To «Ρολόι της Αποκάλυψης» προβλέπει τη συντέλεια - Είμαστε 100 δευτερόλεπτα από το τέλος του κόσμου

Οι δείκτες του «Ρολογιού της Αποκάλυψης», που υπάρχει από το 1947 για να συμβολίζει το επικείμενο της απόλυτης καταστροφής του πλανήτη, απέχουν πλέον μόλις 100 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που το χειρίζεται και υπογραμμίζει τους κινδύνους που εγείρουν η κλιματική αλλαγή και η διάδοση των πυρηνικών όπλων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
4'

«Ο χρόνος που χωρίζει τον κόσμο από την καταστροφή εκφράζεται πλέον σε δευτερόλεπτα, όχι σε ώρες ή λεπτά» είχε δηλώσει η Ρέιτσελ Μπρόνσον, η πρόεδρος και γενική διευθύντρια του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists.

Το 2019, αλλά και το 2018, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τις 24:00.

Οι δείκτες προχώρησαν το 2020 κατά 20 δευτερόλεπτα.

Όπως επισήμαναν, οι δείκτες του ρολογιού έχουν βρεθεί τόσο κοντά στα μεσάνυχτα μόνο μία φορά στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το 1953, όταν οι ΗΠΑ και η πρώην Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούσαν δοκιμές βόμβας υδρογόνου.

Το Συμβούλιο επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες του για την κλιματική αλλαγή, έναν παράγοντα που λαμβάνουν υπόψη τους από το 2007.

Τι ειναι το «Ρολόι της Αποκάλυψης»

Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ αυτών 13 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, ορίζει κάθε χρόνο τη νέα ώρα.

Το Ρολόι της Αποκάλυψης δημιουργήθηκε από το συμβούλιο του Bulletin of the Atomic Scientists το 1947 ως επιστημονική απάντηση στην πυρηνική απειλή που πλανιόταν πάνω από την υφήλιο. Η βασική ιδέα του είναι απλή.

Όσο πιο κοντά φτάνει ο λεπτοδείκτης στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά πιστεύει η επιτροπή των σοφών πως κοντοζυγώνει η οικουμένη στην καταστροφή.

  • Αρχικά, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
  • Το 1949 οι δείκτες κλείδωσαν στα 3 λεπτά, όταν η Σοβιετική Ένωση δοκίμασε την πρώτη δική της ατομική βόμβα!
  • Το 1952 οι δείκτες άγγιξαν το ιστορικό δίλεπτο από τα μεσάνυχτα, όταν οι ΗΠΑ δημιούργησαν τη βόμβα υδρογόνου.
  • Το 1963, όταν οι δοκιμές πυρηνικών στην ατμόσφαιρα πήραν τέλος, το Ρολόι πήγε στα 12 λεπτά.
  • Tο 1984, έπεσε στα 3 λεπτά. Ήταν η περιοδος όπου ο Ψυχρός Πόλεμος είχε αγγίξει νέα υψηλά.
  • Όταν η ψυχροπολεμική πόλωση έληξε το 1991 με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο κόσμος ξαλάφρωσε. Έτσι έκανε και το Ρολόι της Καταστροφής που πήγε στα 17 λεπτά από τη συντέλεια.
  • Το 2015 πάντως έπεσε στα 3 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, εξαιτίας του εκμοντερνισμού του πυρηνικού οπλοστασίου, της περίσσειας των πυρηνικών όπλων αλλά και των νέων υψηλών επιπέδων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  • Το 2016 το ρολόι παρέμεινε σταθερό στα 3 λεπτά, καθώς οι κίνδυνοι που απειλούσαν την οικουμένη παραήταν πολλοί: τρομοκρατία, πυρηνικές απειλές, κυβερνοπόλεμος και κλιματική αλλαγή. Πλέον έχουμε τον Τραμπ και τις δηλώσεις του να πυροδοτούν νέες αλλαγές στον δείκτη της καταστροφής.
  • Το 2020 το ρολόι μας έδειξε ότι μας χωρίζουν μόλις 100 δευτερόλεπτα από την «απόλυτη καταστροφή».

Είναι κάτι «συμβολικό»

Το Ρολόι της Αποκάλυψης δεν έχει μείνει βέβαια απρόσβλητο στην κριτική που έχει διατυπωθεί εναντίον του και πολλοί έχουν καταφερθεί ενάντια στα πισωγυρίσματα των δεικτών του. Αλλά και στην ίδια την πιθανότητα της καταστροφής και των τρόπων υπολογισμού της.

Το 1,4% της ετήσιας πιθανότητας για πυρηνικό επεισόδιο, για παράδειγμα, μπορεί να φαίνεται αρκούντως ακριβές ως νούμερο, η εκτίμηση ωστόσο βασίζεται σε μια λίστα πιθανών παραγόντων και ελεύθερων συσχετίσεων, ισχυρίζονται οι φανατικοί πολέμιοι του Ρολογιού.

Το ρολόι πάντως δεν στοχεύει στην απόλυτη ακρίβεια. Είναι μια συμβολική κατασκευή για τα επίπεδα κινδύνου που διατρέχει η ανθρωπότητα σε πυρηνικούς πρωτίστως όρους και, όπως μας λένε οι επιστήμονες πίσω από τη λειτουργία του, ο σκοπός του είναι «να ενημερώνει το κοινό για απειλές αναφορικά με την επιβίωση και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας».

Οι επιστήμονες του Bulletin of the Atomic Scientists, λαμβάνουν πολλούς παράγοντες υπόψιν για τη ρύθμιση των δεικτών του Ρολογιού του.

Μερικές από αυτές είναι:

  • πυρηνικές απειλές
  • κλιματική αλλαγή
  • δείκτες βιο-ασφάλειας και βιολογικής τρομοκρατίας
  • επεισόδια κυβερνοπολέμου
  • εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Γι’ αυτό και οι δείκτες χοροπηδούν διαρκώς και απομακρύνονται ή πλησιάζουν τα μεσάνυχτα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τι είχε δείξει το Ρολόι για το 2020.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.