Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μήνυμα Πομπέο για τερματισμό της βίας και προστασία των αμάχων
Ο Πομπέο είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, και από την Αρμενία, Ζοχράμπ Μνατσακανιάν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Δεν έγινε τριμερής συνάντηση.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού της βίας και προστασίας των αμάχων», ανέφερε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επανέλαβε την επιθυμία της Ουάσινγκτον να επιλυθεί η σύγκρουση «χωρίς τη χρήση ή την απειλή βίας, και (με σεβασμό) στην εδαφική ακεραιότητα και στα δικαιώματα στην ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται ότι στοχεύουν άμαχο πληθυσμό από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 27 Σεπτεμβρίου σε αυτήν την ορεινή περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που ελέγχεται από Αρμένιους αυτονομιστές που έχουν τη στήριξη του Γιερεβάν.
Ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών Μπαϊράμοφ ανέφερε ότι ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του η Αρμενία να τερματίσει την «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Δεσμευόμαστε για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση και είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε αμέσως σοβαρές συνομιλίες», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Η Αρμενία πρέπει να σταματήσει να αποφεύγει σημαντικές διαπραγματεύσεις και να επιλέξει βιώσιμη ειρήνη», πρόσθεσε.
Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Μνατσακανιάν, από την πλευρά του, κατηγόρησε το Μπακού ότι ξεκίνησε τη βία και την Τουρκία για άμεση ανάμιξη της στη σύγκρουση «με στρατιωτική τεχνική υποστήριξη (και) αποστολή στρατιωτικών τρομοκρατών στην περιοχή».
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, έξω από το κτίριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μικρές ομάδες διαδηλωτών, χωρισμένες από δυνάμεις ασφαλείας, κρατούσαν πλακάτ από την μια προς στήριξη της Αρμενίας και από την άλλη του Αζερμπαϊτζάν φωνάζοντας συνθήματα η μία στην άλλη.
Πριν από αυτές τις χθεσινές συναντήσεις, ο Πομπέο εμφανιζόταν επιφυλακτικός για την έκβαση αυτών των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχαν τηρηθεί δύο προηγούμενες εκεχειρίες.
Η Ουάσινγκτον, όπως και η Μόσχα, έχουν εντείνει τις εκκλήσεις τους για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία, συμπροεδρεύουν της επονομαζόμενης Ομάδας Μινσκ που έχει ιδρυθεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ως ο κύριος μεσολαβητής αυτής της μακροχρόνιας σύγκρουσης.
Η Ρωσία επί του παρόντος ηγείται των προσπαθειών εξεύρεσης μιας διπλωματικής απάντησης στις εχθροπραξίες, οι οποίες έχουν αφήσει σχεδόν 5.000 νεκρούς σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ουάσινγκτον τηρεί επισήμως ουδέτερη στάση, αλλά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει ότι η Αρμενία να μπορέσει να «υπερασπιστεί τον εαυτό της» ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν και επέκρινε την εμπλοκή της Τουρκίας, συμμάχου του Μπακού.
Οι ΗΠΑ έχουν μια μεγάλη αρμενική κοινότητα και διατηρούν στρατηγικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν, ένα από τα λίγα μουσουλμανικά κράτη που έχουν ισχυρές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ταγίπ Ερντογάν: «Σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες» - Το τέλος του πλησιάζει