Ανασκόπηση 2020: Στο φως 100 άθικτες σαρκοφάγοι στη Νεκρόπολη της Σακκάρα στην Αίγυπτο

Την ανακάλυψη της χρονιάς ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αιγύπτου τον περασμένο Οκτώμβριο φέρνοντας στο φως μία μοναδική συλλογή 100 άθικτων σαρκοφάγων της 26ης Δυναστείας, που ανακαλύφθηκαν στη Νεκρόπολη της Σακκάρα.
4'

Επιμέλεια: Χρήστος Διαμαντόπουλος - Γιώργος Μαρής

Οι σαρκοφάγοι αναμένεται να εκτεθούν σε τρία διαφορετικά Μουσεία, στο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων στη Γκίζα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου στην πλατεία Ταχρίρ και στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι έκανε τα εντυπωσιακά αποκαλυπτήρια σε ειδική εκδήλωση παρουσία διπλωματών και δημοσιογράφων λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Αυτά που βλέπετε δεν είναι ούτε το 1% των όσων βρίσκονται θαμμένα».

Τόνισε ακόμα πως σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αποτελέσματα ανασκαφών, με μια από τις σημαντικότερες να ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, αυτή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και γνωστού αρχαιολόγου Ζάχι Ζαουάς.

Σύμφωνα με τον Ανάνι η συλλογή των σαρκοφάγων ανακαλύφθηκε σφραγισμένη, σε βάθος 12 μέτρων με την «ηλικία» των ευρημάτων να υπολογίζεται τουλάχιστον στα 2.500 έτη και για το λόγο αυτό διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά με πολλές από αυτές να είναι άθικτες ακόμα και στα χρώματα τους.

Η Σακκάρα λειτουργούσε ως νεκρόπολη για περισσότερα από 3.000 χρόνια και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. «Οι αρχικές μελέτες δείχνουν πως οι συγκεκριμένες σαρκοφάγοι είναι εντελώς κλειστές και δεν έχουν ανοιχτεί από τότε που θάφτηκαν», είχε ανακοινώσει πρόσφατα το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Οι πυραμίδες

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σχήμα της πυραμίδας προήλθε από παλαιότερους τύμβους ή συμβόλιζε τις ακτίνες του ήλιου ή ακόμα και μια σκάλα προς τον ουρανό. Αιώνες μετά οι κάτοικοι της Κεντρικής Αμερικής έχτισαν και αυτοί πυραμίδες – ναούς. Παρόλα αυτά οι πυραμίδες της Κεντρικής Αμερικής έμοιαζαν ελάχιστα με αυτές της Αιγύπτου, καθώς η κορυφή τους ήταν επίπεδη και τουλάχιστον σε μια πλευρά υπάρχουν σκάλες.

Οι πρώτες πυραμίδες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αρχαίου Βασιλείου (3200 – 2300 π.Χ.) ανάμεσα σε αυτές και η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Οι πρώτοι τάφοι των Αιγυπτίων ήταν τύμβοι που φτιάχνονταν όταν κάλυπταν έναν απλό τάφο με χαλίκια. Αργότερα, οι αξιωματούχοι και οι Φαραώ θάβονταν σε στενόμακρα κτήρια από τούβλα λάσπης, τους μασταμπάδες. Μερικοί μασταμπάδες καλύπτονταν, επίσης με τούβλα.

Ωστόσο η πρώτη πυραμίδα και ο πρώτος πέτρινος τάφος ήταν η Βαθμιδωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζονέρ. Σιγά σιγά όμως η μορφή άρχισε να αλλάζει. Οι βαθμιδωτές πυραμίδες συμβόλιζαν την σκάλα με την οποία ο νεκρός θα έφτανε στα αστέρια μαζί με τους άλλους θεούς. Κατά την διάρκεια του χρόνου, όμως, ο ήλιος πήρε μεγαλύτερη σημασία από τα αστέρια, κι έτσι χτίστηκαν οι πραγματικές πυραμίδες με τις πλευρές τους να συμβολίζουν τις ακτίνες του ήλιου.

Για το χτίσιμο της πυραμίδας χρειαζόταν βασικά σκληρή πέτρα. Έτσι οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν τις πυραμίδες με κομμάτια δολερίτη, ένα είδος πολύ σκληρής πέτρας. Οι «οικοδόμοι» δούλευαν την πέτρα με τα σκαρπέλα. Τα άκρα των σκαρπέλων τα θέρμαιναν για να είναι πιο κοφτερά. Οι οικοδόμοι χτυπούσαν τα σκαρπέλα με σφυριά. Οι εργάτες χρησιμοποιούσαν σφήνες για να σταθεροποιήσουν τους ογκόλιθους μεταξύ τους, κολλώντας τα άκρα τους σε εσοχές των λίθων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.