Ανασκόπηση 2020: Ελπίδα για την ανθρωπότητα τα 6 εμβόλια κατά της Covid-19

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Όταν γιορτάζαμε, την 1η Ιανουαρίου, την έλευση μιας νέας δεκαετίας, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τι θα επιφύλασσε το 2020 για τον κόσμο; Μέσα σε δώδεκα μήνες, ο νέος κορονοϊός παρέλυσε τις οικονομίες, προκάλεσε καταστροφές σε ολόκληρες κοινότητες και έκλεισε στα σπίτια τους σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η χρονιά που πέρασε άλλαξε τον κόσμο όσο καμιά άλλη εδώ και τουλάχιστον μια γενιά, ίσως από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
5'

Επιμέλεια: Χρήστος Διαμαντόπουλος - Γιώργος Μαρής

Παιδιά έχασαν τους γονείς τους, «έφυγαν» παππούδες και γιαγιάδες, συγγενείς θρήνησαν τον μοναχικό θάνατο των δικών τους ανθρώπων, καθώς οι επισκέψεις στο νοσοκομείο κρίνονταν υπερβολικά επικίνδυνες εξαιτίας των φόβων μετάδοσης της νόσου με τον απολογισμό από την πανδημία του κορονοϊού να αναθεωρείται καθημερινά προς τα πάνω.

Ωστόσο πολύ γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά η επιστημονική κοινότητα μετά από μια χωρίς προηγούμενο κινητοποίηση μπόρεσε – μερικούς μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας – να ανακαλύψει το εμβόλιο. Μέχρι στιγμής 6 εμβόλια έχουν προχωρήσει στο τρίτο στάδιο των δοκιμών και περιμένουν την έγκριση.

Εκτός του πολυσυζητημένου εμβολίου των Pfizer/BioNTech εμβόλια παρασκευάζουν οι ακόλουθες εταιρείες:

- CureVac

- AstraZeneca

- Johnson & Johnson

- Moderna

- Sanofi/GSK.

Οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για εκατομμύρια εμβολιασμούς αρχίζοντας από τους ηλικιωμένους, το νοσηλευτικό προσωπικό και τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, πριν τους επεκτείνουν στον υπόλοιπο πληθυσμό ως μοναδικό εισιτήριο για μια ενδεχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα.

Τον Δεκέμβριο, η Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ενώ η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη αρχίσει τις δικές τους εμβολιαστικές εκστρατείες με τα δικά τους εμβόλια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν και η Ευρώπη έδωσε το δικό της «πράσινο φως» στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Με τις πιο πλούσιες χώρες να διαγκωνίζονται για να δημιουργήσουν αποθέματα, το 2021 αναμένεται να αρχίσει με έναν διεθνή ανταγωνισμό γύρω από τα εμβόλια: η Κίνα και η Ρωσία θα δώσουν μάχη για να προωθήσουν τα δικά τους, που είναι φθηνότερα, κυρίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Είναι δύσκολο στο στάδιο αυτό να αξιολογήσει κανείς τα μόνιμα ίχνη που θα αφήσει η πανδημία στις κοινωνίες. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, θα χρειασθούν ίσως χρόνια για να επιτευχθεί μαζική ανοσία.

Άλλοι στοιχηματίζουν σε μια επιστροφή στην ομαλότητα ήδη από τα μέσα του 2021.

Για ορισμένους, η πανδημία μπορεί να ευνοήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην τηλεργασία, ακόμη και μια μερική αναδιάταξη των αλυσίδων παραγωγής.

Άλλοι υποστηρίζουν πως ο φόβος μήπως υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις θα έχει βαθιές συνέπειες στις μεταφορές, τον τουρισμό, τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο αντίκτυπος στις ελευθερίες του πολίτη είναι μια άλλη πηγή ανησυχίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Freedom House, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ήδη επιδεινωθεί σε 80 χώρες.

Στο Γέιλ, ο Στεν Βέρμουντ λέει εξάλλου πως περιμένει ότι «οι κοινωνίες μας θα αλλάξουν σε βάθος».

Αν η τηλεργασία γίνει ο κανόνας για τον τριτογενή τομέα, τι θα απογίνει η αγορά ακινήτων στο κέντρο των πόλεων; Τα μεγάλα αστικά κέντρα άραγε θα ερημώσουν, θα χάσουν τους κατοίκους τους, οι οποίοι θα αναζητούν μεγάλους χώρους και θα αποφεύγουν τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται για νέα τινάγματα: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει ανησυχίες για μια ύφεση χειρότερη απ' αυτή που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Όμως για πολλούς, η πανδημία αναγγέλλει κυρίως μια καταστροφή πιο μόνιμη και πιο μεγάλη.

«Η Covid-19 είναι σαν ένα μεγάλο κύμα που μας χτύπησε, όμως από πίσω φαίνεται το τσουνάμι της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη», προειδοποιεί ο βιοαστρονόμος Λούις Ντάρτνελ, συγγραφέας του βιβλίου «Να ανοιχτεί σε περίπτωση Αποκάλυψης», μιας εγκυκλοπαίδειας για την καταστροφή και την προσαρμοστικότητα.

Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν

Σύμφωνα με το «Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και βάσει των επιστημονικών δεδομένων που ισχύουν έως τώρα, «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανάγκη ή μη εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν με COVID-19».

Εξάλλου από τις κλινικές μελέτες που αφορούν στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προκύπτει ότι ο εμβολιασμός δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίδραση στην πορεία της νόσου σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί ή είναι ασυμπτωματικά ή επωάζουν τον ιό, ενώ πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα με οξεία ασυμπτωματική νόσο ώστε να αποφευχθεί σύγχυση με πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο. Ωστόσο, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μετά την ανάρρωση και μετά την πάροδο 4 εβδομάδων από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή μετά το πρώτο τεστ PCR.


Ακόμα, η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που πάσχουν από οξεία σοβαρή εμπύρετη νόσο ή έχουν γνωστό ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων.

Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή άτομα με αιμορραγική διαταραχή (π.χ. αιμορροφιλία) στην οποία αντενδείκνυται η ενδομυϊκή ένεση, δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται, εκτός εάν το όφελος είναι σαφώς μεγαλύτερο από τον κίνδυνο που συνεπάγεται η χορήγηση.

Όμως, τα άτομα που λαμβάνουν σταθερή αντιπηκτική αγωγή και γνωρίζουν την τιμή του INR (δείκτης πήξης του αίματος) μπορούν να εμβολιαστούν αφού πρώτα συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους. Τα άτομα με αιμορραγική διάθεση μπορούν να εμβολιαστούν επίσης παρουσία ιατρού και εάν λαμβάνουν φάρμακα ή θεραπεία για τη μείωση της αιμορραγίας ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει λίγο μετά τη χορήγηση της αγωγής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr