Μεγαλομανής Ερντογάν: Η Τουρκία δεν είναι μουσαφίρης της Μεσογείου αλλά ιδιοκτήτης
Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν. Από τη μία, εμφανίζεται ανοιχτός στον διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ, από την άλλη, ωστόσο, φροντίζει να υπενθυμίζει ότι αυτός ακριβώς ο διάλογος, θα διεξαχθεί με τους δικούς του όρους.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Άγκυρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Τουρκία ήταν ανέκαθεν χώρα της Μεσογείου, ενώ επισήμανε σε προκλητικό τόνο: «Δεν είμαστε μουσαφίρηδες της Μεσογείου, αλλά ιδιοκτήτες της».
«Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων... Το πρόβλημα στη Μεσόγειο μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους» απείλησε ακόμη.
«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» τόνισε ο Ερντογάν. Και προσέθεσε: «Κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».
Μιλώντας για την στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων ωρών στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το Ερεβάν θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, στα οποία έχει εισβάλει, κάνοντας λόγο για «κατοχή».
«Το Preveze Sea Victory είναι ένα από τα πιο υπέροχα σύμβολα της βαθιάς μας ύπαρξης στη Μεσόγειο. Αυτή η γεωγραφία, η οποία ήταν το λίκνο πολλών πολιτισμών σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, έχει επιτύχει ένα κλίμα ειρήνης, ηρεμίας και σταθερότητας που θα διαρκέσει για αιώνες. Αυτή η περίοδος, η οποία αναφέρεται ως οθωμανική ειρήνη στη λογοτεχνία, είναι επίσης η χρυσή εποχή της Μεσογείου όσον αφορά το εμπόριο και την πολιτική. Δυστυχώς, η Μεσόγειος έχει αρχίσει να τη θυμάται, με αστάθεια, συγκρούσεις και τα σώματα των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί τα τελευταία χρόνια. Εκείνοι που κλιμακώνουν την ένταση στη Μεσόγειο είναι και πάλι εκπρόσωποι της ίδιας νοοτροπίας», υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ντελίριο προπαγάνδας στην Τουρκία: Σποτ για την Ναυμαχία της Πρέβεζας με κραυγές Ερντογάν
Σκηνοθετικός οίστρος έχει καταλάβει την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε μία προσπάθεια να προπαγανδίσουν για την ισχύ τους και να τονώσουν τα εθνικιστικά αισθήματα των πολιτών.
Τελευταίο… επεισόδιο ένα τηλεοπτικό σποτ με αφορμή την Ναυμαχία της Πρέβεζας που έλαβε χώρα το 1538. Το βίντεο ξεκινά με δύο μικρά παιδιά να συζητούν έως την στιγμή που χτυπά το κουδούνι τους σπιτιού του και απ έξω είναι δύο άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.
Τότε με μουσική υπόκρουση και την φωνή του Ταγίπ Ερντογάν στο βίντεο βλέπουμε εναλλαγές του σύγχρονου πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με στιγμιότυπα Τούρκων ντυμένων με κοστούμια εποχής με σαφή αναφορά στον «επικό» χαρακτήρα της εποχής.
Η ναυμαχία της Πρέβεζας
Η Ναυμαχία της Πρέβεζας έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 1538 στην Πρέβεζα (βορειοδυτική Ελλάδα) μεταξύ του οθωμανικού στόλου, υπό τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, κατόπιν εντολής του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, και του ενωμένου στόλου του Ιερού Συνασπισμού (Lega Santa) των χριστιανικών χωρών, η οποία συστήθηκε από τον Πάπα Παύλο Γ΄, υπό τον Γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.
Το έτος 1537 ο διοικητής του μεγάλου οθωμανικού στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα Πασάς κατέλαβε μια σειρά νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, νησιά που ανήκαν στη Δημοκρατία της Βενετίας, δηλαδή τη Σύρο, την Αίγινα, την Ίο, την Πάρο, την Τήνο, την Κάρπαθο, την Κάσο και τη Νάξο, προσάρτησε δε το Δουκάτο της Νάξου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια πολιόρκησε το βενετικό φρούριο της Κέρκυρας και επίσης λεηλάτησε τις ισπανικές κατακτήσεις της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία.
Ενόψει αυτής της απειλής ο Πάπας Παύλος Γ΄ πέτυχε τον Φεβρουάριο του 1538 να συστήσει τον λεγόμενο «Ιερό Συνασπισμό», ο οποίος περιλάμβανε τα Παπικά Κράτη, την Ισπανία, τη Δημοκρατία της Γένοβας, τη Δημοκρατία της Βενετίας και τους Ιππότες της Μάλτας, και δυνάμεις της Πορτογαλίας για να αντιμετωπίσουν τη ναυτική δύναμη του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Επικεφαλής αυτής της μεγάλης αρμάδας διορίστηκε ο Γενοβέζος ναύαρχος Αντρέα Ντόρια.
Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα Πασάς το καλοκαίρι του 1538 είχε στόλο που αριθμούσε 122 γαλέρες και γαλιότες. Από την άλλη πλευρά, ο «Ιερός Συνασπισμός» περιλάμβανε ναυτική δύναμη από 302 πλοία (162 γαλέρες και γαλεόνια, 140 μπάρκα). Από αυτά, τα 55 ήταν γαλέρες από τη Βενετία, 49 από την Ισπανία, και 27 από τα Παπικά Κράτη και τους Μαλτέζους Ιππότες. Ο Γενοβέζος ναύαρχος Αντρέα Ντόρια ορίστηκε διοικητής όλων στην υπηρεσία του αυτοκράτορα Καρόλου του Ε΄.
Ο οθωμανικός στόλος είχε διαμορφωθεί σε διάταξη σχήματος Ύψιλον (Y). Ο Μπαρμπαρόσα μαζί με το γιο του, Χασάν Ρέις, αργότερα Χασάν Πασά, τον Σινάν Ρέις, τον ΤΤζαφέρ Ρέις και τον Σαμπάν Ρέις, παρατάχθηκαν στο κέντρο. Ο Σεϊντί Αλή Ρέις διοικούσε την αριστερή πτέρυγα. Ο Σαλίχ Ρέις διοικούσε τη δεξιά πτέρυγα. Ο Τουργκούτ Ρέις, με τη συνεργασία του Μουράτ Ρέις, του Γκιουζελτσέ Μεχμέτ Ρέις και του Σαντίκ Ρέις, διοικούσε την οπισθοφυλακή. Οι Οθωμανοί γρήγορα ενεπλάκησαν με τα βενετικά, τα παπικά και τα μαλτέζικα πλοία, αλλά ο Ντόρια δίστασε να μεταφέρει το κέντρο των δυνάμεών του μετωπικά εναντίον του Μπαρμπαρόσα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνονται πολλοί ελιγμοί αλλά πολύ λιγότερες συγκρούσεις. Ο Μπαρμπαρόσα επεδίωκε να επωφεληθεί από τη νηνεμία, η οποία ακινητοποιούσε τα μεγαλύτερα σε μέγεθος χριστιανικά πλοία (μπάρκα), τα οποία αντιπροσώπευαν στο μεγαλύτερο μέρος την αριθμητική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτά τα μπάρκα έπεσαν ως εύκολη λεία στα χέρια των Οθωμανών, οι οποίοι έκαναν ρεσάλτο σε αυτά και τα κατέλαβαν από τις δικές τους πιο ευέλικτες γαλέρες και γαλιότες.
Ο Ντόρια προσπαθούσε να παγιδέψει τα οθωμανικά πλοία ανάμεσα στις βολές των κανονιών του από τα μπάρκα και στις γαλέρες του, αλλά απέτυχε. Στο τέλος της ημέρας οι Οθωμανοί είχαν βυθίσει δέκα χριστιανικά πλοία, είχαν πυρπολήσει άλλα τρία, είχαν αιχμαλωτήσει 36 και είχαν συλλάβει αιχμαλώτους 3000 ναύτες. Οι Οθωμανοί δεν αναφέρουν καθόλου απώλειες σε πλοία. Αναφέρουν όμως 400 νεκρούς και 800 τραυματίες. Είναι βέβαιο ότι ένας μεγάλος αριθμός οθωμανικών πλοίων υπέστη μεγάλες ζημιές από τις βολές κανονιών της ναυαρχίδας "Galeone Di Venezia" που διοικούνταν από τον Αλεσάντρο Κονταλμιέρο. Το επόμενο πρωί, παρά τον ευνοϊκό άνεμο, μη θέλοντας να διακινδυνεύσει την ισπανική και γενοβέζικη αρμάδα, ο Ντόρια εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης και διέταξε πλεύση προς Κέρκυρα, κωφεύοντας στις εκκλήσεις των Βενετών, των Μαλτέζων και των παπικών διοικητών να συνεχίσουν τον αγώνα. Πάντως στη σημερινή Ιταλία ο Ντόρια εκτιμάται ιδιαίτερα ως ιστορικό πρόσωπο, κεντρική δε λεωφόρος της Ρώμης φέρει το όνομά του.
Ο ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα θεωρείται εθνικός ήρωας και το μαυσωλείο του βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης. Εκεί επίσης βρίσκεται ο διάσημος πίνακας ζωγραφικής «H Ναυμαχία της Πρέβεζας» του ζωγράφου Οχάνες Ουμέντ Μπεχζάντ (1866). Μια κλάση υποβρυχίων του Τουρκικού Ναυτικού έχει το όνομα Preveze.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: