Τεράστια τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική – «Συναγερμός» από τους επιστήμονες
Μια από τις «ασπίδες» που έχει ο πλανήτης Γη ενάντια στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, είναι η στιβάδα του όζοντος. Είναι γνωστό πως στη στιβάδα αυτή σχηματίζονται κενά, οι λεγόμενες «τρύπες του όζοντος», κυρίως λόγω της κατανάλωσης χημικών και άλλων ουσιών που προκαλούν την αραίωση του εν λόγω στρώματος.
Πάνω από την Ανταρκτική στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, σε ετήσια βάση σχηματίζεται μια τέτοια τρύπα στο στρώμα του όζοντος. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας «Copernicus» (CAMS), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τρύπα αυτή έχει φτάσει στο μέγιστο μέγεθος για το 2020 καθώς αγγίζει τα 8,9 εκατ. τετραγωνικά μίλια!
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η επιστροφή μιας τόσο μεγάλης τρύπας του όζοντος, μετά από μια ασυνήθιστα μικρή και βραχύβια που είχε εμφανιστεί το 2019, δείχνει την άμεση ανάγκη της επιβολής του παγκόσμιου πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.
Πρόκειται για τη συνθήκη που αποσκοπεί στην προστασία της στιβάδας του όζοντος, απαγορεύοντας τις χημικές ουσίες που προκαλούν ζημιές. Πρόκειται για ενώσεις που περιέχουν χλώριο και βρώμιο, οι οποίες συσσωρεύονται σε περιοχές χαμηλής πίεσης και ονομάζονται πολική δίνη. Σε μια τέτοια δίνει οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν κάτω από τους -78C, προκαλώντας τον σχηματισμό στρατοσφαιρικών νεφών που οδηγούν σε χημικές αντιδράσεις που καταστρέφουν το όζον.
«Μετά την ασυνήθιστα μικρή και βραχύβια τρύπα του όζοντος το 2019, η οποία οφείλεται σε ειδικές μετεωρολογικές συνθήκες, καταγράφουμε μια μάλλον μεγάλη φέτος, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που απαγορεύει τις εκπομπές χημικών που καταστρέφουν το όζον», ανέφερε σε δήλωσή του ο Vincent-Henri Peuch, διευθυντής της CAMS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός- Χαρδαλιάς: Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με 4 επίπεδα μέτρων