Πομπέο για συνάντηση με Βαρθολομαίο: Υποστηρίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία
«Είχα τη τιμή να συναντηθώ με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ και να επισκεφθώ σήμερα την Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Πομπέο.
Δείτε βίντεο:
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη όπου δεν αναμένεται να έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη χώρα, καθώς είχε μεταβεί εκεί για να συναντήσει σήμερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Μετά την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Γεωργία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ηλία, την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια σε χώρες του Κόλπου.
Η Άγκυρα εξέφρασε την οργή της την περασμένη εβδομάδα για την συμπερίληψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζητήματος των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν αναμένεται να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.
Εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθάρισαν πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα συναντήσει κανέναν Τούρκο αξιωματούχο της κυβέρνησης, προφανώς ούτε και τον Ταγίπ Ερντογάν και θα έχει επαφές μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους θρησκευτικούς ηγέτες.
«Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Έχουμε απλώς ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη και πιστεύω ότι οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επίσης προγραμματίσει δικά τους ταξίδια. Είναι απλώς ένα θέμα προγραμματισμού. Ερχόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Το πρόγραμμα είναι πολύ σφιχτό και καταλαβαίνω επίσης ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, έχουν το δικό τους ταξιδιωτικό πρόγραμμα και δεν θα είναι εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Bloomberg, πίσω από αυτή την εξέλιξη υπάρχει έντονο παρασκήνιο και μάλιστα οι σχέσεις Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν διαταραχθεί μετά από αυτό.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν άλλοι λόγοι πίσω από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει καμία συνάντηση με κυβερνητικό παράγοντα της Τουρκίας, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα για όλα τα θέματα.
«Έχουμε πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουμε ανησυχίες όπως είναι το ζήτημα των S-400 και άλλα θέματα. Αυτό το κάνουμε σε τακτική βάση μέσω των διπλωματικών μας επαφών. Ο υπουργός (Πομπέο) και ο υπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε λίγες εβδομάδες στο περιθώριο της τακτικής συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Έτσι, αυτή η σύντομη επίσκεψη (στην Κωνσταντινούπολη) επικεντρώνεται σε θρησκευτικά ζητήματα».
Οι παραπάνω εξελίξεις ωστόσο ευνοούν το Φανάρι αφού σε συνδυασμό με την εκλογή Μπάιντεν βλέπουν στο σύνολό της την αμερικανική διπλωματία να θέτει την Άγκυρα στον «πάγο».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γνωρίζει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Ο Παναγιώτατος στο παρελθόν στο πλαίσιο διεθνούς εν πλω περιβαλλοντικού συνεδρίου στον ποταμό Μισισιπή είχε βρεθεί στις ΗΠΑ. Είχε κατ’ ίδίαν συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Στο δείπνο που ακολούθησε ο Τζο Μπάιντεν είχε απευθυνθεί στον Βαρθολομαίο με πού ζεστά λόγια, όπως αναφέτρει η Καθημερινή, λέγοντάς του πως «Παναγιώτατε είμαι εδώ για να σας πω πως είμαστε μαζί σας. Υποστηρίζουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας. […] Εχετε κοιτάξει κατάματα όσους επιθυμούν την συρρίκνωση της εξουσίας της Εκκλησίας, έχετε ακούραστα υπερασπισθεί τον ελληνικό ορθόδοξο τρόπο για εκατομμύρια πιστούς κι έχετε γίνει υπερασπιστής της ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου τόσο προς τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όσο και προς τη μουσουλμανική κοινότητα, τόσο στη γενέτειρά σας την Τουρκία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Το Φανάρι αλλά και ο Ελληνισμός βρίσκεται μπροστά σε μία θετική εμπειρία. Ο συνδυασμός της αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδος-ΗΠΑ στο πεδίο της στρατιωτικής συνεργασίας, η εγγύτητα που έχει ο Τζο Μπάιντεν με τα ελληνικά θέματα αλλά και η αποκοπή της όποιας προνομιακής σχέσης είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με την αμερικανική ηγεσία, είναι γεγονότ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Κυλιόμενο «λουκέτο» μέχρι την Άνοιξη - Tα τρία μέτωπα της πανδημίας