Κορονοϊός: Χαμός με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού - Δείτε σε ποιες χώρες βρέθηκε

Κορονοϊός: Σάλος έχει ξεσπάσει στην Βρετανία, μετά από πληροφορίες πως το συγκεκριμένο στέλεχος επιτρέπει στον ιό να εξαπλώνεται ταχύτερα

Κορονοϊός: Χαμός με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού - Δείτε σε ποιες χώρες βρέθηκε
AP PHOTOS
2'

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, εξαπλώθηκε στη Σκωτία και την Ουαλία μετά την εμφάνισή του την Αγγλία, λένε οι επιστήμονες.

Πρόκειται για το στέλεχος, εν ονόματι VUI - 202012/01 από τη Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), το οποίο είναι μια έκδοση του SARS-CoV-2, ελαφρώς διαφορετική από τις παλαιότερες εκδόσεις του ιού. Έχει μια σειρά από 17 μεταλλάξεις, με μερικές από αυτές να παρατηρούνται στην ακίδα της πρωτεΐνης, που αλλάζουν ελαφρώς το σχήμα της.

Ο Ματ Χάνκοκ είπε χθες ότι η Public Health England αναγνώρισε τις μεταλλάξεις ως ξεχωριστό, σημαντικό στέλεχος του ιού την περασμένη εβδομάδα.

Οι εργαστηριακές ακολουθίες δείχνουν ότι το πρώτο ίχνος του στελέχους χρονολογείται από τις 20 Σεπτεμβρίου, σε ένα εργαστήριο στο Milton Keynes, που χρησιμοποιείται για την ανάλυση των τεστ.

Παράλληλα, μιλώντας στο κοινοβούλιο ο υπουργός Υγείας, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό που μπορούν να προτείνουν οι γιατροί για την αντιμετώπισή του, ενώ θεωρείται πως προκαλεί εξίσου σοβαρά συμπτώματα. Αυτό που υπογράμμισε ωστόσο ο Ματ Χάνκοκ, είναι πως θεωρείται απίθανο να μην είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Στο μεταξύ, το project Nextstrain.org, το οποίο καταγράφει εργαστηριακές αναφορές του στελέχους, ανέφερε πως βρήκε δείγματα από αρχεία στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη Δανία. Ακόμα, η Public Health England επιβεβαίωσε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε επίσης στην Αυστραλία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr: Έτσι θα κάνουμε γιορτές - Τι ισχύει για ρεβεγιόν και εκκλησίες (ΦΕΚ)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή