Δώδεκα νεκροί από τα χιόνια στη Σερβία
Χθες εντοπίστηκαν νεκροί δύο άνθρωποι από το κρύο στις περιοχές Άπατιν και Γιαγκόντινα.
Άλλοι δύο άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στα σπίτια τους από το κρύο, αφού η θέρμανση ήταν ανύπαρκτη και οι θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται 38 δήμοι της χώρας. ενώ αποκλεισμένοι παραμένουν 70.000 κάτοικοι.
Περίπου 180 άνθρωποι διασώθηκαν σε επιχειρήσεις εκκένωσης κατοικημένων περιοχών που έχουν βυθιστεί στα χιόνι, ενώ επετεύχθη αποστολή φαρμάκων και τροφίμων με τη συνδρομή ελικοπτέρων.
Τα ποτάμια στη χώρα έχουν παγώσει, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του στρατού για να αποφασιστεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής στης Διεύθυνσης Υδάτων της Σερβίας Αλεξάνταρ Προντάνοβιτς δήλωσε ότι στους περισσότερους υγροτόπους της χώρας θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς έχουν καλυφθεί από πάγο.
Στους ποταμούς Σάβα, Δούναβη και Βέλικα Μοράβα, όπου ο πάγος καταλαμβάνει το 60% της υδάτινης επιφάνειας, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, ενώ τέτοια κατάσταση είχε να προκληθεί από το χειμώνα 1984-1985.
Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ποταμό Δούναβη, μεγάλη επιφάνεια του οποίου έχει καλυφθεί από πάγο, αναμένεται να εξεταστούν σε σύσκεψη εκπροσώπων της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, στη σερβική πόλη Σόμπορ.
«Αν δημιουργηθούν φράγματα πάγου στην Κροατία, συνέπειες θα υπάρξουν και για τη Σερβία και την Ουγγαρία» ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού Υδάτων της Κροατίας, στην επαρχία Όσιεκ, Ζόραν Τζουρόκοβιτς.
Τεράστιες προσπάθειες καταβάλλονται προκειμένου να σπάσουν οι πάγοι, με τη χρήση τεσσάρων παγοθραυστικών στον παραπόταμο του Δούναβη, Ντράβα.
Ειδικά πέντε παγοθραυστικά είναι έτοιμα για τη «μάχη κατά των πάγων» στη νότια Ουγγαρία, στη Μπάγια και δύο από αυτά μπορεί να κατευθυνθούν προς τη Σερβία και την Κροατία.