Εκλογές ΗΠΑ 2020: Αυτές οι πολιτείες θα κρίνουν τον νικητή - Αντίστροφη μέτρηση για Τραμπ-Μπάιντεν

Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν; Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών 2020 αναμένεται να κριθεί σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, τις λεγόμενες αμφίρροπες. Ποιες είναι αυτές; 
ASSOCIATED PRESS
9'

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις έξι από τις κρίσιμης σημασίας πολιτείες: τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα. Οι νίκες αυτές του εξασφάλισαν τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων, παρότι δεν έκοψε πρώτος το νήμα της λαϊκής ψήφου, απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Τζόρτζια, η Άιοβα, το Οχάιο και -κάνοντας την μεγαλύτερη έκπληξη- το Τέξας μπορεί να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές 2020, σύμφωνα με τον ιστότοπο RealClearPolitics.

Βόρεια Καρολίνα

Στην κατά τα άλλα συντηρητική πολιτεία ο Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει να πάρει μαζί του τον πληθυσμό των λευκών αλλά και τους ευαγγελικούς, οι οποίοι έπαιξαν και καθοριστικό ρόλο στην νίκη του το 2016.

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν θέλει να προσελκύσει τους νέους (millennials) των μεγάλων πόλεων αλλά και τους Αφροαμερικανούς.

Πενσυλβάνια

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει την συγκεκριμένη πολιτεία που «χαρίζει» 20 εκλέκτορες αλλά με οριακή διαφορά κάνοντας την ανατροπή αφού θεωρείται μία δημοκρατική πολιτεία. Τότε, οι αναλυτές απέδωσαν την στροφή των ψηφοφόρων στην οικονομική κρίση που την μαστίζει καθώς ήταν μία βιομηχανική πολιτεία και ο εν λόγω κλάδος βρισκόταν σε παρακμή. Στόχος του, όχι μόνο οι λευκοί αλλά και οι αφροαμερικανοί στους οποίους έχει υποσχεθεί οικονομική ανάκαμψη.

Το στοίχημα για τον Τζο Μπάιντεν είναι να πάρει μαζί του τους ψηφοφόρους που είχαν αφήσει την Χίλαρι Κλίντον δηλαδή επίσης τους νέους των αστικών κέντρων αλλά και τους εργάτες οι οποίοι δεν είδαν αναβίωση της βιομηχανίας κατά την διακυβέρνηση Τραμπ.

Το Ουισκόνσιν

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται μέχρι στιγμής στην συγκεκριμένη πολιτεία που προσφέρει 10 εκλέκτορες, από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ελπίζει καθώς το 2016 είχε περάσει πρώτος το νήμα του τερματισμού και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Υπενθυμίζεται πως στην συγκεκριμένη πολιτεία σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες άγρια επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Το Μίσιγκαν

Ο Τζό Μπάιντεν υπολογίζει στις ψήφους των λευκών των προαστίων, της κοινότητας των μαύρων και των συνδικαλιστών εργατών, ενώ όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, την συγκεκριμένη πολιτεία ο Τραμπ την είχε κερδίσει το 2016, παίρνοντας τους 16 εκλέκτορες ακόμα κι αν ιστορικά θεωρείται μία δημοκρατική περιοχή.

Η Αριζόνα και το τείχος

Η συγκεκριμένη Πολιτεία έχει μία ιδιαιτερότητα. Έχει να ψηφίσει δημοκρατικό υποψήφιο από το 1996, οπότε ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι 11 εκλέκτορες που χαρίζει η πολιτεία είναι σημαντικοί με δεδομένο πως τις τελευταίες ημέρες ακόμα κι αν ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οι αναλυτές επισημαίνουν πως η πραγματική δυναμική του Τραμπ θα φανεί στην κάλπη όπως και το 2016.

Μάλιστα θεωρείται προνομιακό έδαφος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς εκεί χτίστηκε το περίφημο τείχος, καθώς η συγκεκριμένη Πολιτεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές από το Μεξικό.

Η πολιτεία της Τζώρτζια

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ξεκινά με προβάδισμα σε αυτή την πολιτεία καθώς ήταν από αυτές στις οποίες είχε μεγάλη διαφορά από την Χίλαρι Κλίντον το 2016, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία εικόνα ντέρμπι. Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη στοχεύει στην κοινότητα των μαύρων οι οποίοι έχουν και μεγάλο πληθυσμό στην συγκεκριμένη πολιτεία ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από το 30%.

Η Άιοβα

Η Άιοβα είναι μία πολιτεία με μικρό πληθυσμό αλλά με μεγάλο ποσοστό λευκών. Το γεγονός πως είναι και θρησκευόμενοι δρα υπέρ του Τραμπ ο οποίος κέρδισε την αγροτική αυτή πολιτεία το 2016, αλλάζοντας τα δεδομένα καθώς η Άιοβα είχε ψηφίσει Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012.

Οχάιο: Η πολιτεία-«κλειδί»

Οι 18 εκλέκτορες του Οχάιο είναι σημαντικοί για όποιον θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Αυτό προκύπτει όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των εκλεκτόρων αλλά και γιατί η συγκεκριμένη πολιτεία εμφανίζει μεγάλη δημογραφική ποικιλομορφία.

Υπενθυμίζεται πως είναι μία από τις πολιτείες στις οποίες το 2016 ο Τραμπ θριάμβευσε έναντι της Χίλαρι την οποία και άφησε πίσω του με διαφορά άνω των 8 μονάδων παίρνοντας με το μέρος του μάλιστα πολλούς δημοκρατικούς. Αυτό είναι και το στοίχημα του Τζο Μπάιντεν ο οποίος εμφανίζεται πιο μετριοπαθείς από τις υποσχέσεις του Τραμπ το 2016 οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.

Τέξας: Το μεγάλο έπαθλο

Το Τέξας είναι παγκοσμίως γνωστό ως προπύργιο των ρεπουμπλικανών. Αποτελεί δε και το… μήλον της έριδος για τον εκάστοτε νικητή αφού προσφέρει 38 εκλέκτορες! Κεντρικό αφήγημα του Τραμπ το μεταναστευτικό αλλά και η στήριξη στην βιομηχανία της πετρελαιοπαραγωγής.

Στοίχημα του Μπάιντεν να κερδίσει την πολιτεία που έχει να ψηφίσει δημοκρατικό υποψήφιο από το 1980. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια -και εκεί στηρίζεται ο δημοκρατικός υποψήφιος- έχει αλλάξει το μείγμα των ψηφοφόρων αφού έχει μεγαλώσει η κοινότητα των ισπανόφωνων.

Μάχη μέχρις εσχάτων Τραμπ-Μπάιντεν

Η πόλωση μεταξύ των υποψηφίων το προηγούμενο διάστημα έχει προκαλέσει και ρήγμα στην αμερικανική κοινωνία με τους πολίτες να πολιτικοποιούνται «βίαια». Ωστόσο αυτό έχει και τα θετικά του αφού η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του US Elections Project, στις εννέα μέρες πριν την ψηφοφορία, η συμμετοχή εκ των προτέρων ή επιστολικά έχει ξεπεράσει τα 59 εκατομμύρια ψηφίσαντες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ η διαδικασία συνεχίζεται ακόμα, ο παραπάνω αριθμός έχει περάσει τον συνολικό αντίστοιχο που καταγράφηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Από την άλλη και οι δύο υποψήφιοι κάνουν το παν καθώς γνωρίζουν πως πρόκειται για την τελευταία τους ευκαιρία. Από την μία ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να ανανεώσει για ακόμα μία φορά και τελευταία την θητεία του στον Λευκό Οίκο με την ηλικία του, στα 74 έτη να του απαγορεύει σε περίπτωση που χάσει να επιχειρήσει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν στα 78 του (έχει γενέθλια σε λίγες εβδομάδες) επιχειρεί να γράψει ιστορία και να βγει από την λίστα των πολλών αντιπροέδρων που ως πολιτικές προσωπικότητες χάθηκαν πίσω από τους προέδρους τους. Ξέρει, όμως, πως η ηλικία του δεν του επιτρέπει να έχει δεύτερη ευκαιρία…

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Και φυσικά μιλώντας για εκλογές δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε προγνωστικά και δημοσκοπήσεις.

Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να χάνει δυναμική ενώ ο Τζο Μπάιντεν στοχεύοντας την αντιπολιτευτική του ρητορική στον αριθμό των νεκρών στις ΗΠΑ από κορονοϊό φάνηκε να συσπειρώνει δίπλα του ένα «αντιΤράμπ» μέτωπο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοιες καταστάσεις.

Παρά το αρχικό δημοσκοπικό ευρύ προβάδισμα του Μπάιντεν που ξεπερνούσε τις 9 ποσοστιαίες μονάδες η εικόνα αρχίζει να εμφανίζεται διαφοροποιημένη. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Emmerson College, η διαφορά Τραμπ-Μπάιντεν κυμαινόταν στα όρια του στατιστικού λάθους, περί τις 2 μονάδες. Πόσο αξιόπιστο είναι αυτό, θα φανεί στη συνέχεια, φαίνεται πάντως ότι η στρατηγική Τραμπ έχει κερδίσει κάποιους πόντους στη συντηρητική Αμερική. Ενώ παραμένει υπέρ του το πλεονέκτημα της καλής πορείας των αγορών.

Από την άλλη, όπως λέγεται, η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζήσει σχεδόν παρόμοια κατάσταση τέσσερα χρόνια πριν με αντίπαλο την Χίλαρι Κλίντον, η οποία ακόμα και την μέρα των εκλογών, εμφάνιζε να έχει προβάδισμα και μάλιστα ευρύ έναντι του αντιπάλου της. Τότε ο Τραμπ έχοντας κόντρα όχι μόνο όλο το «κατεστημένο» αλλά και όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιολογούντες στις ΗΠΑ, πέτυχε να πάρει τους εκλέκτορες και να βγει πρόεδρος κόντρα σε κάθε προγνωστικό.

Οι προεκλογική στρατηγική Τραμπ και Μπάιντεν

Παρατηρώντας προσεκτικά τις κινήσεις των δύο ανθυποψηφίων βλέπει κανείς πως ακολουθούν τελείως διαφορετική στάση όσον αφορά το πώς λειτουργούν επικοινωνιακά. Συγκεκριμένα από την μία ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως απέχει από προεκλογικές συγκεντρώσεις αφήνοντας τις κρίσιμες πολιτείες για να τις επισκεφτεί λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, η προσέγγιση χαμηλού προφίλ του Μπάιντεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών, αλλά αποτελεί μία απόδειξη για την παράδοξη δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας του 2020, με μία θανατηφόρα πανδημία να φτάνει σε επίπεδα (υγειονομικής) κρίσης σε περισσότερες από δέκα αμερικανικές πολιτείες.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγει να συντηρεί μία πιο δυναμική εμφάνιση και αυτό εντοπίζεται σε κάθε έκφανση της δημόσιας εικόνας του. Διέσχισε από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πραγματοποιώντας πολλαπλές προεκλογικές εκδηλώσεις στις κρίσιμες πολιτείες. Η προεκλογική του εκστρατεία δήλωσε ότι αυτός ο ρυθμός αναμένεται να συνεχιστεί (με περισσότερες από έξι προεκλογικές εκδηλώσεις ημερησίως) μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Φυσικά στην παραπάνω εικόνα μπορεί να προστεθεί και η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της νοσηλείας του όταν προσβλήθηκε από κορονοϊό. Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατήρησε την εικόνα του ρωμαλέου άνδρα ο οποίος πάλεψε και νίκησε τον κορονοϊό βγαίνοντας σε ελάχιστα 24ωρα από το νοσοκομείο.

Κι αν κάποιοι έχουν επιρρίψει ευθύνες στο πώς διαχειρίστηκε την πανδημία, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα έδειξαν μία συσπείρωση υπέρ του αμέσως μετά, αφού ο ίδιος ξεκίνησε μπαράζ ομιλιών και επαφών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ένα βήμα πριν την απόφαση ο Μητσοτάκης – «Τρομάζουν» τα κρούσματα