Ανασκόπηση: 2020… Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέραμε (pics+vids)

Ανασκόπηση 2020: Το Newsbomb.gr ανατρέχει σε όλα εκείνα τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον κόσμο τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση: 2020… Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέραμε (pics+vids)
7'

Το 2020 ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πανδημία που δεν έχει προηγούμενο στον 21ο αιώνα, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι διεθνείς κρίσεις και οι κοινωνικές αναταραχές.

Η δολοφονία Σουλεϊμανί και ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Brexit, η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η ήττα του Τραμπ και η εκλογή του Μπάιντεν είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη τη χρονιά που φεύγει.

Δείτε, με χρονολογική σειρά, τα σημαντικότερα γεγονότα για το 2020:

3 Ιανουαρίου: Η δολοφονία Σουλεϊμανί και ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Η δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου, του πιο ισχυρού άνδρα στο Ιράν μετά τoν ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεϊ, ερμηνεύτηκε από την Τεχεράνη ως πράξη πολέμου, με τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή να είναι ορατός.

suleimani.jpg
Η δολοφονία του Σουλεϊμανί μετά την εντολή του Τραμπ, ανέβασε το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να υπόσχεται «σθεναρή απάντηση» στις ΗΠΑ.ASSOCIATED PRESS

Διατάσσοντας την επιδρομή που έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (03/01), με στόχο τον διοικητή της Δύναμης Κουντς ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν, τις πολιτικές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην Ισλαμική Δημοκρατία στην περιφέρεια.

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του αυτής και μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει ενώπιον δημοσιογράφων πως «σκότωσα τον Κασέμ Σουλεϊμανί για να σταματήσω και όχι να ξεκινήσω τον πόλεμο».

Στις 8 Ιανουαρίου, το Ιράν εκτοξεύει σε αντίποινα πυραύλους σε βάσεις που φιλοξενούν Αμερικανούς στρατιώτες. Ένα ουκρανικό πολιτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται «από σφάλμα» μερικές ώρες αργότερα από το Ιράν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

7 Ιανουαρίου: Πανδημία του νέου κορονοϊού

Στις 7 Ιανουαρίου, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοινώνουν πως απομονώθηκε ένας νέος ιός, που αργότερα ονομάστηκε COVID-19. Στις 11 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο στην Ουχάν. Μέσα σε μερικές ημέρες, κρούσματα εμφανίζονται σε όλη την Ασία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πανδημία από τη νόσο αυτή κηρύσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου. Τον Απρίλιο, η μισή ανθρωπότητα τίθεται σε lockdown για να αναχαιτιστεί η διασπορά της COVID-19.

Πολλοί οικονομικοί τομείς σταματούν να λειτουργούν και ανακοινώνονται μαζικά σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας. Έως και 115 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας της τάξης του 4,4%.

Τον Οκτώβριο, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγεί ξανά σε lockdown την Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο η Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 με τη βοήθεια ενός καινοτόμου εμβολίου που έχει ως βάση του γενετικό υλικό.

Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1,6 εκατ. θανάτους.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

8 Ιανουαρίου: Τέλος από τη βασιλική οικογένεια πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ

Σοκ προκάλεσε στο Μπάκιγχαμ και στη βρετανική κοινή γνώμη η απόφαση του πρίγκιπα Χάρι, εγγονού της βασίλισσας Ελισάβετ Β', και της Αμερικανίδας συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, να «αποποιηθούν» τα καθήκοντα, αλλά και τα προνόμια της βασιλικής οικογένειας.

«Πρόθεσή μας είναι να εργαστούμε και να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι» δήλωσαν ο Χάρι και η Μέγκαν, διεκδικώντας για τον εαυτό τους έναν «προοδευτικό νέο ρόλο» στον θεσμό της βασιλείας, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις από τα βασιλικά πρόσωπα, ενώ οι διαρροές από το Παλάτι έκαναν λόγο για μια οργισμένη Βασίλισσα.

Την Δευτέρα (13/01) έγινε η καθοριστική συνάντηση με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας για το μέλλον του πρίγκιπα Χάρι στη βασιλική κατοικία στο Σάντρινγκχαμ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, αμέσως μετά τις συζητήσεις, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε πως η βασιλική οικογένεια σέβεται την απόφαση του ζεύγους, παρόλο που είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμεί.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

31 Ιανουαρίου: Το Brexit γίνεται πραγματικότητα

Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αποφάσισαν οι Βρετανοί το 2016, παίρνει σάρκα και οστά. Το πρώτο αυτό ευρωπαϊκό διαζύγιο δίνει τέλος σε κοινή ζωή 47 ετών.

BREXIT.jpg
Τίτλοι τέλους - Η Μεγάλη Βρετανία εκτός ΕΕASSOCIATED PRESS

Τον Μάρτιο αρχίζουν επίπονες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, οι οποίες διαταράσσονται από την πανδημία του νέου κορονοϊού και προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή της ισχύος, στο τέλος του Δεκεμβρίου, μιας μεταβατικής περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

25 Μαΐου: Δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Στις 25 Μαΐου ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός, πεθαίνει από ασφυξία στην Μινεάπολη, καθώς ένας αστυνομικός τον πατά για αρκετά λεπτά με το γόνατο στον λαιμό.

Βίντεο που μεταδίδεται ευρέως στο διαδίκτυο, στο οποίο ο Φλόιντ ακούγεται να λέει «δεν μπορώ να αναπνεύσω», πυροδοτεί διαδηλώσεις στις οποίες σημειώνονται βίαια επεισόδια σε εύρος άνευ προηγουμένου από τη δεκαετία του 1960, με αίτημα μεταρρυθμίσεις κατά της αστυνομικής βίας και τον τερματισμό των φυλετικών ανισοτήτων υπό το σύνθημα "Black Lives Matter" (oι ζωές των μαύρων μετρούν).

Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

24 Ιουλίου: Η βεβήλωση της Αγίας Σοφιάς - Τζαμί μετά από 86 χρόνια

Την απόφασή του πράξη έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετέτρεψε και επισήμως στις 24 Ιουλίου την Αγία Σοφία σε τζαμί, μετά από 86 χρόνια ως μουσείο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με τον ίδιο μάλιστα να διαβάζει απόσπασμα από το Κοράνι εντός του συμβόλου της Χριστιανοσύνης.

Στην πρώτη μεγάλη προσευχή, το «παρών» έδωσαν εκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένοι ηγέτες και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

4 Αυγούστου: Έκρηξη στη Βηρυτό

Στις 4 Αυγούστου γιγάντια έκρηξη προκαλεί το θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 6.500, καταστρέφει το λιμάνι της Βηρυτού και ρημάζει ολόκληρες συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας.

Η έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου χωρίς μέτρα προστασίας, ισοπέδωσε την λιβανική οικονομία, η οποία βρισκόταν ήδη σε δυσχερή θέση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

27 Σεπτεμβίου: Σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στις 27 Σεπτεμβρίου σημειώνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και αυτές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός διαφιλονικούμενου επί δεκαετίες θύλακα που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμενίους.

Το Γερεβάν κατηγορεί την Άγκυρα για την αποστολή μισθοφόρων από τη Συρία για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού δηλώνει ότι Αρμένιοι της διασποράς πολεμούν στο Καραμπάχ.

Έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων (περισσότεροι από 5.000 νεκροί), υπογράφεται τον Νοέμβριο συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε υπό την αιγίδα της Μόσχας και η οποία σηματοδότησε μια στρατιωτική ήττα των Αρμενίων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Μπακού.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

3 Νοεμβρίου: Ήττα του Τραμπ, εκλογή του Μπάιντεν

Στις 3 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους ανάμεσα στον απερχόμενο, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ενός κλίματος πρωτοφανούς πόλωσης στη χώρα.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες αναμονής, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ξεπερνάει το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων, κερδίζοντας τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι έγινε νοθεία και αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που επικυρώθηκαν από τις αμερικανικές πολιτείες, ο Τραμπ εξασφάλισε 46,8% των ψήφων, έναντι 51,3% του Τζο Μπάιντεν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή