο από τους Γκρίζους Λύκους, αλλά και από την κομματική βάση και τους οπαδούς του Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016. Διαδηλωτές ζητούσαν την εκτέλεση των κατηγορούμενων για το πραξικόπημα και του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έχει «δείξει» ως εγκέφαλο του στρατιωτικού κινήματος.

Η τελευταία εκτέλεση θανατική ποινής στην Τουρκία έγινε το 1984, ενώ καταργήθηκε τυπικά και με την αλλαγή της νομοθεσίας στις 3 Αυγούστου του 2002, στο πλαίσιο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που προωθούσε την εποχή εκείνη η τουρκική κυβέρνηση, με την προοπτική της προώθησης του αιτήματος της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ.

Η ειρωνεία της τύχης: Η απόφαση για κατάργηση της θανατικής ποινής ελήφθη από μία κυβέρνηση στην οποία ο ίδιος ο Μπαχτσελί ήταν αντιπρόεδρος, στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας των Γκρίζων Λύκων, με το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Συναγερμός στο Μαρούσι: Εντοπίστηκαν 18 κρούσματα σε γηροκομείο