Μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για διαμεσολάβηση της Ελβετίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «καταγράφουμε τις προτάσεις για διαμεσολάβηση αλλά αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι η ενότητά μας, η αλληλεγγύη μας με την Κύπρο, με την Ελλάδα και η ανάγκη να βρεθεί μία λύση», ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες.
Ένα βήμα πριν την σύγκρουση Ελλάδα-Τουρκία με φόντο το Καστελόριζο
Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Άγκυρα να πιέζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, «ψάχνοντας» θερμό επεισόδιο την ώρα που το Oruc Reis πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι στιγμές είναι ιστορικές. Όπως μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διπλωματικών διεργασιών στο Newsbomb.gr, «βιώνουμε την μακροβιότερη ελληνοτουρκική κρίση μετά την Εισβολή στην Κύπρο. Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει και οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια λάθους».
Η εξήγηση αυτή, έρχεται σε συνέχεια των απανωτών προκλήσεων του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να κάνει η Ελλάδα την πρώτη κίνηση, συμπληρώνοντας τι αποστροφές του, με αναφορές στην Μικρασιατική Καταστροφή.
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά, απαντά στην Τουρκία, δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πως «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», προκειμένου να διαφανεί ποιο είναι το μοναδικό πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί σε διάλογο με την γείτονα. «Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί» διεμήνυσε από πλευράς του ο Νίκος Δένδιας.
Το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κάνοντας, ωστόσο, προσεκτικές κινήσεις, όπως το να μην βρεθεί εντός της περιοχής που οριοθετεί την ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή προέκυψε μετά την συμφωνία με την Αίγυπτο. Οι Τούρκοι κινούνται ανατολικά του 28 μεσημβρινού, πλησιάζοντας ωστόσο κατά διαστήματα το Καστελόριζο. Εκεί θα κριθούν όλα.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, όσο η Τουρκία πλησιάζει προς το Καστελόριζο και συγκεκριμένα προς τα έξι ναυτικά μίλια τότε οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στενεύουν με αποτέλεσμα το επεισόδιο ένοπλης σύγκρουσης να πλησιάζει περισσότερο από ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του διεθνολόγου, Κωνσταντίνου Φίλη, ο οποίος σχολιάζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98.9, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, το οποίο προαναγγέλλει νέα NAVTEX από την Άγκυρα, σημειώνει: «Αν συμβεί αυτό, είναι πιθανόν το σενάριο να βρεθούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θα έχει και στρατιωτικά χαρακτηριστικά και θα βάλει τη διπλωματία σε δεύτερη μοίρα».
«Αν είναι πέρα των 12 νμ, δεν υπάρχει συζήτηση, γιατί μιλάμε για διεθνή ύδατα, σε περίπτωση βέβαια που δεν διεξάγονται έρευνες. Γιατί αν διεξάγονται έρευνες, πρόκειται για παραβίαση της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αν το Oruc Reis φθάσει στα 6 ή κοντά στα έξι ναυτικά μίλια, από το Καστελόριζο , τη Ρόδο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της ελληνικής νησιωτικής χώρας, τότε οι επιλογές θα είναι πολύ συρρικνωμένες και θα είναι μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Θα είναι επιλογές οι οποίες, εφόσον δεν έχει λειτουργήσει η διπλωματία για να το αποτρέψουμε αυτό, είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνουν και στρατιωτική χρήση», υπογράμμισε.
Από την άλλη, ο διεθνής παράγων μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει πετύχει την αποκλιμάκωση, με τον Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα να αναπαράγει την πάγια ρητορική εντός της Τουρκίας, πως η Δύση είναι στο πλευρό της Ελλάδας και δεν επιτρέπει στην δίκαιη μοιρασιά των δικαιωμάτων της περιοχής…
Και πράγματι, μόνο την τελευταία εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει κατηγορήσει την Ελλάδα και την Κύπρο για «εγωιστική συμπεριφορά» επικρίνοντας την Άνγκελα Μέρκελ που τις υποστηρίζει, έχει χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν σαν «μη ικανούς», έχει απειλήσει τον ελληνικό και τον γαλλικό λαό ότι «θα πληρώσουν το τίμημα», έχει παραλληλίσει τους Έλληνες με «εισβολείς» που προσπάθησαν να καταλάβουν την Τουρκία πριν από έναν αιώνα δαιμονοποιώντας τον ελληνικό λαό.
Από την άλλη, η κρίση φαίνεται, όμως πως αποκτά και διεθνή χαρακτηριστικά, αφού η εμπλοκή της Γαλλίας και η κατά τα φαινόμενα δεδομένη συμφωνία με την Ελλάδα, έχει καταστήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, ως τον μόνο διεθνή «παίκτη» που στηρίζει τα ελληνικά δίκαια και μιλά για διατήρηση του status quo επικρίνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν για επεκτατισμό.
Η έμπειρη διπλωματική συντάκτρια Κύρα Αδάμ αναφέρει σε ρεπορτάζ της στο militaire.gr τα εξής: «Σύμφωνα με απολύτως ακριβείς διπλωματικές πληροφορίες, οι εμπρηστικές δηλώσεις Τζασίν προκάλεσαν την αστραπιαία αντίδραση του Προέδρου της Γαλλίας Ε. Μακρόν , ο οποίος τηλεφώνησε το μεσημέρι στον Πρόεδρο Τραμπ, ζητώντας του «να μαζέψει τον Ερντογάν» διότι εκτός των άλλων η «Τουρκία δεν προσφέρει τίποτα στον Δυτικό Κόσμο».
Διαφορετικά, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, όλοι θα «ψάχνουν να βρουν που πέφτει η Τουρκία. Διότι ο Τζασίν πρέπει να είναι τρελός αν νομίζει ότι μπορεί να βυθίσει το Σαρλ Ντε Γκωλ».
Με αυτά τα δεδομένα και την διπλωματική σκακιέρα να κινείται συνεχώς, νέο ορόσημο είναι η 24η και 25 Σεπτεμβρίου, όποτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει την επιβολή ή όχι, κυρώσεων στην Τουρκία. Όπως εκτιμάται, η όποια κορύφωση της κρίσης θα έρθει εκείνες τις ημέρες σε μία προσπάθεια από τον Ταγίπ Ερντογάν να εκβιάσει τα γεγονότα, αφού πλέον διά στόματός του, η Ελλάδα με το Καστελόριζο αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο Ερντογάν βάζει φωτιά στο Αιγαίο: Οι «επικίνδυνες» ημερομηνίες - Διάλογος ή πλήρης σύγκρουση;