Κατήφορος για την τουρκική λίρα: Οι τσαμπουκάδες του Ερντογάν βάζουν «φωτιά» στην οικονομία

Η ανάλυση πως ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε προκλήσεις στις διεθνείς σχέσεις για να αποπροσανατολίσει το εσωτερικό κοινό της Τουρκίας από τα προβλήματα της οικονομίας, μπορεί να είναι επιδερμική, ωστόσο έχει βάση στην πραγματικότητα.

Κατήφορος για την τουρκική λίρα: Οι τσαμπουκάδες του Ερντογάν βάζουν «φωτιά» στην οικονομία
3'

Τα σημάδια ήταν ορατά εδώ και καιρό. Άλλωστε κανένας κυβερνητικός εταίρος μίας ακμάζουσας οικονομίας δεν θα πρότεινε από τους πλούσιους πολίτες να αγοράζουν ψωμί και να το κρεμούν έξω από φούρνους προκειμένου να ελεήσουν τους φτωχούς. Ο Μπαχτσελί στην Τουρκία το έκανε και η συζήτηση για την οικονομία πήρε «φωτιά».

Η λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 8,14 έναντι του δολαρίου. Συνολικά έχει χάσει από τις αρχές του έτους περισσότερο από το ένα-τρίτο της αξίας της, ενώ η κατρακύλα επιταχύνεται στο τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο έχει σημειώσει απώλειες πάνω από 18%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Πρόκειται για το μεγαλύτερο sell-off που έχει βιώσει το τουρκικό νόμισμα από το 1999, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics και της Oxford Economics σε νέες τους εκθέσεις τονίζουν ότι τα προβλήματα της τουρκικής λίρας θα συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα, ξένοι παρατηρητές εκφράζουν την αμφιβολία τους κατά πόσον η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ειλικρινή πρόθεση να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα γιατί κεντρική πολιτική προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τα ανοικτά μέτωπα σε γεωπολιτικό επίπεδο, μία βεντάλια που ανοίγει συνολικά σε τρεις ηπείρους!

Οι προσπάθειες στήριξης της λίρας έχουν συρρικνώσει σε δραματικά επίπεδα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας, με τον οίκο Moody’s να προειδοποιεί τον προηγούμενο μήνα ότι «η Τουρκία έχει σχεδόν εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, μένοντας ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».

Ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τις παθογένειες της τουρκικής οικονομίας τρέπουν σε φυγή τους ξένους επενδυτές, σε μια εποχή που η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τα ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Τούτων δοθέντων, η Capital Economics συνεχίζει να εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω στη συνέχεια, διατηρώντας την πρόβλεψή της για το 9,25 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έως το τέλος του 2021.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν παραμείνει ιδιαίτερα διστακτικοί σχετικά με την επιστροφή στα τουρκικά assets καθώς και τη λίρα και ενδέχεται, αν μη τι άλλο, να μειώσουν περαιτέρω την έκθεσή τους βλέποντας την αύξηση των επιτοκίων του περασμένου μήνα ως μία one-off κίνηση. Ελλείψει αξιόπιστης πολιτικής, τα προβλήματα της λίρας θα συνεχιστούν, καταλήγει η Oxford Economics.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Όπως σημειώνει η ανάλυση της Capital Economics, οι επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ έχουν παίξει και αυτές τον ρόλο τους όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία.

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να διατηρεί προσωπική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο οι παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση στην τουρκική οικονομία δεν θα εξανεμιστούν την επομένη της κάλπης, όποιος κι αν βγει νικητής.

Η ένταξη μεταξύ Τουρκίας, Ε.Ε. και ΗΠΑ επιτείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τους οικονομικούς χειρισμούς του Ερντογάν. Ειδικότερα, εκφράζονται ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, καθώς ο ίδιος ο Ερντογάν αυτοαποκαλείται «πολέμιος» των υψηλών επιτοκίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Μάσκα παντού - Αν φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα θα είναι αργά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή