Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μάχη μέχρις εσχάτων Τραμπ-Μπάιντεν - Πού θα κριθεί η νίκη
Η πόλωση μεταξύ των υποψηφίων το προηγούμενο διάστημα έχει προκαλέσει και ρήγμα στην αμερικανική κοινωνία με τους πολίτες να πολιτικοποιούνται «βίαια». Ωστόσο αυτό έχει και τα θετικά του αφού η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του US Elections Project, στις εννέα μέρες πριν την ψηφοφορία, η συμμετοχή εκ των προτέρων ή επιστολικά έχει ξεπεράσει τα 59 εκατομμύρια ψηφίσαντες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ η διαδικασία συνεχίζεται ακόμα, ο παραπάνω αριθμός έχει περάσει τον συνολικό αντίστοιχο που καταγράφηκε πριν από τέσσερα χρόνια.
Από την άλλη και οι δύο υποψήφιοι κάνουν το παν καθώς γνωρίζουν πως πρόκειται για την τελευταία τους ευκαιρία. Από την μία ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να ανανεώσει για ακόμα μία φορά και τελευταία την θητεία του στον Λευκό Οίκο με την ηλικία του, στα 74 έτη να του απαγορεύει σε περίπτωση που χάσει να επιχειρήσει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.
Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν στα 78 του (έχει γενέθλια σε λίγες εβδομάδες) επιχειρεί να γράψει ιστορία και να βγει από την λίστα των πολλών αντιπροέδρων που ως πολιτικές προσωπικότητες χάθηκαν πίσω από τους προέδρους τους. Ξέρει, όμως, πως η ηλικία του δεν του επιτρέπει να έχει δεύτερη ευκαιρία…
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Και φυσικά μιλώντας για εκλογές δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε προγνωστικά και δημοσκοπήσεις.
Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να χάνει δυναμική ενώ ο Τζο Μπάιντεν στοχεύοντας την αντιπολιτευτική του ρητορική στον αριθμό των νεκρών στις ΗΠΑ από κορονοϊό φάνηκε να συσπειρώνει δίπλα του ένα «αντιΤράμπ» μέτωπο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοιες καταστάσεις.
Παρά το αρχικό δημοσκοπικό ευρύ προβάδισμα του Μπάιντεν που ξεπερνούσε τις 9 ποσοστιαίες μονάδες η εικόνα αρχίζει να εμφανίζεται διαφοροποιημένη. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Emmerson College, η διαφορά Τραμπ-Μπάιντεν κυμαινόταν στα όρια του στατιστικού λάθους, περί τις 2 μονάδες. Πόσο αξιόπιστο είναι αυτό, θα φανεί στη συνέχεια, φαίνεται πάντως ότι η στρατηγική Τραμπ έχει κερδίσει κάποιους πόντους στη συντηρητική Αμερική. Ενώ παραμένει υπέρ του το πλεονέκτημα της καλής πορείας των αγορών.
Από την άλλη, όπως λέγεται, η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζήσει σχεδόν παρόμοια κατάσταση τέσσερα χρόνια πριν με αντίπαλο την Χίλαρι Κλίντον, η οποία ακόμα και την μέρα των εκλογών, εμφάνιζε να έχει προβάδισμα και μάλιστα ευρύ έναντι του αντιπάλου της. Τότε ο Τραμπ έχοντας κόντρα όχι μόνο όλο το «κατεστημένο» αλλά και όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιολογούντες στις ΗΠΑ, πέτυχε να πάρει τους εκλέκτορες και να βγει πρόεδρος κόντρα σε κάθε προγνωστικό.
Οι προεκλογική στρατηγική Τραμπ και Μπάιντεν
Παρατηρώντας προσεκτικά τις κινήσεις των δύο ανθυποψηφίων βλέπει κανείς πως ακολουθούν τελείως διαφορετική στάση όσον αφορά το πώς λειτουργούν επικοινωνιακά. Συγκεκριμένα από την μία ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως απέχει από προεκλογικές συγκεντρώσεις αφήνοντας τις κρίσιμες πολιτείες για να τις επισκεφτεί λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.
Ωστόσο, η προσέγγιση χαμηλού προφίλ του Μπάιντεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών, αλλά αποτελεί μία απόδειξη για την παράδοξη δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας του 2020, με μία θανατηφόρα πανδημία να φτάνει σε επίπεδα (υγειονομικής) κρίσης σε περισσότερες από δέκα αμερικανικές πολιτείες.
Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγει να συντηρεί μία πιο δυναμική εμφάνιση και αυτό εντοπίζεται σε κάθε έκφανση της δημόσιας εικόνας του. Διέσχισε από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πραγματοποιώντας πολλαπλές προεκλογικές εκδηλώσεις στις κρίσιμες πολιτείες. Η προεκλογική του εκστρατεία δήλωσε ότι αυτός ο ρυθμός αναμένεται να συνεχιστεί (με περισσότερες από έξι προεκλογικές εκδηλώσεις ημερησίως) μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Φυσικά στην παραπάνω εικόνα μπορεί να προστεθεί και η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της νοσηλείας του όταν προσβλήθηκε από κορονοϊό. Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατήρησε την εικόνα του ρωμαλέου άνδρα ο οποίος πάλεψε και νίκησε τον κορονοϊό βγαίνοντας σε ελάχιστα 24ωρα από το νοσοκομείο.
Κι αν κάποιοι έχουν επιρρίψει ευθύνες στο πώς διαχειρίστηκε την πανδημία, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα έδειξαν μία συσπείρωση υπέρ του αμέσως μετά, αφού ο ίδιος ξεκίνησε μπαράζ ομιλιών και επαφών σε κάθε γωνιά της χώρας.
Οι 10 πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή
Το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί σε 10 πολιτείες, τις λεγόμενες αμφίρροπες, όπου Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εντείνουν την προεκλογική τους καμπάνια.
Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις έξι από τις κρίσιμης σημασίας πολιτείες: τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα. Οι νίκες αυτές του εξασφάλισαν τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων, παρότι δεν έκοψε πρώτος το νήμα της λαϊκής ψήφου, απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Τζόρτζια, η Άιοβα, το Οχάιο και -κάνοντας την μεγαλύτερη έκπληξη- το Τέξας μπορεί να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές 2020, σύμφωνα με τον ιστότοπο RealClearPolitics.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Μάσκα παντού - Αν φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα θα είναι αργά