ΗΠΑ: Η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ επικρατέστερη υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο
Παρά τις εναντιώσεις των Δημοκρατικών και ορισμένων μελών του κόμματός του, ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου την διαδικασία αντικατάστασης της Γκίνσμπεργκ, της εμβληματικής φιγούρας του φεμινιστικού κινήματος, που πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 87 ετών.
Δύο πηγές τόνισαν χθες στο Reuters ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να προτείνει την Μπάρετ, αλλά προειδοποίησαν ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου μπορεί να αλλάξει γνώμη. Ο ίδιος ο μεγιστάνας πρόεδρος είπε χθες σε δημοσιογράφους ότι έχει πάρει την απόφασή του, αλλά αρνήθηκε να πει ποιο είναι το πρόσωπο στο οποίο έχει καταλήξει.
Ο Αμερικανός ηγέτης αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα της υποψηφίου του στο Λευκό Οίκο στις 17:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή, ώρα Ελλάδας).
Η Μπάρετ, μια Καθολική 48 ετών, ορίστηκε από τον Τραμπ στο 7ο Αμερικανικό Εφετείο του Σικάγο το 2017 και είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της. Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία.
Οργανώσεις προάσπισης του δικαίωματος στην άμβλωση εκφράζουν ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της Roe v. Wade του 1973, της απόφασης σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.
Αν επιβεβαιωθεί αυτή η υποψηφιότητα, η εκλεκτή του Τραμπ θα δώσει στους συντηρητικούς μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Μπάρετ, μαζί με την Μπάρμπαρα Λαγκόα, 52 ετών, κουβανικής καταγωγής, γεννημένη στη Φλόριντα, θεωρούταν φαβορί για το χρίσμα Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε ότι δεν συναντήθηκε με την Λαγκόα κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στην Φλόριντα. Αντιθέτως αναφέρθηκε πολλές φορές την περασμένη εβδομάδα στο όνομα της Μπάρετ.
Η 48χρονη συντηρητική δικαστίνα είχε προηγουμένως διατελέσει βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Άντονι Σκαλία, ο οποίος πέθανε το 2016.
Η διαφαινόμενη επιλογή αυτή για την κενή ένατη θέση του Δικαστηρίου φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για την έγκριση του διορισμού της από την Γερουσία πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η Γερουσία επικυρώνει, με απλή πλειοψηφία, τον διορισμό των δικαστών που προτείνει ο πρόεδρος για το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρώτα οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου προτού να προχωρήσει το Σώμα σε ψηφοφορία και, σε περίπτωση νίκης του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, να αναλάβει πρώτα τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021. Επισημαίνουν την απόφαση των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα το 2016 να αρνηθούν να εξετάσουν τον υποψήφιο του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αντικαταστήσει τον Σκαλία αφού πέθανε κατά τη διάρκεια ενός έτους προεδρικών εκλογών.
Όμως ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, ο Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει μια ψηφοφορία για την κάλυψη της θέσης της Γκίνσμπεργκ. Την Δευτέρα επανέλαβε ότι η Γερουσία θα ψηφίσει «φέτος», χωρίς να προσδιορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών στη Γερουσία, έναντι 47 για τους Δημοκρατικούς. Δύο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανές ωστόσο εξέφρασαν την άποψη ότι το Σώμα δεν θα πρέπει να ψηφίσει πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αν δεν διαφωνήσει κανείς άλλος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, τότε συγκεντρώνεται ο αριθμός των ψήφων που απαιτείται για να επικυρωθεί ο διορισμός. Σε περίπτωση ισοψηφίας, την καθοριστική ψήφο θα δώσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos για το Reuters/Ipsos, η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει πως ο νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου θα πρέπει να ορίσει τον/την διάδοχο της Γκίνσμπεργκ.
Ο Τραμπ έχει διορίσει δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο: τον Νιλ Γκόρσατς το 2017 και τον Μπρετ Κάβανο το 2018.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν... πάτησε το κουμπί - Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι