«ΣΠΙΘΑ» ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ Ο «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ»
Μπασακσεχίρ: Η ομάδα του Ερντογάν που έβαλε «μπουρλότο» στο Champions League
Μια πολύ επικίνδυνη «σπίθα» μπορεί να αποδειχθεί η αποχώρηση της Μπασάκσεχιρ από το «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού και τον αγώνα του Champions League με αντίπαλο την Παρί Σεν Ζερμέν. Μπορεί η τουρκική ομάδα να έφυγε καταγγέλλοντας ρατσιστική επίθεση από τον διαιτητή και τον τέταρτο, αμφότεροι από τη Ρουμανία, και να μην κατηγόρησαν για κάτι τη γαλλική ομάδα, πλην όμως το θέμα παίρνει διαστάσεις.
Το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να στείλει πρώτος το μήνυμα μέσα από τα social media, να «σηκώσει» ξανά τη σημαία κατά του ρατσισμού και να τοποθετηθεί γύρω από ένα – ιστορικό για το Champions League καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που αποχωρεί ομάδα από το γήπεδο – περιστατικό δείχνει και την πιθανότητα να έχει την πρόθεση να το εκμεταλλευτεί πολιτικά.
Ήδη στη Γαλλία, κορυφαίες ιστοσελίδες και εφημερίδες όπως η «Equipe» έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν το κουβάρι του πώς φτάσαμε ως την αποχώρηση της Μπασακσεχίρ από το γήπεδο. Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί από το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια των διαμαρτυριών από τον τουρκικό πάγκο στο 17’ του αγώνα, ο διαιτητής Οβίντιου Χατέγκαν, ζήτησε από τον τέταρτο, Σεμπάστιαν Κολτσέσκου να αποβάλλει τον άνθρωπο που ξεπέρασε τα όρια. Ο τέταρτος φέρεται να ρώτησε ποιον πρέπει να αποβάλλει, με τον διαιτητή να απαντά «τον μαύρο». Με την υποσημείωση, βέβαια, πως στα ρουμάνικα η λέξη «μαύρος» είναι «negru». Αυτό άκουσε, λοιπόν, ο Γουεμπό και οι υπόλοιποι για να ξεκινήσει μια απίστευτη έκρηξη διαμαρτυριών που κατέληξε στην αποχώρηση.
Οι μαζεμένες… συμπτώσεις
Για πολλούς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτό συνέβη σε γαλλικό έδαφος. Και από μια ομάδα η οποία συνδέεται άρρηκτα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αντιμετωπίζεται με τεράστια καχυποψία ακόμα και μέσα στην Τουρκία, από όσους δεν είναι «ταγμένοι» στο πλευρό του «σουλτάνου». Όπως επίσης, δεν χαρακτηρίζεται τυχαία και η χρονική συγκυρία. Μόλις μερικά 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην οποία η Γαλλία δεδομένα θα είναι ένας από τους ισχυρούς «παίκτες» που θα ζητήσουν κυρώσεις για την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, έγιναν όλα αυτά.
Είναι εξίσου… εντυπωσιακή και μια ακόμα χρονική σύμπτωση. Σχεδόν την ίδια ώρα που συνέβησαν όλα αυτά στον αγώνα του Champions League, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυε στον Τούρκο ομόλογό του πως μόνο αν η Άγκυρα πάρει σαφή θέση σε μια σειρά ζητημάτων θα έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Ευρωπαϊκή ένωση. Πόσο τυχαία, λοιπόν, μπορεί να είναι αυτή η συντονισμένη «έκρηξη» σύσσωμης της αποστολής της Μπασάκσεχιρ, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς και τη στενή σχέση που έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;
Κλωτσιά στον ρατσισμό και στην εκμετάλλευση από τον «σουλτάνο»
Προσοχή! Κανείς δεν επικροτεί, προφανώς, ρατσιστικές συμπεριφορές ούτε και «αθωώνει» τους Ρουμάνους διαιτητές αν έχουν υποπέσει σε τέτοιο χυδαίο ολίσθημα. Είναι, όμως, δεδομένο πως ο «σουλτάνος» στην… αναμπουμπούλα χαίρεται και ο Ερντογάν έχει αποδείξει πως είναι ικανός για τα πάντα.
Ακόμα και για την εκμετάλλευση ή καθοδήγηση των εξελίξεων σε ένα ποδοσφαιρικό περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης, για ίδιον όφελος σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου, η Μπασάκσεχιρ επί της ουσίας δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από τον ίδιο, για να αποκτήσει ερείσματα και μέσω του ποδοσφαίρου στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Μπασακσεχίρ μια ομάδα μόλις έξι ετών που βρέθηκε στο Champions League
Η Μπασακσεχίρ ιδρύθηκε το 1990 και το αρχικό της όνομα ήταν το «ISKI SK», με την εταιρία ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης να είναι στην ιδιοκτησία. Συνήθως η ομάδα έπαιζε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και κατάφερε σταδιακά να φτάσει μέχρι τη Γ’ κατηγορία. Τότε μετονομάστηκε σε Ιστανμπούλ Μπουγιουκσεχίρ Μπελεντίγεσι, και κατάφερε μερικά χρόνια αργότερα να βελτιώσει τη θέση της.
Τη σεζόν 2006-2007 βρέθηκε στη Super Lig, την πρώτη κατηγορία του τουρκικού ποδοσφαίρου. Το 2013 η ομάδα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, ωστόσο, την αμέσως επόμενη σεζόν η ομάδα πήρε την άνοδο ξανά. Το 2014 ήταν μια κομβική χρονιά για την ομάδα που μετονομάστηκε σε «İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü» και είχε πλέον νέους ιδιοκτήτες. Στην Τουρκία γινόταν λόγος για σχέσεις με το κόμμα AKP του Ερντογάν, ενώ εγκαινιάστηκε το νέο υπερσύγχρονο γήπεδό της που πήρε το όνομα του εμβληματικού προπονητή, Φατίχ Τερίμ ο οποίος τώρα είναι τεχνικός της Γαλατάσαραϊ!
Το 2020 η Μπασακσεχίρ κατάφερε να πάρει για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα, επιβεβαιώνοντας τη ραγδαία ανάπτυξή της και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παίξει στο Champions League, στο οποίο είχε αποτύχει νωρίτερα να προκριθεί έχοντας παίξει στα προκριματικά τερματίζοντας σε δεύτερες και τρίτες θέσεις στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Στις 4 Νοεμβρίου 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία της η ομάδα από το ομώνυμο προάστιο της Κωνσταντινούπολης, πέτυχε νίκη στο Champions League και μάλιστα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επικρατώντας 2-1 στο εντυπωσιακό, αλλά άδειο λόγω κορονοϊού, γήπεδό της.
«Όχημα» για τον Ερντογάν το ποδόσφαιρο
Όταν η Μπασάκσεχιρ κατέκτησε το πρωτάθλημα, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έσπευσαν να δώσουν τα συγχαρητήριά τους ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος το πορτρέτο του οποίου, σε τεράστιες διαστάσεις, δεσπόζει στο λόμπι του προπονητικού κέντρου της ομάδας. Μιας ομάδας που αγωνίζεται με πορτοκαλί και μπλε χρώματα από το 2014, έχοντας επί της ουσίας υιοθετήσει τα χρώματα του κόμματος του Ερντογάν. Το AKP έχει τα ίδια χρώματα με την Μπασακσεχίρ κι αυτό δεν είναι απλά μια… σύμπτωση.
Ο πρόεδρος της ομάδας, Γκοκσέλ Γκιουμιουσντάγκ είναι πρώην αξιωματούχος του κόμματος του Ερντογάν, ενώ έχει παντρευτεί ανιψιά της συζύγου του Τούρκου προέδρου, Εμινέ. Συνεπώς, όταν έγιναν τα εγκαίνια στο υπερσύγχρονο «Φατίχ Τερίμ», δεν έκανε σε κανέναν εντύπωση το γεγονός πως στο φιλικό έπαιξε για λογαριασμό της Μπασάκσεχιρ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φορώντας τη φανέλα με το «12». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε χατ-τρικ, με τις κακές γλώσσες να λένε πως… τον άφησαν να το κάνει, και στη συνέχεια η φανέλα του αποσύρθηκε με τιμές που δεν έχουν γνωρίσει ιστορικοί ποδοσφαιριστές στην Τουρκία!
Ακόμα και στους πρόσφατους πανηγυρισμούς για το πρωτάθλημα, μια τεράστια φανέλα με το όνομα του Ερντογάν ήταν στην κορυφή του ανοικτού λεωφορείου που γύρισε τους δρόμους του προαστίου που εδρεύει η Μπασακσεχίρ. Είναι άλλωστε μια περιοχή της Πόλης με το ίδιο όνομα, την οποία θέλησε να αναβαθμίσει και να την κάνει έναν «πυρήνα» υποστηρικτών του ο «σουλτάνος», την εποχή που ήταν δήμαρχος.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η σύνδεση Ερντογάν και Μπασάκσεχιρ. Ο κορυφαίος χορηγός της ομάδας η «Medipol», ένα δίκτυο ιατρικών κέντρων και κλινικών, έχει άρρηκτες σχέσεις με την κυβέρνηση. Ιδρυτής της εταιρίας είναι ένας από τους έμπιστους του Τούρκου προέδρου και νυν υπουργός Υγείας της χώρας, ο Φαχρετίν Κοτσά. Στην Τουρκία, επίσης, μόνο τυχαίο δεν θεωρήθηκε το γεγονός πως ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο κατασκευάστηκε από εταιρίες που συνδέονται με τον «σουλτάνο» και σε πολύ κοντινή απόσταση από το γήπεδο της Μπασακσεχίρ.
Συνεπώς, δεν αποκαλείται άδικα «Ergodan FC» η συγκεκριμένη ομάδα.
Οι προκλητικοί οπαδοί με το «1453»
Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει τεράστια πρόοδος στο τουρκικό ποδόσφαιρο και να έχουν εκλείψει οι σκηνές χάους και βίας που παρακολουθούσαμε σε αγώνες των Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας (τα πιο ιστορικά κλαμπ της χώρας), φαίνεται όμως πως οι νέοι κανονισμοί δεν… αφορούν τους οπαδούς της ομάδας του Ερντογάν. Ο πιο δυναμικός σύνδεσμος οπαδών της Μπασακσεχίρ έχει το όνομα «1453», παραπέμποντας στην άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Ένα σχετικό προκλητικό πανό, μάλιστα, έχουν αναρτήσει οι οπαδοί της ομάδας του Ερντογάν και σε αγώνες με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο πρόσφατο παρελθόν.
Όσο κι αν εκπρόσωποι της ομάδας επιμένουν πως δεν έχουν πολιτικά και εθνικά κίνητρα πίσω από τέτοιου τύπου γκρουπ ανθρώπων που ανήκουν στους κόλπους της, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Άλλωστε ο Ερντογάν περίμενε ανυπόμονα την παρουσία της Μπασακσεχίρ στο Champions League, για να πατήσει το πόδι του και στον ευρωπαϊκό αθλητισμό, πέρα από τις κοινωνικοπολιτικές του επαφές και δοσοληψίες με τους Ευρωπαίους. Το καλοκαίρι είχε ζητήσει, μάλιστα, από τους παίκτες και τους προπονητές να δείξουν τη δύναμή τους στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης όταν τους είχε υποδεχθεί στο «Λευκό Σαράι» στην Άγκυρα για να τους τιμήσει για την κατάκτηση του τίτλου…
Επικίνδυνη «σπίθα» πριν τη Σύνοδο
Με δεδομένη, λοιπόν, τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην Μπασακσεχίρ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόνο ακίνδυνα δεν ήταν όλα όσα έγιναν την Τρίτη στο Παρίσι. Κι αν θεωρεί κανείς πως δεν είναι το πλέον πιθανό σενάριο να πυροδοτήσουν άσχημες εξελίξεις όσα έγιναν σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, τότε θα πρέπει να ανατρέξει στην πρόσφατη ιστορία της «γειτονιάς» μας. Από ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι τα Βαλκάνια βίωσαν τη φρίκη του πολέμου που ξεκίνησε το 1990 και η πάλαι ποτέ Ενωμένη Γιουγκοσλαβία ακόμα κλείνει τις «πληγές» της από τις συγκρούσεις που διέλυσαν την ειρήνη, τις περιουσίες μα πάνω από όλα κόστισαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων...
Ένα Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Ερυθρός Αστέρας ήταν η αφορμή, για να ξεσπάσει ο εμφύλιος και οι Κροάτες να ζητήσουν ανεξαρτησία από τους Σέρβους.
Συνεπώς, όταν σε μια τέτοια υπόθεση με φόντο την ανοικτή κόντρα Γαλλίας και Τουρκίας, εμπλέκεται ο «σουλτάνος» δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν για το αεροπορικό δυστύχημα που έγινε την Τρίτη στη Γαλλία και θα καταλάβετε πως ήδη έχει ξεκινήσει η ρητορική για τον ρατσισμό που πρεσβεύει, υιοθετώντας ξεκάθαρα τη θέση Ερντογάν ενάντια στον Γάλλο πρόεδρο.
Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, ο καθένας πόσο σημαντικό είναι να μην ξεκινήσει… φωτιά, με αφορμή την ποδοσφαιρική σπίθα, μερικά 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που θα έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι κρατών – μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως και την πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Αυστηρά στα 500 κρούσματα η συζήτηση για άρση lockdown